«Η Ελλάδα χρειάζεται ολοκληρωμένο πολυετές πρόγραμμα με προαπαιτούμενα για να κλείσει το χρηματοδοτικό κενό», υπογράμμισε η Γερμανίδα καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση της έκτακτης Συνόδου Κορυφής.
Ξεκαθάρισε μάλιστα ότι χθες δεν συζητήθηκε το ενδεχόμενο για χρηματοδότηση - γέφυρα της χώρας πριν από τη συμφωνία για το μεγάλο πρόγραμμα.
Οπως εξήγησε η κ. Μέρκελ, οι ελληνικές προτάσεις θα πρέπει να είναι λεπτομερείς και να περιλαμβάνουν αυτές που υπήρχαν στις διαπραγματεύσεις πριν από το δημοψήφισμα, συμπεριλαμβανομένων προτάσεων που πρέπει να πηγαίνουν πιο πέρα. Τόνισε, ωστόσο, ότι δεν χρειάζεται αποτύπωση όλων των προαπαιτούμενων δράσεων αλλά πρέπει να υπάρχουν καθαρά οι κατευθύνσεις για να ανοίξει ο δρόμος για διαπραγματεύσεις.
Η καγκελάριος επεσήμανε ακόμη ότι εάν οι ελληνικές προτάσεις μεταρρυθμίσεων είναι ικανοποιητικές και προχωρήσουν τα προαπαιτούμενα, θα μπορεί να δοθεί και βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση.
Ερωτηθείσα αν πρόκειται να υπάρξει «κούρεμα» του ελληνικού χρέους απάντησε: «Η Ευρωζώνη είναι έτοιμη να εκπληρώσει τη δέσμευσή της το 2012 να εξετάσει την ελάφρυνση του κρατικού χρέους της Ελλάδας, εάν εκπληρώσει τους όρους, αλλά δεν τίθεται ζήτημα κουρέματος χρέους», που όπως τόνισε «θα ήταν παράνομο βάσει της Συνθήκης της ΕΕ». Και κατέληξε λέγοντας: «Σεβόμαστε το δημοψήφισμα, αλλά υπάρχουν 18 ακόμη χώρες και οι αποφάσεις για το ευρώ αφορούν 19 χώρες που μοιράζονται το ίδιο νόμισμα και τις ίδιες ευθύνες».
Συζητάμε μόνο ολοκληρωμένο πρόγραμμα με προαπαιτούμενα
Φρ. Ολάντ: Η Ελλάδα στην Ευρωζώνη
Η επίτευξη συμφωνίας είναι ακόμη εφικτή
«Η Γαλλία θέλει την Ελλάδα στην Ευρωζώνη», διεμήνυσε εμφατικά χθες το βράδυ ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.
Μιλώντας μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής, ο Γάλλος ηγέτης ξεκαθάρισε ότι το Παρίσι θέλει τη χώρα μας στη ζώνη του ευρώ, αλλά έριξε το μπαλάκι στην ελληνική πλευρά, η οποία πλέον καλείται να δράσει «πολύ γρήγορα», καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις. «Υπευθυνότητα, αλληλεγγύη, ταχύτητα: αυτές είναι οι τρεις αρχές στις οποίες πρέπει να βασιστούμε. Δεν υπάρχει πια χρόνος για χάσιμο», διακήρυξε ο Ολάντ, υπογραμμίζοντας ότι η επίτευξη συμφωνίας είναι ακόμη εφικτή.
Συζητάμε μόνο ολοκληρωμένο πρόγραμμα με προαπαιτούμενα
Ο Γάλλος πρόεδρος μίλησε συγκεκριμένα για ένα διετές πρόγραμμα για την Ελλάδα, στο πλαίσιο του οποίου ο καθένας θα τηρεί τις υποχρεώσεις του. Παράλληλα, αναφερόμενος στον ρόλο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, υποστήριξε ότι η ΕΚΤ έχει μέχρι στιγμής ανταποκριθεί στα καθήκοντά της και εξέφρασε την εκτίμηση ότι η ευρωτράπεζα θα εξασφαλίσει την ελάχιστη απαιτούμενη ρευστότητα για την Ελλάδα έως την Κυριακή.
Ο Ολάντ ανακοίνωσε, επίσης, ότι το ελληνικό ζήτημα πρόκειται να συζητηθεί σήμερα στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, εάν υπάρξει συμφωνία για ένα μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, να υπάρξει και μια βραχυπρόθεσμη συμφωνία μικρής διαρκείας, με στόχο την κάλυψη των άμεσων ελληνικών αναγκών. Ο Γάλλος πρόεδρος δεν παρέλειψε, ωστόσο, να σημειώσει κι αυτός ότι εάν οι ελληνικές προτάσεις δεν είναι ικανοποιητικές, τότε θα ανοίξει ο δρόμος για άλλες εναλλακτικές λύσεις.
Συζητάμε μόνο ολοκληρωμένο πρόγραμμα με προαπαιτούμενα
Μ. ΡΕΝΤΣΙ
Πρόταση καλού πνεύματος από Τσίπρα
Την ελπίδα του ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα κάνει μια πρόταση καλού πνεύματος εξέφρασε από τις Βρυξέλλες ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, τονίζοντας ότι αν οι ελληνικές προτάσεις θεωρηθούν αποδεκτές, τότε θα υπάρξει ένα θετικό αποτέλεσμα.
«Δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό με γραφειοκρατία. Δεν θέλω να αντικρούσω. Το θέμα είναι ότι η Ελλάδα πρέπει να είναι ένα σπίτι αξιών, όχι μόνο οικονομικών. Αυτό είναι το θέμα-κλειδί. Και αυτό είπαμε στην προεδρία μας. Πηγαίναμε για ανάπτυξη, πρέπει να μιλήσουμε για τη μετανάστευση», είπε χαρακτηριστικά και προσέθεσε: «Μετά θα πρέπει να μιλήσουμε για τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης, που αν θεωρηθούν αποδεκτές θα έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα».
Από την πλευρά του ο καγκελάριος της Αυστρίας, Βέρνερ Φάιμαν, προειδοποίησε ότι αν δεν υπάρχει συμφωνία για την Ελλάδα την Κυριακή, τότε η Ευρωζώνη θα πρέπει να εξετάσει το plan B.
«Εάν δεν υπάρξει συμφωνία, τότε είναι σαφές ότι δεν μπορούμε να παρατείνουμε άλλο την κατάσταση και ότι η Κυριακή είναι ημέρα αποφάσεων. Εάν δεν υπάρξει συμφωνία, τότε θα υπάρξει προετοιμασία για ένα σχέδιο Β», εξήγησε.
Αίσθηση, πάντως, προκάλεσαν και οι δηλώσεις της προέδρου της Λιθουανίας, Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε, η οποία φτάνοντας στο κτίριο της Κομισιόν κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα λέγοντας: «Θα διαπραγματευθούμε με κάποιον που λέει ψέματα, που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, αυτό είναι το δίλημμα».
Ζ.-Κ. ΓΙΟΥΝΚΕΡ
Εχουμε εκπονήσει σχέδιο για την περίπτωση Grexit
«Η Κομισιόν έχει εκπονήσει λεπτομερώς σχέδιο σε περίπτωση Grexit αλλά και σενάριο για ανθρωπιστική βοήθεια», παραδέχθηκε χθες ο πρόεδρός της, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, επισημαίνοντας ότι πλέον δεν μπορεί να αποκλείσει κανένα σενάριο για την Ελλάδα και πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα.
Διεμήνυσε, δε, ότι περιμένει τις ελληνικές προτάσεις μέχρι τις 8.30 το πρωί της Παρασκευής.
«Οι στιγμές είναι πολύ κρίσιμες και δεν μπορεί να αποκλειστεί το Grexit αν η Ελλάδα δεν αναλάβει τις υποχρεώσεις της έστω και την ύστατη στιγμή», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Αν και όπως είπε ο ίδιος τάσσεται «υπέρ» της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ, ωστόσο υπογράμμισε ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να πει πού θέλει τελικά να πάει αυτή τη χώρα.
Ως προς το ζήτημα του «κουρέματος» του χρέους, ο κ. Γιούνκερ είπε ότι δεν συζητήθηκε στο Eurogroup και στη Σύνοδο Κορυφής, σημειώνοντας ότι το θέμα ίσως συζητηθεί ξανά από τον Οκτώβριο.
Αυστηρό μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση έστειλε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, λέγοντας πως ο Ελληνας πρωθυπουργός πρέπει να καταθέσει έως τις 9 Ιουλίου αίτημα για ένα νέο πρόγραμμα που θα συνοδεύεται από όρους και προϋποθέσεις. Τόνισε μάλιστα πως ο χρόνος για την Ελλάδα λήγει οριστικά στις 12 Ιουλίου, όταν και θα πραγματοποιηθεί η επόμενη Σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνης για την Ελλάδα και μετά η Σύνοδος των 28.
Την ίδια ώρα προειδοποίησε πως δεν μπορεί να αποτραπεί το χειρότερο σενάριο για την Ελλάδα, εννοώντας δηλαδή το Grexit.
ethnos.gr