Η εικόνα που έχουμε συνήθως για τον Λεονάρντο ντα Βίντσι είναι αυτή του σοφού ηλικιωμένου που εικονίζεται στο γνωστό σκίτσο-αυτοπροσωπογραφία του.
Ωστόσο η αλήθεια είναι πως ο μεγάλος δάσκαλος της Αναγέννησης ήταν δραστήριος από πολύ νεαρή ηλικία τόσο σε καλλιτεχνικό όσο και επιστημονικό επίπεδο και η ιστορία του, βέβαια, συναρπαστική.
Αυτό το δεδομένο «έπιασαν» και οι κεραίες της αμερικανικής τηλεόρασης και φυσικά δεν άφησαν την ευκαιρία να πάει χαμένη. Η σειρά «Da Vinci’s Demons» περιγράφει με ελεύθερο μυθοπλαστικό τρόπο τα πρώτα χρόνια του Λεονάρντο, τους φίλους, τους εχθρούς και πάνω από όλα τους «δαίμονές» του, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει και ο τίτλος. Εκμεταλλευόμενοι τα μυριάδες ανεκδοτολογικά στοιχεία που υπάρχουν γύρω από το πρόσωπό του, οι παραγωγοί παρουσιάζουν έναν Ντα Βίντσι στην ακμή της νιότης του, περίπου 30 χρόνων, εκπληκτικά ευφυή, εξωπραγματικά ταλαντούχο σκιτσογράφο (δεν απέχει από την πραγματικότητα), αλλά και δεινό ξιφομάχο και τυχοδιώκτη που δεν χάνει ευκαιρία να εμπλακεί σε καβγάδες.
Οσο για το ιστορικό πλαίσιο, μπορεί να είναι κάπως χαλαρό, όμως η μεταφορά στη Φλωρεντία του τέλους του 15ου αιώνα γίνεται αρκετά πειστικά. Η κυριαρχία των Μεδίκων, οι παπικές διεκδικήσεις και δολοπλοκίες και οι συνεχείς πόλεμοι των ιταλικών κρατιδίων συνθέτουν το κάδρο μέσα στο οποίο τοποθετείται ο μεγάλος εφευρέτης, δοσμένος με το κατάλληλο μπρίο και στυλ από τον Βρετανό Τομ Ρίλεϊ.
Φυσικά υπάρχουν και υπερβολές· ειδικά στον τομέα των εφευρέσεων (ούτε ο Κύρος Γρανάζης δεν κάνει τέτοια πράγματα), αλλά και στον ρόλο του Ντα Βίντσι στα πολιτικά ζητήματα της Φλωρεντίας, ωστόσο όλα αυτά είναι μάλλον ψιλά γράμματα. Εκείνο που συναρπάζει το κοινό είναι η ατμοσφαιρική απόδοση της εποχής, το ιντριγκαδόρικο σενάριο και βέβαια η ίδια η προσωπικότητα του Λεονάρντο, ο οποίος, ως μέγα σύμβολο των τεχνών και των επιστημών, έχει αποτελέσει αντικείμενο θαυμασμού, μελέτης καθώς και ατελείωτων θεωριών συνωμοσίας.
Οι δύο πρώτοι κύκλοι του «Da Vinci’s Demon’s» έχουν ήδη προβληθεί από τη συνδρομητική τηλεόραση και είναι διαθέσιμοι σε dvd.
Πηγή: kathimerini.gr