×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 575

Ομιλία Γιάννη Ζερβού στην Κέφαλο

Μάρτιος 29, 2014
foto: aegeanews foto: aegeanews

Φίλες και φίλοι, αγαπητοί συμπατριώτες και συμπατριώτισσες
Ευχαριστώ πολύ για τη θερμή ανταπόκρισή σας στο κάλεσμά μας.
Είναι ιδιαίτερη η χαρά και εξαιρετική η συγκίνηση για μας να ξεκινάμε τον αγώνα από ένα τόσο ευλογημένο μέρος της Κω, ένα μέρος που δεσμευόμαστε ότι θα υπηρετήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις μας.
Παρουσιάζοντας απόψε τα βασικά σημεία του προγράμματος της #δίεσης για τη δημοτική κοινότητα της Κεφάλου, θα ήθελα να διευκρινίσω από την αρχή μερικά πράγματα:
Κατά το πρόσφατο προεκλογικό παρελθόν, και τί δεν συνηθίζεται να ακούγεται… και τί δεν μας έταξαν μάλιστα προκειμένου να υφαρπάξουν την ψήφο μας. Ευτυχώς, είναι φρέσκια ακόμα η μνήμη όλων μας... Τι διεθνή κέντρα νεότητας, τι αναπλάσεις στα πρότυπα της γαλλικής Ριβιέρας, τι για τα χωροταξικά που θα τελείωναν σε ένα μόλις χρόνο, τι για τις συνεργατικές που θα έλυναν το πρόβλημα της ανεργίας. Να μη συνεχίσω, δεν χρειάζεται… έχουν γνώση οι φύλακες.
Ξέρω, όπως ξέρουμε όλοι, ότι η καθημερινότητα γίνεται ολοένα χειρότερη, και ότι οι πολίτες, ειδικά του “τριγώνου”, βιώνουν την πλήρη εγκατάλειψη. Ξέρουμε πια ότι ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι, αφού στερούμαστε ακόμα και βασικές υποδομές, που θα έπρεπε να έχουν κατακτηθεί εδώ και δεκαετίες.
Εμείς λέμε ότι τίποτα δεν μπορεί να γίνει στο όνομα των πολιτών δίχως την ίδια τη συμμετοχή των πολιτών, και αυτό είναι το ποιοτικό χαρακτηριστικό που μας διαφοροποιεί από όλες τις παρατάξεις.
Θέλουμε τον δήμο υπηρέτη και όχι τον δήμο πελάτη.
Τον δήμο της διαφάνειας και όχι του κρυφού συμφέροντος.
Τον δήμο της ανοιχτής συμμετοχής και όχι της παθητικής εσωστρέφειας.

Φίλες και φίλοι,
Αυτή τη δύσκολη εποχή, έρχονται στο μυαλό μου τα λόγια ενός γάλλου στοχαστή, που λέει ότι : «ο άνθρωπος είναι η απάντηση, όποια και αν είναι η ερώτηση».
Πράγματι, περνάμε μια κρίση όχι μόνο οικονομική, αλλά βαθιά ανθρωπιστική.
Οι ανθρώπινες ανάγκες λοιπόν θα καθορίσουν τις άμεσες προτεραιότητές μας.
Για το λόγο αυτό ιδιαίτερο βάρος θα δώσουμε σε ζητήματα που αφορούν στον τομέα της κοινωνικής αλληλεγγύης και της πρόνοιας. Ας αναλογιστούμε μόνο πόσα νοικοκυριά ή μικρομεσαίες επιχειρήσεις υποφέρουν από την κρίση – πόσες από αυτές κινδυνεύουν να κλείσουν.
Για αυτό προτείνουμε τα λίγα μα τα αυτονόητα:
1.    Εξορθολογισμό των δημοτικών τελών
2.    Δυνατότητα ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών
3.    Διεκδίκηση των χρεών των μεγαλοφειλετών προς όφελος των ανθρώπων που στενάζουν από την κρίση.

Αλλά, ας γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, περνώντας γρήγορα στα εξειδικευμένα προβλήματα της κοινότητας.
Πρώτα και κύρια, το τεράστιο θέμα της υγείας.
Ξέρω πως τρέμει το φυλλοκάρδι σας, χειμώνα καλοκαίρι, για σας και τα παιδιά σας, μη τυχόν και κάτι άσχημο συμβεί που θα χρειαστεί  επείγουσα ιατρική αντιμετώπιση.
 Ξέρω πόσο μεγάλη πληγή είναι αυτό και για τον τουρισμό, αφού οι επισκέπτες θα προτιμούσαν ένα μέρος όπου θα αισθάνονταν ασφαλείς για να περάσουν τις ολιγοήμερες διακοπές τους.
Δυστυχώς, η ευχέρεια του δήμου σε θέματα υγείας είναι περιορισμένη. Η υγεία όπως ξέρετε υπάγεται στο ΕΣΥ, άρα είναι αρμοδιότητα του κράτους. Παρόλα αυτά, η τοπική αυτοδιοίκηση μπορεί να δράσει  αποσυμφορητικά και προληπτικά μέσα από δομές στήριξης και ενεργοποίησης των δημοτικών ιατρείων, σε συνεργασία με άλλες δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας. Στο πλαίσιο αυτό ο δήμος μπορεί να εξοπλίσει τις ήδη υπάρχουσες δομές και να πιέσει προς πάσα κατεύθυνση για την κάλυψή τους με προσωπικό.
Επιπλέον, αναγκαία κρίνεται η προώθηση του θεσμού των κοινωνικών ιατρείων για την πρωτοβάθμια περίθαλψη των ανασφάλιστων και των ευπαθών συμπολιτών μας, οι οποίοι την τελευταία διετία, σύμφωνα με επίσημα στατιστικά, έχουν αυξηθεί δραματικά. Η φροντίδα αυτή, πέρα από τον τομέα της διάγνωσης, μπορεί να επεκταθεί στην χορήγηση δωρεάν φαρμάκων, ακόμα και στην εκτέλεση εξετάσεων, με το κόστος να καλύπτεται είτε από δωρεές πολιτών είτε από χορηγίες ιδιωτικών κέντρων είτε από οικονομική επιχορήγηση του δήμου.
Η υγεία είναι κοινωνικό αγαθό και η #δίεση θα την υπερασπιστεί με κάθε τρόπο.

Έπειτα, ας περάσουμε σε ένα άλλο θέμα που πονά την κοινότητα.
Είναι η καθημερινότητα και τα προβλήματα που ολοένα σωρεύονται.
Κατανοώ την εγκατάλειψη που λίγο ή πολύ αισθάνεστε.
Δεν απέχει μάλιστα από αυτή που αισθάνονται και οι άλλοι δημότες του “τριγώνου”. Δυστυχώς η συγκεντρωτική λογική της σημερινής δημοτικής αρχής στερεί από τις κοινότητες τη δυνατότητα να διαχειριστούν οι ίδιες τους πόρους που τους αναλογούν, με αποτέλεσμα να μένουν πίσω, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες ορισμένων αιρετών.
Όλα αυτά τον Μάιο με τη #δίεση τελειώνουν.
Η αποκέντρωση των αρμοδιοτήτων και των πόρων είναι για μας αυτοσκοπός.
Αλλά δεν μένουμε μόνο εκεί. Θέλουμε και τους ίδιους τους πολίτες ενεργούς στη λήψη των αποφάσεων. Έτσι:
Κάθε αίτημα που θα υπογράφεται από 150 πολίτες θα μπαίνει αυτοδίκαια στο συμβούλιο της αντίστοιχης κοινότητας ενώ κάθε άλλο που θα φέρει την υπογραφή 300 πολιτών θα εντάσσεται αυτομάτως στα θέματα της ημερήσιας διάταξης του δημοτικού συμβουλίου.
Επίσης, ένας άλλος θεσμός άμεσης δημοκρατίας και άσκησης της εξουσίας από τα κάτω προς τα πάνω θα είναι η εκπόνηση συμμετοχικών προϋπολογισμών.
Εσείς οι ίδιοι, θα ιεραρχείτε τα έργα άμεσης προτεραιότητας και θα υποβάλλετε τους άξονες δράσης στους κατά τόπους αιρετούς συμβούλους για την περαιτέρω θεσμική επεξεργασία.
Έτσι, αγαπητοί συμπατριώτες, η καθημερινότητα και τα έργα μικρής εμβέλειας θα περνάν όλα από τα χέρια σας, θα ακολουθούν τη φωνή σας με βάση τις δικές σας ανάγκες και όχι τα εξαρτημένα καπρίτσια ενός δημάρχου που περνάει από τον τόπο σας κάθε που πλησιάζουν εκλογές.
Φίλες και φίλοι,
Είναι τόσο πολλά τα μεγάλα έργα υποδομής που έχουμε ανάγκη.
Που όφειλαν να έχουν ήδη γίνει πριν από χρόνια. Για παράδειγμα:
Οι Πολεοδομικές μελέτες, το αποχετευτικό της παραλίας και του χωριού, η εφαρμογή μελέτης του λιμανιού για την αύξηση της χωρητικότητας και της ασφάλειάς του, η πεζοδρόμηση ως τον Αγ. Στέφανο, η αποκατάσταση του δρόμου προς τον Αγ. Ιωάννη, η αναβάθμιση των παραλιών σε υποδομές και υπηρεσίες και η εξασφάλιση αστικής συγκοινωνίας που θα συνδέει με τακτά δρομολόγια τον κάμπο με το χωριό και την Κέφαλο με όλες τις κοινότητες του νησιού.
Η #δίεση δεσμεύεται να κυνηγήσει όλα αυτά τα έργα μέσα στην επόμενη πενταετία, χωρίς όμως να αφήσει στην άκρη έργα που καλύπτουν μικρότερες ανάγκες αλλά εξίσου αναγκαίες για την ανάδειξη της Κεφάλου.
Και για να γίνει αυτό πρέπει να επενδύσουμε στα στοιχεία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Να αναδείξουμε για παράδειγμα την Άσπρη Πέτρα, τη Βασιλική του Αγ. Στεφάνου, να αναπλάσουμε το κάστρο, να συνάψουμε προγραμματική σύμβαση με το υπουργείο πολιτισμού για την ανασκαφή της περιοχής των Παλατιών, να κηρύξουμε το φυλάκιο Θυμιανού ως μνημείο της εθνικής μας αντίστασης, να αναδείξουμε την μοναδικότητα της ομορφιάς στο Καστρί , με άλλα λόγια να προσδώσουμε προστιθέμενη αξία στην ιστορία του τόπου μας η οποία θα σπάσει τα στενά μας σύνορα και θα μας προβάλλει διεθνώς.
Έπειτα, θεωρώ πολύ σημαντική την προώθηση της χαρτογράφησης , σήμανσης , πληροφόρησης, βελτίωσης, συμπλήρωσης του αγροτικού δικτύου για την ευκολότερη πρόσβαση τόσο των ντόπιων που ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα όσο και των επισκεπτών μας.
Και θα επιμείνω στον πρωτογενή τομέα, μιας και αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την οικονομική ανασυγκρότηση όχι μόνο της Κεφάλου αλλά και ολόκληρης της χώρας.
Είναι ήδη γνωστό ότι θα διατεθούν ευρωπαϊκά κονδύλια για την ανάπτυξη του τομέα αυτού και ότι θα ανοίξουν προγράμματα της νέας περιόδου του ΕΣΠΑ. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να τα διεκδικήσουμε. Δεν φτάνει όμως μόνο αυτό.
Ο δήμος οφείλει να εξυγιάνει τη ΒΙΜΕΛ και να παραχωρήσει εκτάσεις για την ανάπτυξη μελιτοφόρων δέντρων και φυτών.
Σεβόμαστε τόσο τους ανθρώπους του μόχθου και την ιστορική αυτή επιχείρηση που δεν θα διστάσουμε να συζητήσουμε το ενδεχόμενο να κατέβει  το ποσοστό του δήμου για να έχουν την πλειοψηφία οι ίδιοι οι παραγωγοί και να αποφασίζουν δημοκρατικά μέσα από τις γενικές συνελεύσεις τους. Όπως και να έχει ο δήμος θα παρέχει τεχνική, υλική και νομική υποστήριξη.
Θα περάσω τώρα σε μια άλλη ομάδα του μεροκάματου και του καθημερινού αγώνα. Στους αλιείς μας. Στην Κέφαλο υπάρχει άμεση ανάγκη για την εξεύρεση χώρου ώστε να στηθεί ένα επαρκές καρνάγιο. Είναι δέσμευσή μας, με σεβασμό όμως στο περιβάλλον και στη διατήρηση του φυσικού τοπίου. Αυθαιρεσίες δεν θα επιτρέψουμε από κανέναν.
Και αφού αναφέρθηκα στο περιβάλλον δεν μπορώ να παραλείψω την ανάγκη διάνοιξης περιπατητικών διαδρομών, την ανάδειξη του σπηλαίου της Δρακότρυπας, την ανάπλαση της πηγής στο Πυργί και την οργάνωση συστηματικών δεντροφυτέυσεων σε συνέργια με περιβαλλοντικούς φορείς.

Τέλος, φίλες και φίλοι
Ο τομέας που μας απασχολεί ίσως περισσότερο: ο τουρισμός.
Την τελευταία δεκαετία ακολουθήσαμε ένα στρεβλό μοντέλο ανάπτυξης. Σήμερα οι συζητήσεις εξαντλούνται στα δεινά που έφεραν τα all-inclusive και στις πρόσκαιρες οικονομικές ανάσες που μπορούν να φέρουν οι εταιρείες χαμηλού κόστους.
Βεβαίως και να έρθουν, όχι μια αλλά δέκα. Το ζήτημα είναι πως θα συνδεθούν με ένα δίκτυο μικρών επιχειρήσεων ώστε ο κόσμος να κινείται σε όλο το νησί και όχι σε καθορισμένα κέντρα.
Για τα δε all-inclusive δεν πρέπει μόνο να σκεφτούμε πως θα βγάλουμε τον κόσμο έξω, που επιβάλλεται να γίνει, αλλά με ποιον τρόπο θα προωθήσουμε εναλλακτικές μορφές τουρισμού και ανθρώπους που δεν θα καταδέχονταν  να κλειστούν σε ένα ξενοδοχείο.
Για να γίνει αυτό πρέπει να επενδύσουμε στον αγροτουρισμό, στον αθλητικό τουρισμό, στον ιατρικό τουρισμό, στον μουσικό τουρισμό  κ.τ.λ. Τα παραδείγματα από άλλους δήμους είναι πολλά.
Μόλις δίπλα η Κάλυμνος κατέχει την Τρίτη θέση του παγκόσμιου προορισμού αναρρίχησης. Στην Πάτμο, μάλιστα, διοργανώνεται με μεγάλη προσέλευση κάθε χρόνο φεστιβάλ θρησκευτικής μουσικής. Πιστεύετε ότι οι επισκέπτες αυτοί φιλοξενούνται σε all-inclusive;
Υπάρχουν και άλλα πολλά παραδείγματα.
Το θέμα είναι εμείς τι κάνουμε.
Δεν θα μπορούσαμε στην παραλία του Κοχυλιαριού να διοργανώσουμε διεθνές φεστιβάλ και επιδείξεις θαλάσσιων σπορ όπως σερφινγκ και κάιτ σερφινγκ;
Ή μήπως δεν θα μπορούσε η παραγωγή του πρωτογενούς τομέα να απορροφηθεί από έναν συντονισμένο δίκτυο που θα προωθεί τον αγροτουρισμό; Δυστυχώς, δεν έχουμε εκμεταλλευτεί το συγκριτικό πλεονέκτημα της γονιμότητας του νησιού μας.

Φίλες και φίλοι,
Το κεφάλαιο του τουρισμού είναι τεράστιο. Σύμφωνα με επιστημονικές εξειδικευμένες μελέτες το πιο αποδοτικό μέσο διαφήμισης είναι το διαδίκτυο και όσο κι αν φαίνεται περίεργο η διαφήμιση από στόμα σε στόμα.
Η παρουσία του δήμου σε συνέδρια και άλλες φιέστες, αν και αναγκαία, ελάχιστα αυξάνει την τουριστική δυναμική. Εμείς, αφορμή για ταξιδάκια δεν θα βρούμε. Στην άσκηση τουριστικής πολιτικής τον πρώτο λόγο θα τον έχουν οι εμπλεκόμενοι φορείς εφόσον οργανωθούν σωστά προκειμένου να εκφράζονται συλλογικά και δίκαια.
Ο δήμος θα σταθεί πλάι στις μικρές επιχειρήσεις και θα τις στηρίξει με συντονισμένη διαφημιστική προώθηση αναδεικνύοντας τα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά έναντι των τυποποιημένων πακέτων των all-inclusive.
Δεν θέλω να μακρηγορήσω άλλο, απλώς να τονίσω ότι το πρόγραμμα που θα καταθέσουμε σε λίγες μέρες θα παραμείνει σε ανοιχτή διαβούλευση με τους κοινωνικούς φορείς και ειδικά με τους πολίτες μέχρι την τελευταία στιγμή. Είναι ένα βήμα συζήτησης και δημοκρατικού διαλόγου.
Όπως προανέφερα τον πρώτο λόγο θα τον έχετε εσείς.
Τέρμα με την αδιαλλαξία, την παντογνωσία και τον εμπαιγμό.
Αν κάποιοι θέλουν την Κέφαλο χωριό του προηγούμενου αιώνα να το ξεχάσουν.
Η Κέφαλος είναι κωμόπολη με τεράστιο πλούτο σε ομορφιά και με ανθρώπους περήφανους.
Και δεν είναι που τρέχει μέσα μου αίμα κεφαλιανό και τα λέω αυτά, δεν είναι που θέλω να χαϊδέψω αυτιά, είναι το ελάχιστο που μπορώ να καταθέσω ως φόρο τιμής για τη συγκίνηση που νιώθω να μιλώ ενώπιων σας.

Να είστε καλά συμπατριώτες, σας ευχαριστώ, καλούς αγώνες!

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot