Τα δημιούργησαν δύο φοιτητές από το πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον και αναμένεται να δώσουν λύσεις στα προβλήματα των κωφών σε όλο τον κόσμο
Ένα από τα δυσκολότερα προβλήματα όσων μιλούν τη νοηματική είναι ότι δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτή την γλώσσα για να επικοινωνήσουν με άλλους ανθρώπους εκτός μόνο από εκείνους που γνωρίζουν και χρησιμοποιούν και αυτοί τη νοηματική.
Θέλοντας να σπάσουν αυτόν τον κλειστό κύκλο της απομόνωσης, οι δύο φοιτητές από το πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον δημιούργησαν ένα ζευγάρι γάντια τα οποία χάρη σε ειδικούς μηχανισμούς και εξελιγμένο λογισμικό, μετατρέπουν τη νοηματική σε κανονική γλώσσα η οποία ακούγεται μέσω ενός κομπιούτερ.
Ο Ναβίντ Αζόντι και ο Τόμας Πράιορ συμμετείχαν σε έναν διαγωνισμό του πανεπιστημίου τους όπου και κέρδισαν το πρώτο βραβείο, με έπαθλο 10.000 δολάρια. Ο μηχανισμός στον οποίο βασίζεται η λειτουργία των γαντιών είναι σχετικά απλός ενώ τα σήματα μεταφέρονται μέσω Bluetooth σε έναν υπολογιστή όπου μέσω εξελιγμένου λειτουργικού προγράμματος μετατρέπει τα ηλεκτρικά σήματα σε ήχους.
Ο δύο φοιτητές υποστηρίζουν ότι τα γάντια τους είναι πολύ εύκολα να βγουν στην παραγωγή, καθώς η τεχνολογία δεν είναι ιδιαίτερα πολύπλοκη ενώ όπως υποστηρίζουν θα κάνουν πολλούς κωφούς συνανθρώπους μας να μπορούν να επικοινωνούν πολύ εύκολα με όλους, κυρίως εκείνους που δεν γνωρίζουν τη νοηματική.
Το σίγουρο είναι ότι οι δύο φοιτητές θα γίνουν περιζήτητοι από την ιατρική βιομηχανία στην Αμερική καθώς η εφεύρεσή τους μοιάζει με το αβγό του Κολόμβου (και πεδίο... χρημάτων λαμπρό) για όσους επενδύσουν επάνω της.
protothema.gr