Τι επιδιώκει ο πρώην πρωθυπουργός αιτιολογώντας τις αποφάσεις που έλαβε την περίοδο 2009-2011 - Γιατί ποντάρει στα social media για την είσοδο του ΚΙΔΗΣΟ στη Βουλή - Τι οδηγίες έχει δώσει στα στελέχη του
Στις σκληρές και αναγκαίες αποφάσεις που έλαβε την περίοδο 2009-2011 ο Γιώργος Παπανδρέου προκειμένου η χώρα να διασωθεί κινείται η προεκλογική ρητορική του Κινήματος Δημοκρατών και Σοσιαλιστών, εστιάζοντας στην ανάδειξη των λαθών της κυβέρνησης Καραμανλή. Οι συνεργάτες του Γιώργου Παπανδρέου και ο ίδιος θα χρησιμοποιήσουν τέτοια επιχειρήματα ώστε να πείσουν για την υπεύθυνη στάση του τότε πρωθυπουργού, ξορκίζοντας τις κατηγορίες για τον “άνθρωπο που μας έβαλε στο Μνημόνιο”, τα περί “Τιτανικού” και “λεφτά υπάρχουν”.
Η γραμμή είναι να σταλεί το μήνυμα για την ανάγκη ισχυρής ηγεσίας μετά τις 25 Ιανουαρίου, ότι η επόμενη Βουλή πρέπει να έχει πλειοψηφία προοδευτικών δυνάμεων, αλλά και πως το Κίνημα μπορεί να πραγματοποιήσει «κυβερνητικές συνεργασίες με ξεκάθαρο προοδευτικό πλαίσιο».
Ο χρόνος πιέζει και το κόμμα του πρώην πρωθυπουργού δίνει “μάχη” για να κερδίσει έδαφος, αλλά και να οργανωθεί στρατηγικά, με τις δημοσκοπήσεις να μη βοηθούν στη ψυχολογία. Το επιτελείο του Κινήματος δυσκολεύτηκε την περασμένη βδομάδα στην ανεύρεση υποψηφίων, ανακοινώνοντας στο παρά πέντε, το βράδυ της Παρασκευής, τα ψηφοδέλτια. Σημειώνεται ότι τα πρόσωπα που θα απαρτίζουν το ψηφοδέλτιο Επικρατείας αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα Δευτέρα, με τον Γιώργο Παπανδρέου να κρατά “κλειστά” τα χαρτιά του.
Οι υποψήφιοι στο διάστημα μέχρι και την ημέρα των εκλογών αναλαμβάνουν την αποστολή να κάνουν αισθητή την παρουσία τους στις περισσότερες περιοχές της χώρας, μιας και ο Γιώργος Παπανδρέου ανακοίνωσε τη τελευταία στιγμή το κόμμα. Υπάρχει η αισιοδοξία ότι το Κίνημα θα αποκτήσει δυναμική και έχει υψηλές πιθανότητες για να είναι στη Βουλή, αλλά το επιτελείο πρέπει να κινηθεί γρήγορα, με στόχευση κυρίως στα social media. Ο ίδιος ο πρόεδρος ζήτησε από τους υποψήφιους να ξεκινήσουν εξόρμηση σε τοπικά ραδιόφωνα, κανάλια και στο διαδίκτυο.
Πού το “πάει” ο Παπανδρέου; Τρία χρόνια μετά την παραίτησή του από την πρωθυπουργία της χώρας χρησιμοποιεί ως επιχείρημα ότι το Μνημόνιο το έφερε η “καταστροφική πολιτική” του Καραμανλή. Είναι συνεχείς οι αναφορές στο 2010 και τη μη στήριξή του τότε από τα άλλα κόμματα, μιλώντας μάλιστα και για τις περιβόητες Κάννες.
Σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Παπανδρέου μιλά για "κίνδυνο για την Ελλάδα" να βρεθεί εκτός ευρώ από το 2010, λόγω της καταστροφικής πολιτικής Καραμανλή, επί θητείας του οποίου επιβεβαιώθηκε η εξάρτηση της χώρας και ο λογαριασμός ήρθε το 2010.
Αλλά και για το μνημόνιο αναφέρει ότι το "έφερε η καταστροφική πολιτική Καραμανλή, η περίοδος πρωθυπουργίας του οποίου καταγγέλθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την έκθεση του οποίου ψήφισε η συντριπτική πλειοψηφία των ευρωβουλευτών, με εξαίρεση τους βουλευτές της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ" και αναρωτιέται γιατί.
Επισημαίνει δε ότι «αν το 2010 τα άλλα κόμματα είχαν στηρίξει τις πατριωτικές επιλογές μας, αντί να τις πολεμούν λυσσαλέα, σήμερα η Ελλάδα θα είχε ήδη βγει από την κρίση. Αυτό απέδειξε η Πορτογαλία, αυτό απέδειξε η Ιρλανδία. Αν τα τελευταία δυόμιση χρόνια, είχε συνεχιστεί, αντί να αποδομηθεί, το έργο των προοδευτικών αλλαγών της περιόδου 2009-2011,σήμερα δεν θα συζητούσε κανείς στο εξωτερικό για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ».
«Αν δεν είχαμε εμείς διασφαλίσει τεράστιο δάνειο και κούρεμα, προστασία από τις άγριες ορέξεις των αγορών, δεν θα μπορούσαν ούτε ο ένας ούτε ο άλλος να παίζουν τους τσάμπα μάγκες. Να ανακαλύπτουν τη σημασία της προστασίας και των χαμηλών επιτοκίων του Προγράμματος το οποίο θα έσκιζαν», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
Για τα περί Τιτανικού, ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι «η χώρα μας δεν βρέθηκε στα πρόθυρα χρεοκοπίας ούτε από μια δήλωση, ούτε από ένα νεύμα ή φτάρνισμά μου. Καταλαβαίνετε ποιοι τα λένε αυτά; Καταλαβαίνετε τι "πλυντήριο ευθυνών" είναι για αυτούς που πραγματικά κατέστρεψαν τη χώρα;».
Τέλος, για τις δηλώσεις «λεφτά υπάρχουν» υπογράμμισε ότι «όλη η φασαρία έγινε γιατί το "λεφτά υπάρχουν" αναδείκνυε με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο την αδήριτη ανάγκη μεγάλων αλλαγών, για να ανατραπούν τα κακώς κείμενα του πελατειακού κράτους. Αυτό ήθελαν να αποφύγουν τότε, αυτό θέλουν να αποφύγουν και τώρα».
protothema.gr