Συνεργασία των Δήμων Κω και Μονπελιέ για τη χρηματοδότηση δράσεων και ανταλλαγών μέσω του προγράμματος Erasmus+

Απρίλιος 05, 2016

Σημαντικά αποτελέσματα είχε η επίσκεψη αντιπροσωπείας του Δήμου Κω στο Μονπελιέ της Γαλλίας, μετά από πρόσκληση του Δημάρχου του Μονπελιέ κ.Φιλίπ Σορέλ και του Συνδέσμου Ελληνογαλλικής Φιλίας.

Σε συνάντηση που έγινε στο Δημαρχείο του Μονπελιέ, ο Δήμαρχος Κω κ.Γιώργος Κυρίτσης επισήμανε ότι η αδελφοποίηση των Δήμων του Μονπελιέ και της Κω πρέπει να αποκτήσει ουσιαστικό περιεχόμενο και να συνδεθεί με κοινές δράσεις και πρωτοβουλίες.

Ο Δήμαρχος Κω πρότεινε στο Δήμαρχο του Μονπελιέ να κατατεθεί κοινή πρόταση χρηματοδότησης δράσεων και ανταλλαγών από το πρόγραμμα Εrasmus+. Αναφέρθηκε μάλιστα σε συγκεκριμένες δράσεις όπως οι ανταλλαγές και η συνεργασία φορέων της νεολαίας, της εκπαίδευσης , των επιμελητηρίων και του αθλητισμού στους δύο δήμους.

‘’Είναι μια προοπτική που στοχεύει στην αμοιβαία οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη των δύο Δήμων, με άμεσα, έμμεσα και πολλαπλά οφέλη για τους πολίτες του Μονπελιέ και της Κω’’ επισήμανε ο Δήμαρχος Κω κ. Κυρίτσης , τονίζοντας παράλληλα ότι η Κως θα υποδεχθεί με ‘’ πολύ μεγάλη χαρά και με ειδικούς και ευνοϊκούς οικονομικά όρους ή και μέσω ανταλλαγών, σχολεία και πανεπιστήμια, μαθητές και φοιτητές του Μονπελιέ.’’ Ο Δήμαρχος του Μονπελιέ κ.Σορέλ αποδέχθηκε την πρόταση του Δημάρχου της Κω και συμφωνήθηκε τις επόμενες ημέρες να συσταθεί κοινή ομάδα εργασίας ανάμεσα στους Δύο Δήμους που θα επεξεργαστεί τη συνολική πρόταση ένταξης στο πρόγραμμα Erasmus+. Στην ομάδα εργασίας από την πλευρά του Δήμου Κω θα συμμετέχουν οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Χατζηκαλύμνιος και Σηφάκης και ο Γεν.Γραμματέας του Δήμου κ.Μανούσης. Ο Δήμαρχος Κω κ.Κυρίτσης παρευρέθηκε και σε γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν της αντιπροσωπείας του Δήμου Κω ο Σύνδεσμος Ελληνογαλλικής Φιλίας στο Μονπελιέ.

Στην ομιλία του, ο Δήμαρχος Κω τόνισε , μεταξύ των άλλων: ‘’Ελλάδα και Γαλλία πορεύτηκαν μαζί σε κρίσιμες και καθοριστικές στιγμές για την ιστορία των δύο χωρών αλλά και για την ίδια την Ευρώπη. Και οι δύο χώρες γνώρισαν κατοχή και πολέμησαν ανυποχώρητα το ναζισμό. Δεν ξεχνάμε τη στήριξη της Γαλλίας στον αγώνα που κάναμε για την αποκατάσταση της δημοκρατίας στη χώρα μας. Δεν ξεχνάμε ότι η Γαλλία ήταν ανάδοχος-χώρα της Ελλάδας κατά τη διαδικασία ένταξης της στην τότε ΕΟΚ το 1979. Δεν ξεχνάμε τη Γαλλία του διαφωτισμού, των προοδευτικών ιδεών, της δημοκρατίας. Τη Γαλλία που αγκάλιασε κορυφαίες ελληνικές προσωπικότητες του πνεύματος και της τέχνης. Τον Κορνήλιο Καστοριάδη έναν από τους κορυφαίους φιλοσόφους του 20ου αιώνα, τον Ιάνη Ξενάκη που συνέδεσε τους μαθηματικούς νόμους και την αρχιτεκτονική με τη σύγχρονη μουσική, τον Κώστα Γαβρά, έναν από τους κορυφαίους σκηνοθέτες σε παγκόσμια κλίμακα, το Μίκη Θεοδωράκη και τη Μελίνα Μερκούρη .

Ο κ.Κυρίτσης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο Μεταναστευτικό αλλά και στην αντιμετώπιση των ασύμμετρων τρομοκρατικών απειλών που στρέφονται ενάντια στις ευρωπαϊκές αξίες και στον τρόπο ζωής μας, επισημαίνοντας: ‘’ Η Ευρώπη δεν μπορεί να έχει λύσεις μόνο για τις τράπεζες και να μην έχει λύσεις για το μεταναστευτικό. Θεωρώ ότι η λύση στο πρόβλημα πρέπει να στηρίζεται στις αρχές του ανθρωπισμού, της αλληλεγγύης αλλά και της ασφάλειας των κοινωνιών μας. Οι τρεις αυτές αρχές δεν αναιρούν η μία την άλλη, δεν μπορεί όμως να υπάρξει και καμία από αυτές μόνη της, χωρίς να συμπληρώνεται από τις άλλες δύο.

Η Ευρώπη δεν έχει φοβικά σύνδρομα. Δεν θα επιτρέψει όμως σε κανέναν να σπείρει τον τρόμο και τη βία στις πόλεις μας. Ελλάδα και Γαλλία έχουν ταυτόσημες θέσεις σε αυτό το ζήτημα και επιβάλλεται να ενδυναμώσουν ακόμα περισσότερο τη συνεργασία τους.’’

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot