Τσίπρας στον Κλίντον: Τώρα έχουμε πολιτική σταθερότητα, θα κάνουμε μεταρρυθμίσεις (βίντεο)

Σεπτέμβριος 28, 2015

«Δώσαμε μεγάλη μάχη και πήραμε μια δύσκολη απόφαση να παραμείνουμε στην ευρωζώνη. Με τη συμφωνία η Ελλάδα έχει για πρώτη φορά ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα. Πιστεύω πως αυτή η απαίσια συζήτηση για το Grexit έχει τελειώσει. Τώρα έχουμε πολιτική σταθερότητα».

Αυτή η τοποθέτηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην εκδήλωση που διοργάνωσε το Ιδρυμα Κλίντον και η κ. Γιάννα Αγγελοπούλου, ήταν η ουσία της τοποθέτησής του, μαζί με τη θέση του ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι απαραίτητη για να καταστεί αυτό βιώσιμο.

Ο πρώην πρόεδρος Μπιλ Κλίντον ήταν έντονα υποστηρικτικός για την Ελλάδα, τον ελληνικό λαό και τον Πρωθυπουργό, και έφερε προ των ευθυνών τους τους Ελληνοαμερικανούς επιχειρηματίες, από τους οποίους –όπως είπε- ζητά να επενδύσουν στην Ελλάδα, αλλά πάντα κάτι συμβαίνει και αυτό δεν πραγματοποιείται.

Ο Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας σε ερωτήσεις του κ. Κλίντον, τόνισε ότι ο μόνος τρόπος για να υπερβεί την κρίση η χώρα μας είναι να εισέλθει σε πορεία ανάπτυξης με κοινωνική συνοχή, και να αντιμετωπίσει το υψηλό ποσοστό ανεργίας και την διαρροή του επιστημονικού δυναμικού της στο εξωτερικό.

«Η συμφωνία που υπογράψαμε» σημείωσε, «ήταν δύσκολη απόφαση και ο ελληνικός λαός αναγνώρισε τη μάχη που δώσαμε για να μείνουμε στην ΕΕ. Χρειάζεται να αγωνιστούμε για να αλλάξουμε την κατεύθυνση της Ευρώπη γιατί η πολιτική της λιτότητας ήταν καταστροφική», πρόσθεσε. «Τώρα πρέπει να φέρουμε στο τραπέζι το πρόγραμμα της ανάπτυξης. Για πρώτη φορά, η Ελλάδα έχει την ικανότητα να καλύψει τις ανάγκες της χωρίς υφεσιακά μέτρα, είπε, λέγοντας ότι «εμείς θα εκπληρώσουμε τις υποσχέσεις μας, αλλά είναι αναγκαίο και για την άλλη πλευρά να εκπληρώσει τις υποσχέσεις της για να ελαφρύνει το δημόσιο χρέος, ώστε να υπάρξουν επενδύσεις στην Ελλάδα».

«Η Ελλάδα», τόνισε ο κ. Τσίπρας, «θα αποτελέσει έναν πολύ ελκυστικό επενδυτικό προορισμό στο μέλλον. Η χώρα μας θα πρέπει να παραμείνει σημείο σταθερότητας και αυτό γίνεται μόνο αν ξεπεράσει την κρίση», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός, ο οποίος παρουσιάστηκε με ισχυρή βούληση για την πραγματοποίηση των απαιτούμενων αλλαγών στο δημόσιο και των μεταρρυθμίσεων.

«Θέλουμε να κάνουμε μεταρρυθμίσεις», σημείωσε ο κ. Τσίπρας, και σημείωσε ότι «είναι προϋπόθεση ένα σταθερό περιβάλλον. Είναι ώρα να βάλουμε την ανάπτυξη στην ατζέντα. Είναι αναγκαίο να γίνουν αλλαγές, μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό. Είναι πολύ σημαντικό να επενδύσουμε στη νέα τεχνολογία, την καινοτομία».

Ο πρωθυπουργός μίλησε για επενδύσεις στους τομείς της έρευνας και της τεχνολογίας, και υποστήριξε ότι αυτός είναι και ο καλύτερος τρόπος για να μείνουν οι νέοι στη χώρα και να χρησιμοποιηθεί προς το καλό της Ελλάδας το εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό.

Ο κ. Τσίπρας έδειξε αποφασιστικότητα για να γίνουν οι μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση και για να δημιουργηθεί μια φιλική ατμόσφαιρα για τους επενδυτές.

Υποστήριξε ότι για πρώτη φορά η Ελλάδα έχει ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα, και για πρώτη φορά γίνεται συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους. Πήραμε, είπε, μια δύσκολη απόφαση να μείνουμε στην Ευρωζώνη ακόμα και αν αυτό εμπεριέχει δυσκολίες, και τόνισε ότι το προηγούμενο πρόγραμμα έφερε σκληρά μέτρα και ύφεση.

Χαρακτήρισε το προηγούμενο Μνημόνιο «κακή συνταγή» και είπε ότι έφερε εσωτερική υποτίμηση στη χώρα. Απαντωντας σε σχετική ερώτηση του κ. Κλίντον αν οι ξένοι επιχειρηματίες πρέπει να αισθάνονται ότι μπορούν να επενδύσουν στην Ελλάδα, σημείωσε ότι πρέπει να αλλάξουν πολλά και θα αλλάξουν, στους τομείς της φορολογίας, και της δικαιοσύνης. Είπε ότι πρέπει να παταχθεί η γραφειοκρατία, και αυτό θα διευκολύνει την προσέλκυση επενδύσεων. Ο κ. Τσίπρας κατέθεσε την πρότασή του να προχωρήσει σε σημαντικές αλλαγές του ελληνικού κρατικού μηχανισμού ώστε να καταστεί πιο φιλικός προς την επιχειρηματικότητα.

Στην ίδια εκδήλωση μίλησαν επίσης ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, η Λούκα Κατσέλη, ο οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς και ο Τζωρτζ Σόρος.

Το σημερινό πρόγραμμα του Αλέξη Τσίπρα στις ΗΠΑ
Στην έναρξη της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ θα βρεθεί σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας για να παρακολουθήσει τις ομιλίες του ΓΓ του ΟΗΕ, της προέδρου της Βραζιλίας και του Αμερικανού προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα.

Το μεσημέρι θα παρακαθίσει στο γεύμα του Μπαν κι-Μουν και το βράδυ θα παρευρεθεί στη δεξίωση που παραθέτουν ο πρόεδρος των ΗΠΑ και η Πρώτη Κυρία προς τους επικεφαλείς των αντιπροσωπειών.

Εκεί υπάρχει μια μικρή πιθανότητα για ένα σύντομο τετ α τετ με τον Αμερικανό πρόεδρο, ο οποίος έχει κλείσει τις διμερείς επαφές του και βρίσκεται στη Νέα Υόρκη μόνο για δυο μέρες, επομένως η δυνατότητα για κάτι περισσότερο είναι εξαιρετικά περιορισμένη.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έχει διμερείς συναντήσεις με τους προέδρους της Κίνας, της Αιγύπτου, της Βραζιλίας, του Ισημερινού και πιθανόν της Βενεζουέλας.
Αναφορικά με τη συνάντηση με τον πρόεδρο της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, η συζήτηση αναμένεται να εστιαστεί σε διμερείς σχέσεις, οικονομικά και πολιτιστικά θέματα και τη ναυτιλιακή συνεργασία.

Ο διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Βαγγέλης Καλπαδάκης, μιλώντας στο Mega για τις επαφές του Αλέξη Τσίπρα στις προσεχείς ημέρες ανέφερε πως «στόχος, σε διπλωματικό επίπεδο, είναι η ενίσχυση των επαφών σε διεθνές επίπεδο» και πως «ο πρωθυπουργός έχει την ευκαιρία να συναντηθεί με αρκετούς αρχηγούς κρατών εκτός Ευρώπης και να αναπτυχθεί λίγο περισσότερο η κατεύθυνση της πολυδιάστατης εξωτερικής της κυβέρνησης».

Χθες, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην αίθουσα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, άδραξε την ευκαιρία και έθεσε με ισχυρό τρόπο το θέμα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, στέλνοντας το μήνυμα ότι όρος για την ανάπτυξη είναι η αναδιάρθρωση του χρέους

ethnos.gr

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot