Δύο «όχι» της κυβέρνησης στη Σύνοδο για το προσφυγικό

Δεκέμβριος 16, 2015

Για τις επιχειρήσεις της ευρωπαϊκής ακτοφυλακής χωρίς ελληνική συμφωνία και για τις κοινές περιπολίες με την Τουρκία. Εντός των τειχών, την Δευτέρα ψηφίζεται το «παράλληλο πρόγραμμα» του ΣΥΡΙΖΑ, την Τετάρτη το Σύμφωνο Συμβίωσης των ομοφύλων.

Το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων μέτρων υπερψηφίστηκε από τους 153 βουλευτές της πλειοψηφίας, η κυβέρνηση... δεν έπεσε, τα σενάρια για «οικουμενική» ή άλλες κυβερνητικές συμπράξεις μπήκαν στα συρτάρια και το Μαξίμου παίρνει ανάσα για να οργανώσει τις επόμενες μάχες που θα καθορίσουν, ίσως, τις πολιτικές εξελίξεις με πρώτη αυτή για το νέο ασφαλιστικό στα μέσα Ιανουαρίου.

Το κλίμα πάντως στο κυβερνητικό επιτελείο δεν έχει γίνει (ακόμα...) εορταστικό εξαιτίας του προσφυγικού και της νέας «μάχης» που αναμένεται να δοθεί στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής.

Το πρόβλημα είναι η δικαιοδοσία της υπό σύσταση – σύμφωνα με την πρόταση της Κομισιόν – ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής και ακτοφυλακής. Οι πληροφορίες θέλουν την κυβέρνηση να διαφωνεί σε δύο σημεία που «πλήττουν την εθνική κυριαρχία».

Πρώτον: Τη δυνατότητα της ακτοφυλακής να προβαίνει σε επιχειρήσεις χωρίς την άδεια της χώρας στην οποία ανήκουν τα σύνορα.

Δεύτερον: Τις κοινές περιπολίες της ευρωπαϊκής ακτοφυλακής με τουρκικές δυνάμεις στο Αιγαίο.

Ελληνική άρνηση «έως και βέτο»

Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι για το μεν πρώτο «θα θέσουμε ως προϋπόθεση την παροχή άδειας από την Αθήνα για την όποια επιχείρηση», ενώ για το δεύτερο ότι «δεν θα δεχτούμε να περάσει από το παράθυρο ό,τι δεν πέρασε από την πόρτα το προηγούμενο δίμηνο», δηλαδή τουρκική δράση στο Αιγαίο. Εν προκειμένω, η κυβέρνηση θα προτείνει «συνεργασία μεταξύ κρατών και όχι κοινές επιχειρήσεις».

Κατά τις ίδιες πηγές, δεν αποκλείεται «ακόμη και η χρήση βέτο» εάν οι εταίροι επιμείνουν σ΄ αυτά τα δύο σημεία «και κυρίως στο δεύτερο».

Το στοιχείο που μπερδεύει τα πράγματα είναι ότι σ΄αυτή τη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό, η κυβέρνηση δεν θα έχει σύμμαχο το Παρίσι που συντάσσεται με το Βερολίνο.

Αντιθέτως, αναμένεται να βρει απρόσμενη υποστήριξη από την Ισπανία, την Πολωνία και την Ουγγαρία, οι οποίες, προφανώς, δεν θέλουν να δημιουργηθεί... προαπαιτούμενο στη συνδιαχείρηση των εθνικών συνόρων.

euro2day.gr

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot