Το σχέδιο του Μητσοτάκη για φόρους, ακίνητα – Ανακοινώσεις στην ΔΕΘ

Σεπτέμβριος 01, 2019

Εμπλουτίζεται όσο περνούν οι μέρες το φορολογικό πακέτο που θέλει να εξαγγείλει από την πρώτη του ΔΕΘ ως πρωθυπουργός ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, το οποίο θα έχει ως ραχοκοκαλιά του τις ελαφρύνσεις για τις επιχειρήσεις .
Ενώ οι συζητήσεις για τον προϋπολογισμό του 2020 αλλά και τη δημοσιονομική πορεία της χώρας για το 2019 δεν θα έχουν ολοκληρωθεί, υπάρχουν μέτρα τα οποία έχουν κλειδώσει με συμφωνία και των δανειστών, τα οποία θα ανακοινωθούν από τη Θεσσαλονίκη το επόμενο Σαββατοκύριακο.

Η μείωση της φορολογίας στις επιχειρήσεις θεωρείται από τα πιο σίγουρα κομμάτια του πακέτου που θα εφαρμοστεί στο σύνολό του ως το 2021. Παράλληλα, η κυβέρνηση, θέλοντας να ξεπεράσει τον κανόνα της παροχολογίας που είχαν όλες σχεδόν οι ΔΕΘ προ της κρίσης, θα εξαγγείλει και ένα πλήθος φορολογικών αλλαγών που δεν θα άπτονται άμεσα της μείωσης φόρων. Θα αποτελούν όμως διαρθρωτικές παρεμβάσεις στην κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού των διαδικασιών και της αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής σε μια σειρά από τομείς της αγοράς.
Ο κ. Μητσοτάκης θα εξαγγείλει από τη Θεσσαλονίκη την άμεση εκκίνηση μιας από τις πιο βασικές προεκλογικές του εξαγγελίες που αφορά στη μείωση φόρων, ειδικά αυτών που επιβαρύνουν επιχειρήσεις.

Ως γνωστόν το πρόγραμμα προβλέπει τη μείωση του συντελεστή φορολογίας για τις επιχειρήσεις από το 28% στο 24% για τα έσοδα του 2019 και από το 24% στο 20% για τα έσοδα του 2020. Παράλληλα και η φορολογία μερισμάτων θα μειωθεί από το 10% στο 5%. Τα μέτρα αυτά έχουν γίνει δεκτά με ικανοποίηση κατ’ αρχάς από τους δανειστές, οι οποίοι έφτασαν να πουν ότι το πραγματικό δημοσιονομικό κόστος μπορεί να είναι λιγότερο από 500 εκατ. ευρώ αφού θα έχει πολλαπλασιαστικό θετικά αποτέλεσμα και στην ανάπτυξη αλλά και την απασχόληση.

Παράλληλα, εκτός από τα αμιγώς φορολογικά μέτρα, ο πρωθυπουργός θα εξαγγείλει από τη Θεσσαλονίκη το ηλεκτρονικό λογιστήριο, έστω και σε πιλοτική μορφή, που θεωρείται ότι θα βάλει τέλος στη μάστιγα των πλαστών και εικονικών τιμολογίων, που εκτιμάται ότι φτάνουν κάθε χρόνο τα 3-3,5 δισ. ευρώ. Η σχετική διαβούλευση έχει ξεκινήσει από τον Ιούλιο και το υπουργείο Οικονομικών θέλει τα ηλεκτρονικά παραστατικά να εφαρμόζονται σε αξιόλογο ποσοστό από το 2020.

Επίσης, τα όρια των απαιτούμενων συναλλαγών για τη διασφάλιση της έκπτωσης φόρου και την αποφυγή προστίμου θεωρείται δεδομένο ότι θα αυξηθούν. Το μέτρο υπάρχει στο προεκλογικό πρόγραμμα της σημερινής κυβέρνησης και τα σημερινά όρια έχουν ξεπεραστεί ήδη από τις εξελίξεις στην αγορά. Στην πράξη, τα σημερινά όρια δεν είναι «πιεστικά» παρά για ελάχιστους φορολογούμενους. Τούτο έχει ως αποτέλεσμα, μετά την κάλυψη του σχετικά χαμηλού ορίου ηλεκτρονικών συναλλαγών, να υπάρχει περιθώριο διαπραγμάτευσης μεταξύ αγοραστή-πωλητή για «αόρατη» αγοραπωλησία και απώλεια φορολογικής ύλης. Οι συναλλαγές που καταγράφει η εφορία (και αποκαλύπτονται λόγω της φορολοταρίας) ξεπερνούν πλέον τα 30 δισ. ευρώ και φτάνουν να αντιστοιχούν περίπου στο 40% των δηλωθέντων εισοδημάτων. Ωστόσο, η εφορία δεν ζητά παρά το 10%-15% των δηλωθέντων εισοδημάτων για να μην κόψει πρόστιμο και μάλιστα εξαιρώντας πολυπληθέστατες κατηγορίες φορολογουμένων, όπως είναι οι συνταξιούχοι άνω των 65 ετών.

Η αύξηση του ορίου των ηλεκτρονικών συναλλαγών για την κατοχύρωση του αφορολογήτου θα προχωρήσει μαζί με την οριζόντια και καθολική εφαρμογή των επαγγελματικών λογαριασμών και της χρήσης POS.

Επίσης, το όριο των 500 ευρώ για συναλλαγές σε μετρητά που ισχύει σήμερα θα μειωθεί (μάλλον στα 300 ευρώ) ως μέτρο περαιτέρω τόνωσης των ηλεκτρονικών πληρωμών, αλλά και εν όψει της ηλεκτρονικής τήρησης των βιβλίων και της έκδοσης των ηλεκτρονικών τιμολογίων.

Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση

https://www.eleftherostypos.gr

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot