ΦΥΣΙΚΌ ΕΡΜΑΡΙ ΑΠΟΤΗΝ ΜΑΚΡΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΩ

Απρίλιος 26, 2019

Ενεργό ρήγμα όσο μπορεί να δει το μάτι. Αυτό που βλέπετε δεν αποτελεί μόνο μία πλαγιά ενός βουνού.
Είναι μία αρχειοθήκη όπου έχουν συσσωρευτεί και φυλάσσονται οι φάκελοι με τα σημαντικότερα επεισόδια από την αρχαία σεισμική δραστηριότητα του Ρήγματος Κω.
Το ερμάρι συναντάται ακριβώς πάνω στις πλαγιές του Δίκαιου Ορους, στην τοποθεσία Αγία Ειρήνη. Κάθε πεζούλι, μία συγκλονιστική ιστορία που έχει καταγραφεί στην επιβλητική επιφάνεια του χερσαίου τμήματος του Ρήγματος Κω. Οι ιστορίες πάνε πίσω στα βάθη των αιώνων, πριν ακόμη φτάσουν οι Πελασγοί και οι Μινωίτες.
Το Ρήγμα Κω είναι η τεκτονική δομή που έδωσε τους μέγιστους σεισμούς του 411 π.Χ, 554, 1493 και 1933. Από την δράση του έχουν καταστραφεί αρχαίοι πολιτισμοί του Κεραμεικού και αρκετές πρωτοβυζαντινές πόλεις της ευρύτερης περιοχής.
Ομως το ρήγμα, εκτός από καταστροφικό λόγω των συνεχών ενεργοποιήσεων του, θεωρείται υπεύθυνο για τα μαγευτικά και πανέμορφα τοπία με τις θερμές πηγές και τα γεωθερμικά πεδία περιοχής.
Το νησί εκτός από το Ρήγμα Κω διασχίζεται από διάφορα άλλα ρήγματα, στη δράση των οποίων οφείλεται η διαμόρφωση του κωακού τοπίου.
Μεγάλα χερσαία ρήγματα βρίσκονται στα όρια της πεδιάδας με την ορεινή περιοχή του Δίκαιου.
Από τα ρήγματα που κατατέμνουν το νησί μόνο ορισμένα μπορούν να προκαλέσουν σεισμούς. Τα μικρά σε μήκος ρήγματα δίνουν σεισμικά περιστατικά μικρού μεγέθους που συχνά δεν γίνονται αντιληπτά.
Στην περιοχή μας ένα σεισμικά ενεργό ρήγμα κινείται με ρυθμούς που μπορεί να κυμανθούν από 10-15 δέκατα του χιλιοστού ως και 3 χιλιοστά, το χρόνο.
Ωστόσο, στην περίπτωση μεγάλων σεισμικών επεισοδίων συχνά σημειώνεται κατακόρυφη μετακίνηση, όπως συνέβη το 1933, της τάξης τουλάχιστον 1m.

Γεωδίφης

https://geogeodifhs.blogspot.com/2019/04/blog-post_68.html

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot