Έτοιμη να συνδράμει η Περιφέρεια μετά την νομοθετική ρύθμιση που της παρέχει την δυνατότητα αποφασιστικής παρέμβασης στην διαχείριση του φαινομένου
Στην Κω μεταβαίνει την Πέμπτη ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος, με τον Αντιπεριφερειάρχη και Πρόεδρο της Οικονομικής Επιτροπής της ΠΝΑΙ, προκειμένου να συμβάλουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος των παράτυπων μεταναστών και προσφύγων, που έχει λάβει εκρηκτικές διαστάσεις, καθώς εκτιμάται ότι αυτήν την περίοδο βρίσκονται στο νησί περί τα 3.000 άτομα.
Όπως έκανε γνωστό σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη, ψηφίστηκε τελικώς από την Βουλή η τροπολογία που ο ίδιος είχε ζητήσει από τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Νίκο Βούτση, με την οποία παρέχεται η δυνατότητα στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης να εκτελούν δαπάνες για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος. Η ψήφιση της τροπολογίας, για την καθυστέρηση της οποίας ο κ. Χατζημάρκος είχε επικρίνει έντονα την κυβέρνηση, δίνει την δυνατότητα στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου να συμβάλει άμεσα και καθοριστικά για την ανακούφιση του προβλήματος. «Η τροπολογία πέρασε, πάμε στην Κω με την δυνατότητα μεγαλύτερου βαθμού παρέμβασης» ανέφερε και πρόσθεσε ότι ανάλογες παρεμβάσεις θα ακολουθήσουν και για την Λέρο και την Κάλυμνο, νησιά όπου το πρόβλημα της παράτυπης μετανάστευσης καθημερινά διογκώνεται.
Ειδικότερα, η παράγραφος 10, του άρθρου 14, του νόμου 4332/15 της 9ης Ιουλίου 2015, προβλέπει τα εξής: «Οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης α΄ και β΄ βαθμού και φορείς αυτών δύνανται, για την αντιμετώπιση έκτακτων και επειγουσών αναγκών και κατά παρέκκλιση κάθε αντίθετης διάταξης, να συνάπτουν συμβάσεις για την κάλυψη αναγκών προσωρινής στέγασης, σίτισης, άμεσης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, εξασφάλισης ειδών πρώτης ανάγκης και μεταφοράς από τα σημεία άφιξης προς τις προσωρινές ή μόνιμες εγκαταστάσεις φιλοξενίας, εντός των γεωγραφικών ορίων τους, νεοεισερχόμενων πολιτών τρίτων χωρών. Οι ανωτέρω δαπάνες καταβάλλονται από τις πιστώσεις του προϋπολογισμού των οικείων οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης και των φορέων τους ύστερα από απόφαση του οικείου οργάνου κατόπιν σχετικής γνώμης της οικείας Αστυνομικής ή Λιμενικής Αρχής κατά περίπτωση, η οποία στοιχειοθετεί τον έκτακτο επείγοντα χαρακτήρα των σχετικών συμβάσεων. Κατά την εφαρμογή της ανωτέρω διάταξης, δεν εφαρμόζονται οι διατάξεις των άρθρων 26 και 30 του Ν. 4251/2014».
Στην Κω, ο Περιφερειάρχης συγκαλεί ευρεία σύσκεψη φορέων, το πρωί της Παρασκευής, όπου θα συζητηθούν οι τρόποι παρέμβασης. Η Περιφέρεια προτίθεται να συνδράμει στην επίλυση του προβλήματος της στέγασης (διαμόρφωση των χώρων που υποδεικνύονται από τους αρμόδιους φορείς), προκειμένου η διαδικασία της ταυτοποίησης να μην γίνεται στο κέντρο της πόλης που αποτελεί «βιτρίνα του νησιού, της μεταφοράς και της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης μεταναστών και προσφύγων.
Ο κ. Χατζημάρκος δήλωσε για μια ακόμη φορά, με τρόπο απολύτως σαφή και κατηγορηματικό ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει την δημιουργία στρατοπέδων συγκέντρωσης μεταναστών, παρά μόνο την διαμόρφωση χώρων πρώτης υποδοχής, για την διαδικασία ταυτοποίησης, προκειμένου να αναχωρούν το συντομότερο δυνατόν από το νησί.
Αναφερόμενος στα φαινόμενα αντιδράσεων στις τοπικές κοινωνίες, ο Περιφερειάρχης τόνισε πως το πρόβλημα είναι υπαρκτό και δεν λύνεται ούτε με στρουθοκαμηλισμούς, ούτε με κάποιο μαγικό τρόπο, αλλά μόνο μέσα από συνεργασία και συνεννόηση. «Μπορούμε και επιβάλλεται να προστατεύσουμε τα νησιά μας» ανέφερε και δήλωσε ότι κατανοεί τους φόβους και την αγωνία των κατοίκων των νησιών. Παράλληλα αιτιολόγησε και τις αντιδράσεις των τοπικών φορέων, οι οποίες οφείλονται, όπως είπε, στην επιφυλακτικότητα απέναντι στις κυβερνήσεις και στην διαχρονική αναξιοπιστία τους ως προς τις υποσχέσεις που έδιναν για την αντιμετώπιση του φαινομένου, αλλά και στην επικρατούσα λογική του «ουδέν μονιμότερο του προσωρινού».
Βασική προϋπόθεση για την ταχύτερη προώθηση προσφύγων και παράτυπων μεταναστών στο κέντρο, είναι η επίσπευση της διαδικασίας ταυτοποίησης, η οποία, λόγω υποστελέχωσης των αστυνομικών υπηρεσιών, έχει καταστεί χρονοβόρα – μετανάστες μένουν έως και 25 μέρες στην Κω μέχρι να ταυτοποιηθούν – ενώ οι άνθρωποι που έχουν αναλάβει την διεκπεραίωσή της, έχουν εξαντληθεί από τον υπέρογκο φόρτο εργασίας.
Ο κ. Χατζημάρκος τόνισε ότι είναι διαρκές και επαναλαμβανόμενο το αίτημα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη για άμεση ενίσχυση του αριθμού των αστυνομικών και λιμενικών στα νησιά όπου το φαινόμενο βρίσκεται σε έξαρση, με την μεταφορά προσωπικού από άλλες περιοχές της χώρας.
Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου είναι έτοιμη να συνδράμει αποφασιστικά στην ανακούφιση του προβλήματος και στα νησιά της Λέρου και της Καλύμνου. Στην Λέρο βρίσκονται περί τους 600 μετανάστες και αναζητείται νέος χώρος για την προσωρινή παραμονή τους, καθώς η Βίλα Άρτεμις δεν επαρκεί. Στην Κάλυμνο, μέχρι στιγμής, δεν έχει υποδειχθεί χώρος, ενώ και εκεί το φαινόμενο λαμβάνει συνεχώς μεγαλύτερες διαστάσεις.