Ακόμη μια πρόταση η οποία έχει στόχο τη διαμόρφωση ενιαίας πολιτικής των «28» στο μείζον ζήτημα του προσφυγικού παρουσίασε χθες στις Βρυξέλλες η Κομισιόν, μέσω του αντιπροέδρου της Φρανς Τίμερμανς και του αρμόδιου επιτρόπου, Δημήτρη Αβραμόπουλου.
«Κλειδιά» της πρότασης, η οποία δεν αναμένεται να λάβει νομική μορφή και να τεθεί προς έγκριση πριν από το καλοκαίρι, είναι η υιοθέτηση ενός αυτόματου μηχανισμού αναλογικής μετεγκατάστασης των προσφύγων στις χώρες-μέλη, με την ταυτόχρονη επεξεργασία ενός πανευρωπαϊκού συστήματος κριτηρίων, βάσει του οποίου θα εξετάζονται και θα αξιολογούνται οι αιτήσεις για άσυλο. «Έχουμε ανάγκη να ενσωματώσουμε στο σύστημά μας ένα δίκαιο μερίδιο ευθύνης και περισσότερη αλληλεγγύη», δήλωσε ο επίτροπος, κάνοντας επίσης λόγο για ένα «διορθωτικό και δίκαιο μηχανισμό». Παράλληλα δε, η Κομισιόν αναλαμβάνει τη δέσμευση να παρουσιάσει συγκεκριμένα μέτρα τα οποία, αφενός, θα καθιστούν πιο δύσκολες τις «δευτερογενείς μετακινήσεις» εντός της Ε.Ε., έτσι ώστε να μη γίνεται κατάχρηση του νέου συστήματος που θα αποφασιστεί τελικώς, αφετέρου, θα ενισχύουν τη νόμιμη μετανάστευση στην Ευρώπη από τις χώρες προέλευσης.
Σε γενικές γραμμές, ο βασικός κορμός της πρότασης που παρουσίασε χθες η Κομισιόν περιλαμβάνει δύο εναλλακτικά σενάρια. Με βάση το πρώτο, θα συνεχίσει να λειτουργεί το ισχύον σύστημα του «Δουβλίνου ΙΙ», με την προσθήκη ειδικών προβλέψεων που θα αφορούν καταστάσεις έκτακτης ανάγκης (όπως αυτή που δημιουργήθηκε το 2015), στις οποίες θα απορροφάται αριθμός προσφύγων από τις χώρες που δέχονται μεγάλη πίεση. Πρόκειται, ουσιαστικά, για μια παραλλαγή προηγούμενων σχεδίων της Κομισιόν, τα οποία δεν εφαρμόστηκαν ποτέ στην πράξη λόγω της άρνησης πολλών χωρών-μελών να δεχθούν στο έδαφός τους τον αριθμό που θεωρητικά τους αναλογεί.
Στο δεύτερο σενάριο, η ευθύνη υποδοχής και διαχείρισης των προσφύγων αποσυνδέεται εξαρχής από τη χώρα της πρώτης εισόδου. Προβλέπει δε την απευθείας κατανομή όσων υποβάλουν αίτημα ασύλου, βάσει ενός (εθελοντικού, πάντα) συστήματος που θα συνυπολογίζει τον πλούτο, τον πληθυσμό και τις δυνατότητες ενσωμάτωσης κάθε κράτους της Ε.Ε.
Πάντως, εκφράζεται ήδη σκεπτικισμός για το κατά πόσο οι προτάσεις αυτές θα γίνουν τελικώς αποδεκτές. Πέρα από τη δεδομένη απροθυμία πολλών κυβερνήσεων να συμβάλουν (άλλωστε, έχουν ήδη «οχυρωθεί» πίσω από τα κλειστά σύνορα), η ίδια η Κομισιόν παραδέχθηκε χθες ότι θα είναιεξαιρετικά δύσκολο για τις χώρες-μέλη να εκχωρήσουν σε ένα υπερεθνικό μηχανισμό την εθνική δικαιοδοσία που έχουν όσον αφορά στη χορήγηση ασύλου.
Οι έλεγχοι πολιτών στα σύνορα
Στις προτάσεις της Κομισιόν περιλαμβάνεται και η αναθεώρηση του πλαισίου συνοριακών ελέγχων για πολίτες χωρών εκτός Ε.Ε. και Σένγκεν. Το νέο σύστημα θα αντικαταστήσει το ισχύον της σφράγισης διαβατηρίων και θα βασίζεται στην αυτοματοποίηση της εξέτασης όλων των τύπων ταξιδιωτικών εγγράφων, αλλά και της καταγραφής των βιομετρικών στοιχείων, καθώς και όλων των μετακινήσεων για ένα διάστημα σύντομης παραμονής εντός του Σένγκεν, που κατά πληροφορίες θα φτάνει τις 90 ημέρες.
imerisia.gr