Για χρόνια οι χάκερ έχουν προειδοποιήσει ότι τα επιβατικά αεροσκάφη είναι ευάλωτα σε επιθέσεις από τον κυβερνοχώρο.
Οι αεροπορικές εταιρείες και οι κατασκευαστές αεροπλάνων έχουν αγνοήσει σε μεγάλο βαθμό τους κινδύνους αλλά μετά τα τελευταία γεγονότα οι αρχές και οι πιλότοι ξεκίνησαν να λαμβάνουν στα σοβαρά τις απειλές.
Αξιωματικοί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ασφαλείας της Αεροπορίας (EASA) δεν ήταν καθόλου ευχαριστημένοι με αυτό που άκουγαν. Ένας αξύριστος 32χρονος από την Ισπανία, ο Hugo Teso με τα μαλλιά του πιασμένα σε αλογοουρά μιλούσε για τους υπολογιστές που υπάρχουν στο πιλοτήριο, τις αδυναμίες τους και τα κενά ασφαλείας.
Συγκεκριμένα, έλεγε στους υπαλλήλους του EASA πώς είχε καταφέρει να αγοράσει γνήσια ανταλλακτικά από προμηθευτές της αεροπορίας στο eBay για μόλις μερικές εκατοντάδες δολάρια. Στόχος του ήταν να προσομοιώσει την ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ των σημερινών μοντέλων επιβατηγών αεροσκαφών και των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας στο έδαφος για να ψάξει για πιθανές “τρύπες”. Η αναζήτησή του ήταν επιτυχής. Πολύ επιτυχής.
«Στα σύγχρονα αεροπλάνα, υπάρχει μια ολόκληρη σειρά από “τρύπες”, μέσω των οποίων οι χάκερ μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση στα συστήματα του αεροσκάφους», λέει ο Hugo Teso. Ο Teso εργάζεται σε μια εταιρεία ασφαλείας δεδομένων στο Βερολίνο. Τα τελευταία χρόνια, του έχει ανατεθεί από διάφορες εταιρείες να προσπαθήσει να σπάσει την ασφάλεια μέσα στους υπολογιστές και τα δίκτυά τους.
Ο Teso απέδειξε ότι «δεν χρειάζεστε καν υπολογιστή για κάνετε αεροπειρατεία ένα αεροπλάνο εξ αποστάσεως. Ένα smartphone εξοπλισμένο με μια εφαρμογή που ονομάζεται PlaneSploit, την οποία ανέπτυξε ο ίδιος, θα μπορούσε να είναι αρκετή. Στη θεωρία οι κυβερνο-τρομοκράτες θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν μια τέτοια εφαρμογή, ή κάτι παρόμοιο, για να αναλάβουν το σύστημα διεύθυνσης του αεροσκάφους και, στη χειρότερη περίπτωση, να προκαλέσει την συντριβή του».
Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (GAO) στις ΗΠΑ είχε ήδη επισημάνει τα πιθανά προβλήματα στον έλεγχο της εναέριας κυκλοφορίας από τον περασμένο Ιανουάριο, λέγοντας ότι η τεχνολογία που χρησιμοποιείται για την επικοινωνία μεταξύ των πιλότων και των ελεγκτών επί του εδάφους είναι ξεπερασμένη. Για όσο χρονικό διάστημα το πρόβλημα παραμένει άλυτο, η έκθεση GAO σημείωσε «οι αδυναμίες που εντοπίστηκαν είναι πιθανό να συνεχιστoύν, τοποθετώντας την ασφαλή και απρόσκοπτη λειτουργία του συστήματος του εθνικού ελέγχου της εναέριας κυκλοφορίας σε αυξημένο και περιττό κίνδυνο».
«Η βιομηχανία και οι αεροπορικές εταιρείες δεν μπορούν να συνεχίσουν να μένουν άπραγες», λέει στον Spiegel ο Markus Wahl, εκπρόσωπος της Vereinigung Cockpit, μιας ένωσης Γερμανών πιλότων και προσθέτει ότι «έχουμε πάντα δεδομένο ότι ο πιλότος θα είναι σε θέση να αμυνθεί σε οποιαδήποτε περίπτωση επίθεσης».
tvx.gr