Την περασμένη Παρασκευή, 15/7, στο πλαίσιο της ετήσιας συνεδρίασης της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco, που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη (και θα διαρκέσει ως τις 20 Ιουλίου), οΑρχαιολογικός Χώρος των Φιλίππων έλαβε τη δική του θέση στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Η επίσημη ελληνική υποψηφιότητα των Φιλίππων ήταν η μοναδική που έλαβε την έγκριση της συνεδρίασης, χωρίς να υπάρξει καμία αντίρρηση. Χρειάστηκαν δέκα χρόνια προετοιμασίας για μόλις πέντε λεπτά που κράτησε η ψηφοφορία μεταξύ 21 χωρών.
Στην καθοριστική συνεδρίαση της Επιτροπής του Κέντρου Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco συμμετείχαν με αποστολές τους, το υπουργείο Πολιτισμού, Περιφέρεια Α.Μ.-Θ. και ο δήμος Καβάλας προκειμένου να παρακολουθήσουν από κοντά τη διαδικασία της ψηφοφορίας.
«Η επίτευξη αυτή θα συμβάλει σημαντικά στην προβολή και την ανάδειξη της ιστορικής σημασίας του δήμου μας», δήλωσε η δήμαρχος Καβάλας, Δήμητρα Τσανάκα
Σύμφωνα με το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών (ICOMOS), το αρμόδιο συμβουλευτικό όργανο που έκανε την αξιολόγηση για την υποβολή της υποψηφιότητας, οι Φίλιπποι αποτελούν εξέχουσα μαρτυρία για την εμφάνιση του χριστιανισμού στην Ευρώπη: Ο Απόστολος Παύλος ίδρυσε εδώ την πρώτη χριστιανική εκκλησία σε ευρωπαϊκό έδαφος, ενώ τα χριστιανικά μνημεία των Φιλίππων έχουν προσκυνηματικό χαρακτήρα, παράδοση που διατηρείται ως τις μέρες μας. Ακόμα, τα μνημεία των Φιλίππων αποτελούν εξέχοντα παραδείγματα ρωμαϊκής και παλαιοχριστιανικής αρχιτεκτονικής.
Παρόντες στη διαδικασία της ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου σε μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς ήταν, μεταξύ άλλων, ο γ.γ. της Περιφέρειας Α.Μ.-Θ., Γιώργος Παυλίδης, ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας,Θόδωρος Μαρκόπουλος, η δήμαρχος Καβάλας, Δήμητρα Τσανάκα, ο τέως δήμαρχος, Κωστής Σιμιτσής, οι δήμαρχοι του πρώην δήμου Φιλίππων,Λευθέρης Κωταϊδης και Λάζαρος Τ