Διαψεύδει το υπουργείο Εργασίας με ανακοίνωσή του τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για μειώσεις, που θα φθάνουν μέχρι και 11% στις συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ.
Μάλιστα, σε σχετική ανακοίνωσή του το υπουργείο Εργασίας τονίζει ότι τα εν λόγω δημοσιεύματα «δεν έχουν καμιά σχέση με την πραγματικότητα ή τον προγραμματισμό του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης».
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, γινόταν λόγος για κλιμακωτές περικοπές στις συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ, που μεσοσταθμικά θα προσεγγίζουν και ίσως να ξεπερνούν το 11%, παράλληλα με τη ριζική αναμόρφωση του ασφαλιστικού.
Σύμφωνα με όσα είχαν διαρρεύσει με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση θα υλοποιούσε τα απαραίτητα ισοδύναμα που θα πρότεινε στους εκπροσώπους των θεσμών, προκειμένου να μην προχωρήσει στην πλήρη εφαρμογή των «σκληρών» όρων του 3ου μνημονίου για το ασφαλιστικό (όπως κατάργηση του ΕΚΑΣ, μείωση των συντάξεων του ΟΓΑ, εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος και υλοποίηση του νόμου 3863/2010). Στον κυβερνητικό σχεδιασμό -πάντα σύμφωνα με τα δημοσιεύματα- περιλαμβάνεται επίσης η επιβολή ανώτατου πλαφόν για το σύνολο των συνταξιοδοτικών παροχών, κοντά στις 2.000 ευρώ, από 2.350 ευρώ στο ΙΚΑ, 2.774 ευρώ στα ειδικά ταμεία και 3.360 ευρώ σε όσους λαμβάνουν σήμερα διπλές συντάξεις.
Από την πλευρά του, το υπουργείο Εργασίας επιμένει: «Οι προτάσεις της Επιτροπής για την μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού δεν έχουν ακόμη παραδοθεί, οπότε, προφανώς, δεν έχει καταστεί δυνατή η ποσοτικοποίηση των συνεπειών εφαρμογής τους και, ακόμη προφανέστερα, καμιά σχετική απόφαση δεν έχει ληφθεί.
Σε κάθε περίπτωση, το Υπουργείο Εργασίας δεν πρόκειται να εφαρμόσει οριζόντιες μειώσεις επί των συντάξεων, όπως στο παρελθόν. Η πατρίδα μας έχει ανάγκη από ένα δίκαιο ασφαλιστικό σύστημα, με ομοιόμορφους κανόνες για όλους, που θα εξασφαλίζει την κοινωνική αναδιανομή υπέρ των μικρών και των μεσαίων εισοδημάτων.
Η κυβέρνηση θα το κάνει πράξη».
Το ερώτημα, βέβαια, παρά την ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, παραμένει: ποια θα είναι τα ισοδύναμα αυτά που θα αποτρέψουν την εφαρμογή των (υπόλοιπων) σκληρών μνημονιακών μέτρων; Το ερώτημα γίνεται σημαντικότερο, καθώς η υλοποίηση, όπως είπε ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος, μιας πλήρης μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού, δε μπορεί να γίνει χωρίς τη λήψη κάποιων σκληρών μέτρων. Ποια θα είναι αυτά;…
aftodioikisi.gr