Πρόωρη προσφυγή στις κάλπες βλέπει η Bank Of America ως πιθανότερη επίπτωση για την Ελλάδα αν υπάρξει ναυάγιο στη διαδικασία της αξιολόγησης ή καταψήφισης των μέτρων.
Στη ανάλυση της η Bank Of America καταγράφει δυο αρνητικά σενάρια για την αξιολόγηση, η οποία ωστόσο εκτιμά πως ακόμη και αν όλα πάνε στραβά δεν αναμένεται να επανέλθουν οι κίνδυνοι του περασμένου καλοκαιριού περί Grexit, αλλά η πιο πιθανή επίπτωση είναι οι πρόωρες εκλογές.
Όπως αναφέρει η Bank of America, και αναδημοσιεύει το TheToc, ως βασικό της σενάριο είναι το θετικό. Αυτό σημαίνει ότι εάν η Ελλάδα αποδεχτεί επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα της τάξεως του 2,5% του ΑΕΠ μέχρι το καλοκαίρι, εκτιμάται ότι η ανάκαμψη θα επιβεβαιωθεί το δεύτερο εξάμηνο του έτους.
Άλλωστε η Ελλάδα θα έχει ένα "καθαρό" δημοσιονομικό πλάνο διετίας, μειώνοντας τον πολιτικό κίνδυνο, ενώ η ΕΚΤ θα επαναφέρει το waver για τις ελληνικές τράπεζες και θα ξεκινήσει να αγοράζει ελληνικά ομόλογα, στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης πριν το τέλος του έτους.
Επίσης, σε αυτό το σενάριο η Ελλάδα θα έχει ένα ξεκάθαρο σχέδιο διαχείρισης του μεγάλου όγκου των προβληματικών δανείων (NPLs), το οποίο θα επιτρέψει στους ιθύνοντες τη σταδιακή άρση των capital controls μέχρι το προσεχές φθινόπωρο.
Παράλληλα, η βιωσιμότητα του μακροπρόθεσμου χρέους θα βελτιωθεί σημαντικά, ενώ οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να συζητήσουν ρεαλιστικά τα μέτρα που θα λάβουν για την διευθέτηση του χρέους, στη βάση πάντα τις προόδου εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων.
Σε αυτό το σενάριο η οικονομία τελικά θα αρχίσει να ανακάμπτει, αναφέρει χαρακτηριστικά η Bank of America.
Τα μέρη του παζλ είναι όλα προς το θετικό σενάριο, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει να υπάρξουν κάποιες εμπλοκές. Άλλωστε, η αξιολόγηση θα έπρεπε να κλείσει από τον περασμένο Δεκέμβριο, αλλά οι συζητήσεις ακόμη συνεχίζονται.
Από που μπορεί να υπάρξουν εμπλοκές; Ένας κίνδυνος είναι να μην εγκριθεί από την ελληνική Βουλή το πακέτο των μέτρων που ενδεχομένως να συμφωνηθεί μεταξύ της κυβέρνησης και των θεσμών.
Αλλος κίνδυνος είναι οι Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ να μην καταφέρουν να συμφωνήσουν πάνω στο μοντέλο που απαιτείται για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους.
Όμως, σύμφωνα με την Bank of America, όλες αυτές οι παράμετροι μπορούν να αποδυναμωθούν, καθώς υπάρχουν ισχυρά κίνητρα να αποφευχθεί μία ακόμη ελληνική κρίση, την ώρα που η Ευρώπη έχει μπροστά της ένα δύσκολο βρετανικό δημοψήφισμα και μια προσφυγική κρίση που είναι ακόμη μακρυά από τη λύση της.
Δύο σενάρια
Εάν όμως σκεφτεί κανείς τι θα μπορούσε πραγματικά να πάει στραβά, τότε δύο είναι αυτά τα σενάρια που πιθανόν να συνέβαιναν:
Σενάριο 1: Να υπάρξει συμφωνία αλλά η ελληνική Βουλή να μην εγκρίνει το πακέτο των μέτρων. Σε μια τέτοια περίπτωση θα προκηρύσσονταν πρόωρες εκλογές και μια νέα κυβέρνηση πιθανόν να ολοκλήρωνε την αξιολόγηση.
Σενάριο 2: Να καθυστερήσουν οι διαπραγματεύσεις τόσο ώστε η Ελλάδα να κινδύνευε να μην έχει να καλύψει τις πληρωμές ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ τον Ιούλιο. Σε μια τέτοια περίπτωση πιθανόν κάποιο από τα κόμματα της αντιπολίτευσης να αναλάμβανε πρωτοβουλία στήριξης της κυβέρνησης προκειμένου να αποφευχθεί η χρεοκοπία, ή να άλλαζε ο κυβερνητικός συνασπισμός, με στόχο την ολοκλήρωση της αξιολόγησης πριν τις νέες εκλογές.
Σε κάθε περίπτωση όμως, επισημαίνει η Bank of America, δεν αναμένεται να επανέλθουν οι κίνδυνοι που είδαμε το περασμένο καλοκαίρι (πχ Grexit), καθώς ακόμη και σε αυτά τα δύο αρνητικά σενάρια η πιο πιθανή επίπτωση θα ήταν οι πρόωρες εκλογές.
Η Bank of America κλείνει την ανάλυσή της με μια παράξενη προτροπή προς όλες τις πλευρές, να μην αφήσουν τα πράγματα να πάρουν άσχημη τροπή. Πιθανή αποτυχία συμφωνίας δεν θα οδηγούσε σε Grexit και ίσως να προκαλούσε αναστάτωση βραχυπρόθεσμα.
Μάλιστα, υπενθυμίζει ότι η Ελλάδα πάντα τηρούσε τις δεσμεύσεις της και ολοκλήρωνε τις αξιολογήσεις, παρά τις μακρές καθυστερήσεις. Μάλιστα, τώρα γνωρίζει ότι μια αξιολόγηση θα της έφερνε πολλά "δώρα"…