Με αφορμή τον εορτασμό της «Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος» στις 5 Ιουνίου, ο βουλευτής Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Γάκης, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Σήμερα δεν γιορτάζουμε. Σήμερα επιβεβαιώνουμε τη στάση ευθύνης όλων μας απέναντι στη συνέχεια της ζωής, στο περιβάλλον. Κοινό σημείο σε όλες τις εκδηλώσεις, η ανάγκη προστασίας της φύσης, των θαλασσών, η αναζήτηση προτύπων για αειφόρο ανάπτυξη, με σεβασμό στα ευαίσθητα οικοσυστήματα, η ελαχιστοποίηση των ανθρώπινων παρεμβάσεων στον πλανήτη. Όλα τα παραπάνω αποτελούν για εμάς τους νησιώτες αξίες αδιαπραγμάτευτες για το μέλλον της Δ/νήσου, αλλά ταυτόχρονα και ένα αναπτυξιακό εργαλείο εξόδου από την κρίση. Το περιβάλλον, μαζί με τον τουρισμό, αποτελούν αναμφισβήτητα τα σημαντικότερα «εργαλεία ανάπτυξης» για τα νησιά μας.
Καταλαβαίνουμε, ότι η αξεπέραστη φυσική κληρονομιά της Δωδεκανήσου, αλλά και ολόκληρης της χώρας μας, συνδυαστικά με τον πολιτισμό, την ιστορική παράδοση και τη φιλοξενία αποτελούν ένα σημαντικό πόρο για πραγματική ανάπτυξη. Όμως και τα προβλήματα που εμφανίζονται είναι αρκετά.
Η άναρχη επιχειρηματική δραστηριότητα, που διαταράσσει τη συνοχή των ευαίσθητων νησιωτικών οικοσυστημάτων, το θεσμικό πλαίσιο που ετοιμάζουν για το ολοκληρωτικό ξεπούλημα των παραλιών, ο κίνδυνος να ξεπουληθούν μέσω του ΤΑΙΠΕΔ τα καλύτερα ακίνητα στη Ρόδο, η περιβαλλοντική υποβάθμιση αρχαιολογικών χώρων, όλες οι «δήθεν» αξιοποιήσεις που αντί να αναβαθμίζουν, διαταράσσουν την περιβαλλοντική ισορροπία και την κοινωνική συνοχή, όλα όσα προωθεί η μνημονιακή κυβέρνηση στο όνομα της φιλελευθεροποίησης των πάντων.
Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, δεν παραμένουμε απαθείς. Είμαστε σε εγρήγορση! Για να χαλάσουμε τα σχέδια τους, αλλά και για να προτείνουμε μια οικολογική ανασυγκρότηση της οικονομίας, τη δημιουργία ενός νέου περιβαλλοντικά φιλικού αναπτυξιακού προτύπου στην Ελλάδα, στη Δ/νησο, που θα λαμβάνει υπόψη την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, τη συλλογικότητα, τον σεβασμό στην ιδιαίτερη «περιβαλλοντική» ταυτότητα των νησιών μας και των θαλασσών μας.
Δυστυχώς όμως είμαστε η μοναδική περιοχή της Μεσογείου, όπου ούτε ένας θεσμικός φορέας δεν βρήκε να ψελλίσει μια λέξη αντίστασης στην ΥΔΡΟΛΥΣΗ των χημικών της Συρίας στην κλειστή θάλασσα της Μεσογείου, βάζοντας σε δοκιμασία τη συνέχεια της υποθαλάσσιας ζωής.
Με την ευκαιρία της σημερινής «Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος», καλούμαστε όλοι μαζί να υπερασπιστούμε τη φύση και ταυτόχρονα να στρέψουμε το βλέμμα μας στις δυσκολίες των περιοχών που βρίσκονται σε περιβαλλοντικό κίνδυνο σε όλο τον πλανήτη, ώστε οι άνθρωποι που ζουν εκεί να μπορούν να ελπίζουν σ’ ένα μέλλον ειρήνης και κοινωνικής προόδου».
ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ