Τσακίρης Νίκος: Προυπολογισμός 2014

Δεκέμβριος 15, 2014
Στις 30 Νοεμβρίου συζητήθηκε και ψηφίσθηκε  ο προϋπολογισμός  στην ίσως πιο σημαντική συνεδρίαση του ΔΣ.

Σ` αυτήν την συνεδρίαση δεν συζητούνται μόνο τα έσοδα και τα έξοδα των δήμων  αλλά και οι στοχεύσεις, δηλαδή σε ποιους τομείς της τοπικής κοινωνίας θεωρεί ο Δήμος ότι πρέπει να αναπτυχθεί η περιοχή αρμοδιότητάς του  ή αν απλά θέλει να κάνει μια απλή διαχείριση. Με άλλα λόγια εδώ φαίνεται στην πράξη ποιο είναι το οραματικό σχέδιο της Δημοτικής Αρχής για το παρόν και το μέλλον της Κω.

Αυτό που φαίνεται με μια απλή ανάγνωση του προϋπολογισμού είναι ότι ο Δήμος θα έχει ένα ποσό 6 εκατ. στη διάθεσή του. Και τα διαθέτει όλα σε έργα διανέμοντας τα ανάλογα σε όλη την Κω, αλλά δεν φαίνεται να προτίθεται να συμβάλει στην ανάπτυξη κάποιου συγκεκριμένου τομέα. Παρακάτω θα εξετάσουμε εάν μπορεί έστω να υλοποιήσει αυτόν τον προϋπολογισμό και εάν θα έχει αυτό το υπόλοιπο για να πραγματοποιήσει τα έργα που προγραμματίζει.

Είναι βέβαια σημαντικό να τονίσουμε πως το καθεστώς του μνημονίου οδηγεί σε μαρασμό  τους δήμους αφού οι περικοπές των πόρων τους από το 2009 ανέρχονται πάνω από το 60% των ΚΑΠ , και έχει σχεδόν μηδενίσει τους πόρους  για τις επενδύσεις (ΣΑΤΑ). Αν συνεχίσει να ακολουθείται αυτή η πολιτική κατάσταση ίσως ο δήμος δεν θα έχει τα χρήματα να πληρώνει μισθούς και πάγια έξοδα. Ήδη η κυβέρνηση έχει προαναγγείλει περικοπές στις δημόσιες δαπάνες  δηλ. περικοπές στους δήμους , και κακώς ο δήμος προϋπολογίζει αύξηση κατά 1 εκατ. από  τους ΚΑΠ.  Άρα από το υπόλοιπο των 6 φεύγει 1 εκατ. και ίσως και παραπάνω .

Ο  ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ  όπως είναι γνωστό σε όλους τους επαγγελματίες κρίθηκε παράνομος άρα πάει για κατάργηση και ίσως ο δήμος χάσει από τον προϋπολογισμό του  άλλα περίπου τα 3 εκατομμύρια από αυτά που προϋπολογίζει.
Τα τέλη καθαριότητας είναι ανταποδοτικά , δηλ. όσο είναι το κόστος τόσα είναι και τα έσοδα. Ο Δήμος εισπράττει 5 εκατ. , όσα κοστίζει η καθαριότητα. Αλλά εδώ υπάρχει κάτι περίεργο,  ο δήμος  για τους  8 μήνες έχει εισπράξει  2  εκατ. Ερωτάται  πότε θα εισπράξει τα υπόλοιπα 3 εκατ.; Ας μπει στον κόπο κάποιος να μας εξηγήσει ή μήπως θα τα πάρετε από τον προϋπολογισμό;
Ο παραλογισμός με τα τέλη καθαριότητας είναι ότι τα σπίτια και οι μικρές επιχειρήσεις πληρώνουν τα 2/3 και το 1/3 το πληρώνουν οι μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, αυτά προκύπτουν  από τα στοιχεία που έχουμε από παλαιότερα έτη (2012) και αφού από τότε δεν άλλαξε τίποτα για τα τέλη . Παλαιότερα λέγαμε και υποστηρίζαμε όλοι μας ότι ο ρυπαίνων πληρώνει  αλλά από ότι φαίνεται ο αδύναμος πληρώνει και αυτός που καρπώνεται τα περισσότερα από τον τουρισμό βάζει τα λιγότερα. 

Είχαμε στόχο να πάμε στην ογκομέτρηση που είναι το πιο αντικειμενικό μέτρο , αφού πρέπει να πληρώνει ο καθένας με βάση τα σκουπίδια που παράγει και όχι να πληρώνει με τα τετραγωνικά λες και τα τετραγωνικά παράγουν σκουπίδια !!  Οφείλει η δημοτική αρχή να αποκαταστήσει αυτή την στρέβλωση που υπάρχει εδώ και χρόνια και προπάντων τώρα στους δύσκολους οικονομικά καιρούς για τον κόσμο. Πρέπει να αλλάξει ο τρόπος καθορισμού των τελών  και αυτό απαιτεί να αλλάξει και  ο νόμος.

Η δημοτική αρχή προϋπολογίζει 537.000 από τα τέλη παρεπιδημούντων που υπολογίζει με 0,5% επί των τζίρων των ξενοδοχείων. Μα πραγματικά πιστεύει ότι ο τζίρος των ξενοδοχείων είναι 100 εκατομμύρια, αν το πιστεύει είναι πολύ μακριά από την πραγματικότητα, γιατί από τα στοιχεία του 2012 που έχουμε, ο τζίρος ανέρχεται περίπου στα 300 εκατ. Μη υπολογίζοντας αυτά που έχουν το ΑΦΜ εκτός Κω. Ο δήμος με βάση τον Καλλικράτη μπορεί ωστόσο να ζητά τους ισολογισμούς των εταιρειών που βρίσκονται εντός των ορίων του. Κατ΄ αυτόν τον τρόπο μπορεί  από αυτό τον κωδικό να αυξήσει τα έσοδα του περί κατά 1,5 εκατ.   

Το συμπέρασμα είναι ότι όσο καλή θέληση  και να έχει  η  δημοτική αρχή  δεν θα μπορέσει να κάνει τίποτα από αυτά που έχει προγραμματίσει, γιατί απλά δεν υπάρχουν χρήματα!!!.  Αυτή δεν είναι τοπική αυτοδιοίκηση αλλά ετεροδιοίκηση, όπου δεν υπάρχουν καθορισμένοι πόροι για τον κάθε δήμο, αλλά και αυτοί που υπάρχουν είναι στην καλή θέληση της κυβέρνησης να τους δώσει στους δήμους. Ο Δήμος είναι η πιο οικεία  εξουσία προς τον πολίτη και σε αυτόν θα εκφράσει το παράπονό του αλλά και τον θυμό του. Όλα τα χρήματα που λείπουν και θα λείψουν και φέτος θα αφαιρεθούν σε υπηρεσίες από τον πολίτη, από τις δομές  πρόνοιας του δήμου που εξυπηρετούν  τον πολίτη, και  υποδομές  που πάλι εξυπηρετούν τον ίδιο τον πολίτη.  

Εύχομαι  ο καινούργιος χρόνος να  είναι χαρμόσυνος για τον πολίτη, αλλά αυτό θα γίνει με την δική του ψήφο  και επιλογή. Με τον  ΣΥ.ΡΙΖ.Α  στην κυβέρνηση  θα αλλάξει  ο νόμος του Καλλικράτη  και η αυτοδιοίκηση  θα σημαίνει αυτό που λέει η  λέξη εννοεί: Η αυτοδιοίκηση θα πρέπει να μετατραπεί στο βασικό πολιτικό θεσμό της τοπικής κοινωνίας, σε πραγματική Αυτοδιοίκηση. Μια Αυτοδιοίκηση που θα έχει τους δικούς της πόρους και θα τους διαχειρίζεται με βάση τις κοινωνικές ανάγκες των πολιτών, θα αφουγκράζεται την τοπική κοινωνία και τις ανάγκες της με αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες συμμετοχής και όχι εν λευκώ εξουσιοδότησης, εκπροσώπησης και ανάθεσης, που θα συστρατεύεται με την τοπική κοινωνία και θα αγωνίζεται για δημοκρατία, αλληλεγγύη, ισότητα, συντροφικότητα, αξιοπρέπεια, δημιουργία, πρόοδο και προκοπή, αισθητική και καθημερινό πολιτισμό, σε αρμονία με το περιβάλλον και με απώτερο στόχο ένα βίο που να αξίζει να τον ζει κανείς.

Καλώ όλους τους αιρετούς και κυρίως τον δήμαρχο  στην αγωνία τους να γίνει κάτι στον τόπο μας  να μην γίνονται σκαλοπάτι και βήμα σε αυτούς που μας φτώχυναν, σε αυτούς που αφού κατέστρεψαν τις δομές υγείας, τώρα μας τάζουν νέα νοσοκομεία και  νέα σωφρονιστικά καταστήματα  αφού  γνωρίζουμε όλοι ότι δεν θα γίνει απολύτως τίποτα.
Καλά Χριστούγεννα και  ευτυχισμένος ο καινούργιος  χρόνος.

Τσακίρης Νίκος

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot