ΚΩΣ- ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΥΨΟΥΣ , ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΒΑΘΟΥΣ!

Ιούλιος 18, 2017

Τελικά ως προορισμός , είμαστε σαν την σημερινή Ελλάδα ένα πράγμα!

Οι αριθμοί αρχίζουν να ευημερούν , οι επιχειρήσεις συνεχίζουν να θρηνούν!
Αύξηση στις αφίξεις των τουριστών , μείωση στις εισπράξεις των
επαγγελματιών του τουρισμού!
Οι μόνοι που πανηγυρίζουν, είναι οι έχοντες την ακόρεστη «οικονομική δίψα» μεγαλοπράκτορες της διακίνησης πλήθους τουριστών!
Και φαίνεται ότι για άλλη μια φορά , θα πρέπει να μας απασχολήσει το δίλημμα «ΜΕΓΕΝΘΥΝΣΗ ΚΑΙ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥΡΙΣΤΩΝ , Ή ΑΝΆΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ»?
Αν και αργά , πρέπει να αντιμετωπίσουμε το δίλημμα και να δώσουμε λύση!
Πρέπει όλοι να δεχτούμε ως μεγάλη αλήθεια , ότι ο τουρισμός ιδιαίτερα στη νησιωτική Ελλάδα, στήθηκε στο από καιρό ξεπερασμένο μοντέλο του 3S , δηλαδή SUN-SUND-SEA ( ΗΛΙΟΣ-ΑΜΜΟΣ- ΘΑΛΑΣΣΑ) και στη συνέχεια του καταστροφικού για την τοπική οικονομία ALL INCLUSIVE!
Όσο εμείς συντηρούμε αυτό το μοντέλο , ο τουρισμός μας θα υποβαθμίζεται ως «ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΥΠΟΠΡΟΊΌΝ» , με φαινόμενα όπως αυτά που ζούμε σήμερα στο νησί!
Ανομία , ασυδοσία , υποβάθμιση του αστικού και περιαστικού τοπίου , οικονομικός μαρασμός για τις μικρομεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις στην πόλη και τα χωριά μας!
Βέβαια οι μηχανισμοί της αγοράς , προβάλλουν το μοντέλο του μαζικού τουρισμού ως το άριστο αναπτυξιακό μοντέλο , όμως δεν είναι έτσι!
Η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση μεγάλου αριθμού καταναλωτών-τουριστών και η επανεμφάνιση και ανάπτυξη νέων εναλλακτικών μορφών τουρισμού επιβάλλουν τον άμεσο επανασχεδιασμό της τουριστικής πολιτικής σε Εθνικό αλλά και Τοπικό επίπεδο!
Μια πολιτική που θα λαμβάνει σοβαρά υπόψη της τις αρχές της φέρουσας ικανότητας του κάθε προορισμού , της προώθησης του συνόλου των συγκριτικών του πλεονεκτημάτων και τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης.
Κατά τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού ( WTO ) η φέρουσα ικανότητα ορίζεται ως « ο μέγιστος δυνατός αριθμός ατόμων που μπορεί να φιλοξενήσει ταυτοχρόνως ένας τουριστικός προορισμός , χωρίς να προκαλεί καταστροφή του φυσικού-οικονομικού-κοινωνικού περιβάλλοντος του τόπου αλλά και χωρίς να μειώνει την ποιότητα της ικανοποίησης του επισκέπτη»
Παράλληλα κατά την Ακαδημαϊκή κοινότητα το θέμα του βιώσιμου τουρισμού είναι η λύση για τη βιώσιμη ανάπτυξη , ενσωματώνοντας σε αυτήν και την οικονομική-κοινωνική και περιβαλλοντική διάσταση!
Η φέρουσα ικανότητα λοιπόν θέτει τα ανώτατα όρια και προσδιορίζει την ισόρροπη ανάπτυξη!
Ο βιώσιμος τουρισμός σημαίνει ποιότητα ζωής για τον επισκέπτη και ευημερία για τον τοπικό πληθυσμό που θα την γευτεί μέσα από την μεσομακροπρόθεσμη ανάπτυξη της τουριστικής δραστηριότητας , μέσω της συνεχούς βελτίωσης των οικονομικοκοινωνικών και περιβαλλοντικών δεικτών αυτής της ανάπτυξης!
Αυτά τα κρίσιμα σημεία θα πρέπει να γίνουν πυξίδα για κάθε τουριστικό προορισμό , ιδιαίτερα για το νησί μας με τα ασύγκριτα συγκριτικά του πλεονεκτήματα!
Μόνο έτσι θα μπορούμε να ισχυριζόμαστε ότι , το να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές ένα τόπο καλύτερο από αυτόν που παραλάβαμε από τις προηγούμενες , είναι ένας στόχος εφικτός και πραγματοποιήσιμος !

Στοιχεία: Σκουτέρης Δημήτρης – ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ!

Νίκος Κανταρζής
Δημοτικός Σύμβουλος

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot