Αγώνα για να επιταχύνει την εκταμίευση της οικονομικής βοήθειας από τους εταίρους της δίνει η Ελλάδα, την ώρα που βρίσκεται εκτός αγοράς ομολόγων και τα ταμεία της είναι υπό το μηδέν, επισημαίνει σε δημοσίευμα του το οικονομικό πρακτορείο Bloomberg,
τονίζοντας πως «η χώρα αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να μην μπορέσει να εξασφαλίσει επαρκή κεφάλαια για να πληρώσει τα χρέη της».
Σύμφωνα με το Bloomberg οι ημερομηνίες που ακολουθούν και είναι οι πιο σημαντικές για την Ελλάδα μέχρι τον Αύγουστο είναι οι ακόλουθες:
30 Μαρτίου: Η ελληνική κυβέρνηση έως την ημερομηνία αυτή μπορεί να υποβάλει πλήρη κατάλογο προτεινόμενων μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να εξασφαλίσει περισσότερα κεφάλαια διάσωσης. Ο στόχος τήρησης της προθεσμίας είναι να επιταχυνθεί η εκταμίευση χρημάτων από το πρόγραμμα που συμφωνήθηκε τον Φεβρουάριο, όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο χορήγησαν παράταση τεσσάρων μηνών στην υφιστάμενη συμφωνία διάσωσης.
9 Απριλίου: Η Ελλάδα θα πρέπει να καταβάλει προς το ΔΝΤ 360 εκατομμύρια σε Ειδικά Τραβηκτικά Δικαιώματα (SDRs). Αυτό ισοδυναμεί με περίπου 458 εκατομμύρια ευρώ.
14 Απριλίου: Η Ελλάδα πρέπει να μετακυλίσει πάνω από 1,4 δισ. ευρώ σε έντοκα γραμμάτια.
17 Απριλίου: Η Ελλάδα πρέπει να μετακυλίσει πάνω από 1 δισ. ευρώ σε έντοκα γραμμάτια.
Τέλος Απριλίου: Στο πλαίσιο της συμφωνίας παράτασης του Φεβρουαρίου, η Ελλάδα πρέπει να παράσχει περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις που έχει υποσχεθεί και αυτές θα πρέπει να εγκριθούν από την ΕΚΤ, το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
8 Μαΐου: Η Ελλάδα πρέπει να μετακυλίσει πάνω από 1,4 δισ. ευρώ σε έντοκα γραμμάτια.
12 Μαΐου: Η Ελλάδα θα πρέπει να κάνει τη μεγαλύτερη πληρωμή του μήνα -περίπου 601 εκατομμύρια σε Ειδικά Τραβηκτικά Δικαιώματα προς το ΔΝΤ. Αυτό ισοδυναμεί με περίπου 763 εκατομμύρια ευρώ.
15 Μαΐου: Η Ελλάδα πρέπει να μετακυλίσει πάνω από 1,4 δισ. ευρώ σε έντοκα γραμμάτια.
5 Ιουνίου: Η Ελλάδα θα πρέπει να κάνει μια πληρωμή της τάξης των 240 εκατομμυρίων σε Ειδικά Τραβηκτικά Δικαιώματα στο ΔΝΤ. Αυτό ισοδυναμεί με περίπου 305 εκατομμύρια ευρώ.
12 Ιουνίου: Η Ελλάδα θα πρέπει να προβεί σε πληρωμή περίπου 270 εκατομμυρίων σε Ειδικά Τραβηκτικά Δικαιώματα στο ΔΝΤ. Αυτό ισοδυναμεί με περίπου 344 εκατομμύρια ευρώ. Επιπλέον, η Ελλάδα πρέπει να μετακυλίσει πάνω από 3,6 δισ. ευρώ σε έντοκα γραμμάτια.
16 Ιουνίου: Η Ελλάδα θα πρέπει να προβεί σε πληρωμή περίπου 451 εκατ. ευρώ σε Ειδικά Τραβηκτικά Δικαιώματα στο ΔΝΤ. Αυτό ισοδυναμεί με περίπου 573 εκατομμύρια ευρώ.
19 Ιουνίου: Η Ελλάδα θα πρέπει να προβεί σε πληρωμή περίπου 270 εκατ. ευρώ σε Ειδικά Τραβηκτικά Δικαιώματα στο ΔΝΤ. Αυτό ισοδυναμεί με περίπου 344 εκατομμύρια ευρώ. Επιπλέον, η Ελλάδα πρέπει να μετακυλήσει πάνω από 1,6 δις ευρώ σε έντοκα γραμμάτια.
Τέλος Ιουνίου: Λήγει η παράταση για την «Κύρια Σύμβαση Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης», όπως είναι γνωστή στην Ελλάδα η επέκταση της δανειακής σύμβασης.
10 Ιουλίου: Η Ελλάδα πρέπει να μετακυλίσει πάνω από 2 δισ. ευρώ σε έντοκα γραμμάτια.
13 Ιουλίου: Η Ελλάδα θα πρέπει να προβεί σε πληρωμή περίπου 360 εκατ. ευρώ σε Ειδικά Τραβηκτικά Δικαιώματα στο ΔΝΤ. Αυτό ισοδυναμεί με περίπου 458 εκατομμύρια ευρώ.
20 Ιουλίου: Ωριμάζουν ελληνικά ομόλογα αξίας 3,5 δισ. ευρώ που κατέχει η ΕΚΤ.
8 Αυγούστου: Η Ελλάδα πρέπει να μετακυλίσει πάνω από 1 δισ. σε έντοκα γραμμάτια.
20 Αυγούστου: Ωριμάζουν ελληνικά ομόλογα ύψους 3,2 δισ. ευρώ που κατέχει η ΕΚΤ.
aftodioikisi.gr