Οι επισημάνσεις που ακολουθούνδεν έχουν στόχο να αντιπαρατεθούν σε αυτά που ακουστήκαν αλλά να τα συμπληρώσουν στα πλαίσια ενός δημοκρατικού διαλόγου.
Το μεταναστευτικόείχε και έχεικοινωνικήαιτιολόγηση, έχειέντοναιδεολογική χροιά και έχει συγκεκριμένη οικονομική επίπτωση. Αν αποφύγουμε να δούμε όλες τις πλευρές και να συντάξουμε ένα πρόγραμμα αντιμετώπισης προβλημάτων για το 2016, κινδυνεύουμε να οδηγηθούμε σε συνήθεις λύσεις συνήθειας και εφησυχασμού. Η διαφημιστικήκαμπάνιαπρέπει να έχει ένα αιτιολογημένουπόβαθροπολιτικήςανάλυσης και ιεραρχήσεων.
Α.Το μεταναστευτικό είναι πρόβλημα που θα συνεχίσει να υπάρχει τα προσεχήχρόνια. Κατά το Πανεπιστήμιο Αθηνών απαιτούνται 10 χρόνια για να ισορροπήσεισε μια νέακοινωνικήκατάσταση στην ΜέσηΑνατολή. Άρα θα ζήσουμε με το πρόβλημα και έτσιπρέπει να το δούμε.Συνεπώςχρειαζόμαστε ένα σχέδιοας πούμε 5-ετίας που σε αυτό να εντάσσεται το ετήσιο του 2016.
Β.Η επιτυχήςαντιμετώπισηχρειάζεταιανάλυσηδεδομένων και αυτοκριτική για το τι έγινεφέτος. Ακριβήανάλυση δεν έχουμε,όμως οφείλουμε να κάνουμεαυτοκριτική. Η Δημοτική αρχή συμπεριφέρθηκε με όρους αποφυγής του προβλήματος και άρνησης του. Εστίασε στην ανικανότητα της κυβέρνησης(να εξασφαλίσειασφάλεια και ηρεμία στον 4ο τουριστικόπυλώνα…) και στην λογική της μηδενικήςανοχής στους μετανάστες. Αυτό την εγκλώβισε σε αρνητική παθητικότητα,οδήγησεσε απουσία τοπικού σχεδίου και απραξία. Η ανεξέλικτησυγκέντρωση αλλοδαπών σε κεντρικάσημεία της πολης γύρω από τοναστυνομικόσταθμόκαταγραφής και η ιστορικά διαπιστωμένηδημιουργίααισθημάτωνξενοφοβίας και ρατσιστικής βίας σε τέτοιες συγκεντρώσεις,δημιούργησε προβλήματα δύσκολαδιαχειρήσιμα. Έναςτουριστικός τόπος όπως η Κως δεν είναι ένα ξερό πεδίοεπιχειρηματικήςδράσης για να αντιμετωπίζεικοινωνικά προβλήματα με όρους περιφρουρημένηςκερδοφορίας και στυγνού οικονομισμού. Δεν είναι έναςτεχνητόςπαράδεισος( όπως,ας πούμε,η τουριστική πόλη του Κατάρ) που πρέπει να περιφρουρηθεί. Πρέπει να αποπνέειπνεύμαφιλοξενίας, κατανόησης,ανθρωπισμού και οικολογικήςευαισθησίας.Απαιτεί μια σύγχρονη ιδεολογία ανοικτή στον πολιτισμό και την διαφορετικότητα και ξεπέρασμα των συντηρητικών αντιλήψεων:‘’μην θίγεις τα κακώς κείμενα’’!
Γ. Ο συνέπειες του φωτεινούμεταναστευτικούζητήματοςπεριορίστηκαν στην πόλη της Κω. Τα μεγάλαξενοδοχειακάσυγκροτήματα, που όλα βρίσκονταιεκτόςσχεδίου πόλεως Κω δεν πλήγηκανάμεσα. Είναι υπερβολές αυτά που λέγονται για τις τεράστιες ακυρώσεις και δεν επιβεβαιώνονταιστατιστικά. Η εκπρόσωπος του ΕΟΤ χθες μίλησε για μείωση2% των αφίξεων του 8-μήνου 2015, που οφείλεται στα οικονομικά-πολιτικά προβλήματα της περιόδου. Αρα δεν είναι η συνολικήκατάσταση του τουριστικούπροϊόντος που επλήγη και χρειάζεταιστήριξηαλλά η ειδικήεικόνα της πόληςπου δοκιμάστηκε αρνητικά. Συνεπώς εδώ πρέπει να επικεντρωθεί η διαφημιστική καμπάνια:προβολής και ανόρθωση της πόλης μας! Απαιτείταιστήριξη της πόλης ως μηχανισμούπαραγωγήςυπηρεσιώντουρισμού και αναδιανομής των κερδών στην ευρύτερηκοινωνία. Δεν είναι όμως μόνοθέμαδιαφήμισης η στήριξη της πόλης!Είναι κυρίως η πολιτική για την λειτουργία και την εμφάνιση της πόλης! Ο εμπλουτισμός της με νέα στοιχεία (περιορισμοί στην κυκλοφορίαοχημάτων, έλεγχοςστάθμευσης, πεζοδρομήσεις, ανακαινίσειςκτηρίων πχ τέρμιναλ λιμανιού και πάρκων, αρχαιολογικοίχώροι,). Η υλοποίηση των καταστατικών υποχρεώσεων του Δήμου (ύδρευση-αποχέτευση-απορρίμματα-λειτουργία πόλης-κοινόχρηστοι χώροι ανοικτοί και ευπρεπείς για στους πολίτες, τους επισκέπτες, τους περαστικούς και τις επιχειρήσεις) και η με θετικούς τρόπους εμπλοκή της τοπικής κοινωνίας σε επιμέρους ζητήματα διαχείρισης του μεταναστευτικούρεύματος. Συμπερασματικάχρειάζεταιπολιτικόςσχεδιασμός για την αντιμετώπιση της κατάστασης και όχι περιορισμός στην επικοινωνιακήδιαχείριση.
Δ. Ένας γύροςγια τα καλοκαιρινά ρεπορτάζ στα διεθνή ΜΜΕ γιαλέει ότι : ‘’η Κως είναι αναστατωμένη, κατειλημμένη, χαώδης, παραδομένη στο προσφυγικό’’ και υπονοούν ‘’μειωμένης τουριστικής θελκτικότητας’’. Υπάρχουν και πολλά σχόλια για απουσία πνεύματος φιλοξενίας, για κακοδιαχείριση και γενικά κακή και εχθρική συμπεριφορά από την τοπική κοινωνία. Άρα πρέπει σε αυτά να απαντήσει και να δεσμευτεί η διαφημιστική καμπάνια και η δημοτική πολιτική για την επόμενη τουριστική περίοδο!Ο Δήμος πρέπει να εκπονήσει δικό του πρόγραμμα προστασίας της εικόνας, της λειτουργίας, της δημόσιας ζωής αλλά και της αγοράς από ενδεχόμενη απουσία πολιτικής εκ μέρους της κυβέρνησης και των ευρωπαϊκών θεσμών. ''Έτσι ή αλλιώς η Κως την περίοδο 2016 θα είναι ένας φιλόξενος, ήσυχος, γαλήνιος, καλά οργανωμένος χώρος και ένας καθαρός τόπος που θα προσφέρει όλες τις σύγχρονες ανέσεις και τις ανταγωνιστικές τουριστικές υπηρεσίες που διαθέτει, στην παγκόσμια αγορά''. Η Κως το καλοκαίρι του 2016 δεν θα είναι η Κως του 2015!
Δικαιολογίες υπάρχουν. Τίποτα δεν χάθηκε. Το πρόβλημα ήταν πρωτόγνωρο, η ένταση του έξω από τους υπολογισμούς μας και συνολικά τα προβλήματα που γεννηθήκαν ήταν έξω από τις διαχειριστικές ικανότητες του Δήμου μας και της δημοτικής αρχής’’. Τώρα πρέπει να δράσουμε έξυπνα και λογικά.
Ν Μυλωνάς.