Εν όψει ενός νέου domino εξαγορών βρίσκεται ο κλάδος της πληροφορικής, που συνεχίζει να διανύει περίοδο υπερκινητικότητας επιχειρηματικών συμφωνιών, η οποία -όπως εκτιμούν πηγές της αγοράς- βρίσκεται μόνο στην αρχή της.
Τα ψηφιακά έργα του Ταμείου Ανάκαμψης των 2,2 δισ.ευρώ, η ανάγκη για εξειδικευμένα λογισμικά, που προκύπτει από την εφαρμογή εργαλείων, όπως η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας αλλά και η εγκατάσταση POS σε 35 κλάδους της οικονομίας, όπως και η έλευση της Τεχνητής Νοημοσύνης, λειτουργούν ως το καύσιμο που πυροδοτεί τον νέο χορό των deals στον κλάδο.
Ως «bing bang» για εξαγορές λειτουργεί το λογισμικό, η αξία του οποίου αναμένεται να τριπλασιαστεί στην Ελλάδα την επόμενη πενταετία, φθάνοντας στο 1,2 δισ. ευρώ, από 400 εκατ. ευρώ σήμερα. Έτσι, η ανάγκη των εταιρειών να διευρύνουν το portfolio των υπηρεσιών τους σε νέες κάθετες αγορές λογισμικού, προσθέτοντας αντικείμενα στα οποία μέχρι σήμερα δεν είχαν παρουσία, ρίχνει νερό στον μύλο των συμφωνιών στον κλάδο.
Δεν είναι τυχαία η κινητικότητα που αναπτύσσεται για εξαγορές εταιρειών των οποίων το αντικείμενο βρίσκεται σε πρώτη ζήτηση, λόγω του ψηφιακού fast forward της οικονομίας, όπως, για παράδειγμα, το λογισμικό για τους κλάδους της φιλοξενίας, της υγείας, των logistics, της διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού.
Την ίδια στιγμή, η έλλειψη ταλέντων -που εξελίσσεται σε εγκαιροφλεγή βόμβα για τις εταιρείες του κλάδου της πληροφορικής- πατά τη σκανδάλη για νέα deals στην αγορά, αφού συχνά οι στόχοι εξαγορών είναι εταιρείες που διαθέτουν πλούσιες δεξαμενές νέων εξειδικευμένων στελεχών.
Επιπλέον, η αναζήτηση ερεισμάτων σε αγορές-στόχους της ελληνικής περιφέρειας, όπως και η αναζήτηση μοχλών εξωστρέφειας εκτός των ελληνικών συνόρων, επίσης αποτελούν εφαλτήρια για νέες εξαγορές στην ελληνική αγορά τεχνολογίας.
Εν τω μεταξύ, ο όλο και στενότερος εναγκαλισμός των τραπεζών με τις εταιρείες πληροφορικής, όπως δείχνει η είσοδος της Εθνικής στο μετοχικό κεφάλαιο της Epsilon Net, αλλά και με τις fintech startups, όπως δείχνει η επένδυση της Eurobank στη νεοφυή Plum, επίσης λειτουργεί ως «πυροκροτητής» νέων συμφωνιών στον κλάδο.
Έτερο πεδίο όπου θα πρέπει να αναμένεται κινητικότητα σε επίπεδο εξαγορών είναι και αυτό της κυβερνοασφάλειας, ενώ η αγορά προεξοφλεί την εξαγορά μικρότερων εταιρειών και startups με αντικείμενο την τεχνητή νοημοσύνη από εδραιωμένες εταιρείες του κλάδου.
Σε πρωταγωνιστές της αλυσίδας των deals της τελευταίας διετίας έχουν αναδειχθεί η Epsilon Net με 11 συμφωνίες την περίοδο 2022-2023 και η Entersoft με 7, ενώ και οι δύο εταιρείες δηλώνουν παρούσες και στον νέο γύρο επιχειρηματικών συμφωνιών που κυοφορείται.
Η ανάλυση της Optima δείχνει ότι η μέση αξία συναλλαγής στις περιπτώσεις των εξαγορών της περιόδου 2021-2023 (εξαιρουμένων των μεγάλων συναλλαγών) ήταν 2 εκατ. ευρώ, ενώ, όπως παρατηρούν οι αναλυτές, οι εξαγορασθείσες εταιρείες διέθεταν αξιοσημείωτη ανάπτυξη και υγιείς ισολογισμούς.
Στα κορυφαία deals της τελευταίας διετίας πρέπει να συμπεριληφθεί και η εξαγορά της Byte από την Ideal Holdings, της Intrasoft από τη Netcompany, της SingularLogic από τις Epsilon Net και Space Hellas, ενώ κινητική σε επίπεδο εξαγορών υπήρξε και η Profile.
Ήδη η κινητικότητα από τις αρχές του 2024 συνηγορεί υπέρ της εντατικοποίησης του ρυθμού των εξαγορών στον κλάδο της πληροφορικής. Μάλιστα, οι γνώστες του κλάδου υπερθεματίζουν ότι το business software και οι υπηρεσίες θα παραμείνουν σταθερά στην «καρδιά» των εταιρικών deals και στο δεύτερο ήμισυ του 2023.
Η SoftOne, για παράδειγμα, η οποία βρίσκεται υπό την ομπρέλα του Olympia Group, συμφερόντων Πάνου Γερμανού, ήδη έκανε ποδαρικό στο νέο έτος με την απόκτηση μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες λογισμικού εστίασης, της Twinsoft. Η SOFTONE, ηγέτιδα στην ελληνική αγορά business software, μεθοδεύει και νέες εξαγορές, έχοντας ήδη στο ενεργητικό της άλλες πέντε μόνο το 2022-2023 (IMPACT, cosmoONE, Regate, AppSoft, QBS).
Στα deals που έγιναν από τις αρχές του έτους πρέπει να συμπεριληφθεί και η απόκτηση από την Epsilon Net, μέσω της θυγατρικής της Epsilon CSA, του λογισμικού διαχείρισης φαρμακείων Lavinet από τη Lavisoft.
Σε mood εξαγορών βρίσκεται και η Uni Systems, το «δυνατό χαρτί» του Ομίλου Quest στην Πληροφορική, η οποία το 2021 εξαγόρασε την Intelli Solutions και έχει ήδη συμμετοχή σε τρεις startups, αναζητώντας νέες ευκαιρίες για εξαγορές εταιρειών με συγκεκριμένο προφίλ: εξωστρεφείς, με ιδιοπαραγόμενο προϊόν και καλή εγκατεστημένη βάση στην Ελλάδα, με αντικείμενο συμπληρωματικό του δικού της, με το ενδιαφέρον να εστιάζεται στα πεδία του cloud, της κυβερνοασφάλειας, των analytics, των manage services, του customer experience.
Στον δρόμο των εξαγορών βρίσκονται και η Ideal Holdings και η Profile, ενώ αντίστοιχα πλάνα έχουν και οι Real Consulting και Performance Technologies. / powergame.gr