Βρυξέλλες: «Ούτε μνημόνιο, ούτε λευκή επιταγή», μετά τις 20 Αυγούστου

Μάιος 26, 2018
«Όλες οι χώρες έχουν δεσμεύσεις, στόχους και επιτήρηση» εξήγησε σήμερα στις Βρυξέλλες Ευρωπαίος αξιωματούχος. Παράλληλα τονίζει ότι το πλαίσιο δεν θα μοιάζει με «μνημόνιο, αλλά δεν θα είναι και λευκή επιταγή». «Κλειδωμένη» για το 2020 η μείωση στο αφορολόγητο. Προαναγγέλλει, επίσης, διαπραγμάτευση για τον κατώτατο μισθό από τον Ιανουάριο του 2019.

Μαρία Ψαρά
Η εφαρμογή της μείωσης του αφορολόγητου νωρίτερα από την αρχή του 2020 δεν είναι πλέον στο τραπέζι. Αυτό διαβεβαίωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος, στον απόηχο της συνόδου του Eurogroup, ενώ δήλωσε αισιόδοξος ότι η Ελλάδα μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της και να υπάρξει επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος.
Ο ειδικός, που ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες για τις λεπτομέρειες της συμφωνίας τεχνικού προσωπικού (SLA), εξήγησε ότι η χώρα βρίσκεται στο σωστό δρόμο για να πετύχει το 3,5% του πρωτογενούς πλεονάσματος το 2018 και το 2019, όπως επίσης και τα επόμενα χρόνια με μάλιστα αυξητική τροχιά.
Ο κοινοτικός αξιωματούχος εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η τέταρτη αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί στην ώρα της, με την εκπλήρωση από την ελληνική πλευρά των υπόλοιπων προαπαιτουμένων. «Από τα 88 προαπαιτούμενα, έχουν ολοκληρωθεί τα 10, αλλά αν μείνει κανείς σ’ αυτό, η εικόνα δεν είναι ακριβής, αφού πάρα πολλά είναι σε πολύ καλό δρόμο», είπε. Ενδιαφέρον είχε και η εκτίμησή του για τον κατώτατο μισθό στην Ελλάδα.
Ο ειδικός εκτίμησε ότι «είναι προφανές ότι θα προκύψουν αυξήσεις, αλλά θα συζητηθεί το πόσο γρήγορα θα συμβεί αυτό», αφού οι ελληνικές Αρχές πρέπει να λάβουν υπόψη τους μια σειρά από παράγοντες και προϋποθέσεις. «Η Ελλάδα σήμερα είναι ακριβώς στον κοινοτικό μέσο όρο και με ανεργία άνω του 20% και στη νεολαία πάνω από 50%, κάποιος θα πρέπει να είναι προσεκτικός», είπε.
Όλα πρέπει να γίνουν ως την 21η Ιουνίου
Ο ίδιος τόνισε τις ασφυκτικές ημερομηνίες-σταθμούς που είναι μπροστά μας, προκειμένου να γίνουν όλα στην ώρα τους την 21η Ιουνίου. Ως τα μέσα Ιουνίου, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η εφαρμογή των προαπαιτούμενων – ως την έναρξη του Μουντιάλ – όπως σημείωσε πρόσφατα σε δήλωσή του και ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Στη συνέχεια θα πρέπει να συνταχθεί η θετική έκθεση συμμόρφωσης από τους θεσμούς, που θα εξετάσει το ΕWG (έως περίπου τις 19/6), ώστε να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις στο Eurogroup του Λουξεμβούργου.
Μαζί με την έκθεση συμμόρφωσης, θα υπάρξει και έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους(DSA).
Ο αξιωματούχος ανέφερε ότι, στην πράξη, στόχος είναι όχι η ενεργοποίηση του προγράμματος του ΔΝΤ ως αυτοσκοπός, αλλά η δημιουργία ενός βιώσιμου πακέτου για την Ελλάδα. Οπως είπε, η ουσία βρίσκεται στην αξιοπιστία των μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους, με τρόπο ώστε οι αγορές να είναι σε θέση να το συνυπολογίσουν στο ελληνικό αξιόχρεο.
Νωρίτερα, ως τις 4 Ιουνίου, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να έχει δώσει τα στοιχεία για την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, προκειμένου να εκταμιευθεί η υποδόση του 1 δισ ευρώ, που είναι διαθέσιμη ως 15 Ιουνίου.
«Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί πάνε καλά, συμφωνήσαμε να μειώσουμε το χρόνο μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης φάσης της διαδικασίας. Μόνο τα στοιχεία αναμένουμε. Μπορεί να πάει στην τέταρτη αξιολόγηση, αλλά είναι πάντα απογοητευτικό να μην πληρούνται οι στόχοι», είπε.
Ο αξιωματούχος αναφέρθηκε αναλυτικά στη συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού (SLA) μεταξύ Ελλάδας και θεσμών και κατέστησε σαφές ότι η Ελλάδα είναι στο σωστό δρόμο για να πετύχει το 3,5% του πρωτογενούς πλεονάσματος το 2018 και το 2019, αλλά και τα επόμενα χρόνια με μάλιστα αυξητική τροχιά, καθώς θα κλείνει το κενό της ανάπτυξης και το κενό παραγωγικότητας.
«Ούτε μνημόνιο, ούτε λευκή επιταγή», μετά τις 20 Αυγούστου
Σε ό,τι αφορά το πλαίσιο της επιτήρησης μετά την 20η Αυγούστου, ο κοινοτικός αξιωματούχος τόνισε ότι «όλες οι χώρες έχουν δεσμεύσεις, στόχους και επιτήρηση» και εξήγησε ότι το πλαίσιο δεν θα μοιάζει με «μνημόνιο, αλλά δεν θα είναι και λευκή επιταγή».
Αναφερόμενος στο ζήτημα των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ο ίδιος ανέφερε ότι οι θεσμοί εξετάζουν το πώς θα πιστοποιηθεί η συλλογικότητα της εκπροσώπησης και το πως το νέο σύστημα δεν θα εγκλωβίζει την οικονομία μόνο σε αυξήσεις.
Αναφορικά με τον κατώτατο μισθό, ο αξιωματούχος είπε ότι ο καθορισμός του θα είναι αρμοδιότητα της κυβέρνησης μετά το τέλος του προγράμματος και θύμισε ο πρώτος γύρος διαπραγμάτευσης για αυτό θα γίνει τον ερχόμενο Ιανουάριο.
Ως βασικές προτεραιότητες για το επόμενο διάστημα έθεσε μεταξύ άλλων την εφαρμογή των μέτρων για την μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (με την άρση του τραπεζικού απορρήτου για τον νόμο Κατσέλη), αλλά και την στελέχωση της ανεξάρτητης αρχής εσόδων, τον διορισμό διευθυντικού προσωπικού στο δημόσιο τομέα και τέλος την βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά ενέργειας.
Πηγή news247.gr

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot