Με στόχο την αποτροπή της κίνησης από την πλευρά των πιστωτών να υπάρξει εξάμηνη ή ακόμα και 12μηνη παράταση του υφιστάμενου οικονομικού προγράμματος κινείται στο παρασκήνιο η ελληνική κυβέρνηση, η οποία αξιολογεί θετικά το χθεσινό μήνυμα από τις Βρυξέλλες για «τεχνικού χαρακτήρα παράταση».
Για να υπάρξει όμως επιτυχής αντιμετώπιση του ισχυρού - στην παρούσα φάση - μετώπου ΔΝΤ-Βερολίνου, απαιτούνται λεπτοί χειρισμοί και έντονες παρασκηνιακές επαφές και επικοινωνίες.
Η Αθήνα έχει ως κεντρική επιδίωξη στην κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας, στην ατζέντα του οποίου είναι το ζήτημα της παράτασης για τεχνικούς λόγους, να εξουδετερώσει το όποιο σχέδιο για περαιτέρω παράταση. Και αυτό διότι μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν πολλαπλώς πολιτικά επιζήμια για την ίδια και θα επιβάρυνε το πολιτικό κλίμα, ενώ εισερχόμαστε και στην τελική ευθεία για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος εκτιμούν ότι η τεχνικού χαρακτήρα παράταση, διάρκειας περίπου ενός μήνα, δεν δημιουργεί πρόβλημα στο δικομματικό συνασπισμό και δίνει τη δυνατότητα να εξασφαλιστεί χρόνος για να ολοκληρωθεί η αξιολόγησης και δεν θα χαθεί η δόση που εκκρεμεί.
Ο κ. Σαμαράς, παρά την πολυήμερη αγωνία και τον προβληματισμό για τις κινήσεις των βασικών παικτών από την πλευρά των πιστωτών, παραμένει αισιόδοξος ότι θα υπάρξει θετική έκβαση. Στο πρωθυπουργικό επιτελείο εκτιμούν ότι η κυβέρνηση μπορεί να επιτύχει έναν συμβιβασμό (για συνθηκολόγηση με εκατέρωθεν υποχωρήσεις μιλάνε πολλοί υπουργοί) και να καταλήξει σε μια συμφωνία – πακέτο, δηλ. ολοκλήρωση της αξιολόγησης και «κλείδωμα» της προληπτικής γραμμής πίστωσης εντός του Ιανουαρίου.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν θα αρχίσει στις 12 Ιανουαρίου, μετά τις εορτές, όπως ήταν μια αρχική εισήγηση (όχι απόφαση), αλλά οι διαδικασίες θα εκκινήσουν στις αρχές Φεβρουαρίου, όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός των κκ. Σαμαρά και Βενιζέλου.
Μέχρι τότε, οι δυο πολιτικοί αρχηγοί ευελπιστούν να υπάρξει αίσιο τέλος, ώστε να έχουν στα χέρια τους ως πολιτικό όπλο το επιχείρημα της ολοκλήρωσης του προγράμματος, διότι σε διαφορετική περίπτωση οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες και ουδείς μπορεί αν προβλέψει τι θα γίνει, ενώ πιθανότατα η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας θα ξεκινήσει στις αρχές Ιανουαρίου.
Η κυβέρνηση έχει θέσει τα όριά της ήδη από την περασμένη Κυριακή με το email που έστειλε, ενώ και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έθεσε τους πιστωτές προ των ευθυνών τους, αφήνοντας με την ομιλία του στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο το βράδυ της Δευτέρας, σαφείς υπαινιγμούς για τις πραγματικές προθέσεις της τρόικας έναντι της Ελλάδας. Παράλληλα και χθες με την ομιλία του σε εκδήλωση του City Univercity of London, έστειλε ένα ακόμα μήνυμα με την αναφορά ότι «η Ελλάδα δεν θα γίνει η αχίλλειος πτέρνα της Ευρώπης, αλλά ένα οχυρό σταθερότητας».
Η αξιολόγηση που γίνεται στα ενδότερα της κυβέρνησης επικεντρώνεται στη σκληρή στάση του ΔΝΤ (απαιτεί, βάσει καταστατικού, κάλυψη χρηματοδοτικών αναγκών 12μήνου αλλά και θετική έκθεση βιωσιμότητας χρέους για να «μείνει» και να συμφωνήσει), αλλά και στον τρόπο που κινείται το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών. Επί της ουσίας το «κλειδί» για να υπάρξει απεμπλοκή είναι το Βερολίνο και εκεί επικεντρώνεται και το ενδιαφέρον της Αθήνας.
Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση όλη τη μέρα χθες οργάνωνε τα αντεπιχειρήματά της για τις ενστάσεις των δανειστών που φάνηκαν στο απαντητικό email και ετοίμαζε την αποστολή διευκρινιστικών στοιχείων προς την τρόικα. Ο Πρωθυπουργός κάλεσε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου για πολύωρη σύσκεψη ενόψει και του σημερινού Εuroworking Group που συνεδριάζει στις Βρυξέλλες τους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας, Γκίκα Χαρδούβελη και Γιάννη Βρούτση και τον υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Μαυραγάνη.
Οι δυο αρχηγοί αποκλείουν νέα πρόσθετα μέτρα (ΦΠΑ στα νησιά, ασφαλιστικό κ.ο.κ.) που θα δημιουργούσαν πρόσθετο πολιτικό πρόβλημα στον κυβερνητικό συνασπισμό. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται η κατάθεση προτάσεων χαμηλού «πολιτικού ρίσκου» που δεν θα έθεταν σε κίνδυνο και την αξιοπιστία του ελληνικού σχεδίου, ενώ οι πιστωτές ζητούν ρητή εξασφάλιση για τις δράσεις που θα αναλάβει η ελληνική πλευρά εφόσον παρατηρηθεί «δημοσιονομική τρύπα» κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015.