Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, η «Χιόνη» θα φέρει χιονοπτώσεις ακόμη και σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας.
Νέα κακοκαιρία βρίσκεται προ των πυλών. Πιο συγκεκριμένα, έρχονται ψυχρές αέριες μάζες πολικής προέλευσης οι οποίες κατευθύνονται προς τα Βαλκάνια και θα επηρεάσουν τη χώρα μας από σήμερα.
Έτσι η θερμοκρασία θα παρουσιάσει σημαντική πτώση που θα ξεκινήσει από τα βόρεια και δυτικά σήμερα και θα επεκταθεί στη υπόλοιπη χώρα την Τετάρτη 14/02. H μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) βάφτισε «Χιόνη» τη νέα κακοκαιρία.
Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, η «Χιόνη» θα φέρει χιονοπτώσεις ακόμη και σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας.
Η κακοκαιρία θα πλήξει και την Αττική με χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά από το πρωί της Τετάρτης έως και το μεσημέρι της Πέμπτης.
Παράλληλα, στα ορεινά και ημιορεινά της ανατολικής κυρίως χώρας θα σημειώνονται χιονοπτώσεις κατά περιόδους από την Τρίτη έως και το Σάββατο. Ιδιαίτερα στην Μακεδονία και της Θράκη χιονοπτώσεις θα σημειωθούν και σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου κατά κύριο λόγο την Παρασκευή.
Η κακοκαιρία «Χιόνη» ( όπως βαφτίστηκε από τη μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) θα πλήξει και την Αττική με χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά από το πρωί της Τετάρτης 13/02 έως και το μεσημέρι της Πέμπτης 14/02. Παράλληλα, στα ορεινά και ημιορεινά της ανατολικής κυρίως χώρας, θα σημειώνονται χιονοπτώσεις κατά περιόδους από την Τρίτη 12/02 έως και το Σάββατο 16/02. .
Ιδιαίτερα για την Μακεδονία και της Θράκη, χιονοπτώσεις θα σημειωθούν και σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου κατά κύριο λόγο την Παρασκευή 15/02. Στο βίντεο που ακολουθεί μπορείτε να δείτε την εξέλιξη της χιονιοκάλυψης έως και το Σάββατο 16/02 για το σύνολο της χώρας και σε υψηλή ανάλυση για την περιοχή της Αττικής.
Παράλληλα, η θερμοκρασία θα παρουσιάσει σημαντική πτώση που θα ξεκινήσει από τα βόρεια και δυτικά την Τρίτη 12/02 και θα επεκταθεί στη υπόλοιπη χώρα την Τετάρτη 14/02. Στον πίνακα που ακολουθεί παρουσιάζεται η αναμενόμενη πτώση της μέγιστης θερμοκρασίας έως και την Τετάρτη στις 5 μεγαλύτερες πόλεις της Ελλάδας.
Βροχές, καταιγίδες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές και χιονοπτώσεις ακόμη και περιοχές με χαμηλά υψόμετρα θα είναι κάποια ακόμη από τα κύρια χαρακτηριστικά της επερχόμενης επιδείνωσης του καιρού. Τέλος θυελλώδεις και πολύ θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι που κατά τόπους θα φτάνουν και τα 10 μποφόρ, θα πνέουν στο Αιγαίο την Τετάρτη 14/02 και την Πέμπτη 15/02.
Διαβάστε επίσης: Συναγερμός στην πολιτική προστασία για τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έρχονται
Στο κέντρο της Αθήνας η θερμοκρασία δεν αναμένεται να ξεπεράσει τους 13 βαθμούς την Τρίτη και τους έξι βαθμούς την Τετάρτη (έναντι 15 βαθμών τη Δευτέρα). Αντίστοιχα, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης προβλέπεται να μην ξεπεράσει τους εννέα βαθμούς την Τρίτη και τους έξι την Τετάρτη (από 14 τη Δευτέρα).
Βροχές, καταιγίδες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές και χιονοπτώσεις ακόμη και σε περιοχές με χαμηλά υψόμετρα θα είναι κάποια από τα κύρια χαρακτηριστικά της επερχόμενης επιδείνωσης του καιρού. Θυελλώδεις και πολύ θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι, που κατά τόπους θα φτάνουν και τα δέκα μποφόρ, θα πνέουν στο Αιγαίο την Τετάρτη και την Πέμπτη.
Ποια είναι η Χιόνη
Στην ελληνική Μυθολογία με το όνομα «Χιόνη» είναι γνωστά τα παρακάτω 4 πρόσωπα:
Θυγατέρα του ποτάμιου θεού Νείλου και της Ωκεανίδας Καλλιρρόης. Η Χιόνη ζούσε στους αγρούς και κάποτε κακοποιήθηκε από κάποιο γεωργό. Για το λόγο αυτό, η Χιόνη μεταμορφώθηκε από το θεό Ερμή, μετά από εντολή του θεού Δία, σε νεφέλη χιονιού, το οποίο πέφτοντας καταστρέφει τα σπαρτά.
Θυγατέρα του Βορέου και της Ωρειθυίας (της κόρης του βασιλιά των Αθηνών Ερεχθέως). Αδέλφια της Χιόνης ήταν ο Ζήτης, ο Κάλαϊς και η Κλεοπάτρα. Η Χιόνη αυτή γέννησε ένα παιδί θεού, τον Εύμολπο από το θεό Ποσειδώνα, και για να το κρύψει (από φόβο να μην το μάθει ο πατέρας της), το πέταξε στη θάλασσα. Παρόλα αυτά ο Ποσειδώνας έσωσε το παιδί και το μεγάλωσε.
Θυγατέρα του Αρκτούρου που την άρπαξε ο Βορέας, με τον οποίο απέκτησαν τρεις γιους, που έγιναν ιερείς του θεού Απόλλωνα στη χώρα των Υπερβορέων.
Στις «Μεταμορφώσεις» του Ρωμαίου ποιητή Οβιδίου (ΧΙ 339) η Χιόνη ήταν η πανέμορφη κόρη του Δαιδαλίωνα. Με δύο θεούς, το θεό Απόλλωνα και το θεό Ερμή, κοιμήθηκε την ίδια νύχτα και έκαναν παιδιά μαζί της. Με τον Απόλλων γέννησε το Φιλάμμωνα, ο οποίος μετέπειτα έγινε βασιλιάς και μουσικός στη Φωκίδα και με τον Ερμή (κατά μία εκδοχή) τον Αυτόλυκο, ο οποίος είχε την ικανότητα να μεταμορφώνει ό,τι κλέβει. Έχοντας κάνει δύο θεούς να την ερωτευτούν μέσα σε μία μέρα, η Χιόνη μην μπορώντας να κρύψει την περηφάνια της, άρχισε να καυχιέται για την ομορφιά και τα γυναικεία της προσόντα, τολμώντας να πει ότι είναι ομορφότερη από τη θεά Άρτεμη. Ακούγοντάς το αυτό η θεά, έστειλε τα βέλη της να της πάρουν τη ζωή.