Στις 4 Φεβρουαρίου συμπληρώνονται 20 χρόνια από την ίδρυση του «μέσου» που άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο «ζούμε» online
τις 4 Φεβρουαρίου συμπληρώνονται 20 χρόνια από την ίδρυση του «μέσου» που άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο «ζούμε» online.
Σημείο «συνάντησης» για εκατομμύρια ανθρώπους αλλά και μέσο έκφρασης, χώρος προώθησης αλλά και κατανάλωσης περιεχομένου, το Facebook «γεννήθηκε» πριν από ακριβώς 20 χρόνια, με «έδρα» το δωμάτιο (Room H33) ενός 19χρονου φοιτητή ονόματι Μαρκ Ζούκερμπεργκ στους κοιτώνες (Kirkland House) του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ στο Κέιμπριτζ της Μασαχουσέτης.
O Ζούκερμπεργκ δεν πήρε πτυχίο. Ανήκει, πια, στην ολιγομελή ομάδα εκείνων που παράτησαν τις σπουδές τους και… κατέληξαν υπερ-επιτυχημένοι. Ας όψεται το Facebook, το οποίο όμως δεν ξεκίνησε σαν Facebook αλλά σαν «Facemash», με δυνητικό κοινό όχι ολόκληρη την υφήλιο αλλά μόνο τους συμφοιτητές του Ζούκερμπεργκ, προτού αρχίσει στην πορεία να «απογειώνεται» όχι μόνο αποκτώντας διεθνείς διαστάσεις αλλά και αλλάζοντας τα πάντα στο πέρασμά του.
Το Facebook είναι πια, εν έτει 2024, μια «αυτοκρατορία τρισεκατομμυρίων δολαρίων», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι Times του Λονδίνου. Η χρηματιστηριακή αξία (market capitalization) της Meta Platforms, που είναι η μητρική του εταιρεία ήδη από το 2021, έχει πια ξεπεράσει το 1 τρισ. δολ.
Οσο για τον ίδιο τον –39χρονο πια, νυμφευμένο και πατέρα τριών παιδιών– Ζούκερμπεργκ, είδε την περιουσία του να αυξάνεται κατά δεκάδες δισ. δολ. το 2023 και πλέον είναι ο πέμπτος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, με 139,3 δισ. δολ., σύμφωνα με το περιοδικό Forbes.
Το Facebook έχει πια περισσότερους από 3 δισεκατομμύρια – ενεργούς μηνιαίως– χρήστες, ενώ περισσότεροι πάνω από 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι περνούν τις «πύλες» του καθημερινά διεθνώς.
Από τους χρήστες του, οι περισσότεροι (56,3%) είναι άνδρες, ενώ περίπου το 49,3% (επί του συνόλου ανδρών και γυναικών) είναι μεταξύ 25 και 44 ετών (με βάση τα στοιχεία του Ιανουαρίου του 2023).
Πίσω από τη Google και το YouTube, το Facebook ξεχωρίζει ως ο ιστοχώρος με την τρίτη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στον κόσμο, ενώ είναι το μεγαλύτερο μεταξύ των κοινωνικών δικτύων από άποψη πλήθους χρηστών.
Η χώρα με τους περισσότερους λογαριασμούς στο Facebook είναι η Ινδία. Την ακολουθούν οι ΗΠΑ, η Ινδονησία, η Βραζιλία και το Μεξικό.
Ειδικά στις ΗΠΑ, δε, το 30% των ενηλίκων ενημερώνεται για την ειδησεογραφία μέσω Facebook.
Εάν συνεχίσει να μεγαλώνει όπως αναμένεται, το Facebook θα έχει ως το 2027 φτάσει στο 75% του πληθυσμού της γης.
Το μέλλον του, ωστόσο, κάποιοι προειδοποιούν ότι μπορεί να μην είναι τόσο «λαμπρό» όσο το πρόσφατο παρελθόν.
Οι σημερινοί έφηβοι (ηλικίες 13 έως 17 ετών) είναι η ηλικιακή ομάδα με τη μικρότερη παρουσία στο Facebook (κάτω από 5% το 2023). Για αυτές τις ηλικίες, κορυφαίοι online «προορισμοί» είναι πια το YouTube, το TikTok, το Snapchat και το Instagram (με την υποσημείωση ωστόσο ότι το Instagram ανήκει και εκείνο, όπως και το Facebook, στη Meta Platforms).
Ο ίδιος ο Ζούκερμπεργκ πάντως, δείχνει πια να ατενίζει το μέλλον μέσα από το πρίσμα όχι του Facebook αλλά άλλων μεγαλεπήβολων οραμάτων όπως είναι εκείνα του Metaverse και της Τεχνητής Νοημοσύνης (artificial general intelligence – AGI).