Το ΔΝΤ θέλει να μπει στο ελληνικό πρόγραμμα - Ζητά μείωση αφορολόγητου και συντάξεων από 1.1.2019

Μάρτιος 21, 2018
Μην διορίζετε φίλους των υπουργών γενικούς γραμματείς, λένε οι Ευρωπαίοι και προειδοποιούν ότι η αντιμετώπιση της «κληρονομιάς» που αφήνει η ελληνική κρίση θα απαιτήσει «πολλά χρόνια»

"Η αντιμετώπιση της "κληρονομιάς" που αφήνει η ελληνική κρίση μπορεί να απαιτήσει πολλά χρόνια για να ολοκληρωθεί" ανέφεραν το πρωί της Τετάρτης πηγές της Κομισιόν. Στα καυτά θέματα οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συμπεριέλαβαν το χρέος, το ύψος της ανεργίας και τα κόκκινα δάνεια που επιβαρύνουν τις τράπεζες.
Οι ίδιες πηγές τόνισαν ότι το ΔΝΤ ζητάει τόσο η μείωση του αφορολόγητου όσο και η μείωση των συντάξεων να γίνουν από 1.1.2019 χωρίς να εφαρμοστούν καθόλου αντίμετρα. Στο σημείο αυτό τόνισαν τη διαφωνία της Κομισιόν που πιστεύει ότι οι στόχοι θα επιτευχθούν και ότι δεν απαιτείται εφαρμογή της μείωσης του αφορολόγητου από το 2019 αντί για τη ψηφισμένη ενεργοποίηση του μέτρου το 2020.
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσαν οι ίδιες πηγές στην "ανάγκη αποεπένδυσης στη ΔΕΗ" κάνοντας μνεία στο εν εξελίξει ζήτημα της πώλησης των λιγνιτικών μονάδων.
Για το ΔΝΤ είπαν ότι εμφανίζεται να "βιάζεται" και να "θέλει" να μπει στο πρόγραμμα (come onboard) αλλά σε κάθε περίπτωση το ζήτημα δεν έχει κλειδώσει ακόμη (it is not a done deal).
"Καρφιά" για το Δημόσιο
Ενόψει των "εκλογικών κύκλων" στην Ελλάδα οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι το ρίσκο που τις απασχολεί είναι ότι "η δημόσια διοίκηση στην Ελλάδα δεν είναι ανεξάρτητη" σημειώνοντας ότι οι Βρυξέλλες φοβούνται ότι "κατεστημένα συμφέροντα" θα διεκδικήσουν και πάλι προνόμια.
Όχι τους φίλους των Υπουργών
Τα μηνύματα για το Δημόσιο δεν σταμάτησαν εκεί.
Οι ίδιες πηγές σημείωσαν:
-"Δεν μπορούμε να νομοθετήσουμε την κοινή λογική". Μιλώντας για την επιλογή γραμματέων στα Υπουργεία οι πηγές της Κομισιόν τόνισαν:
---Υπάρχουν δύο τρόποι να το κάνεις. Είτε το κάνεις σωστά (properly), "είτε ακολουθείς τους κανόνες στα χαρτιά και διορίζεις φίλους του Υπουργού".
Χρέος, ανταγωνιστικότητα και (ίσως) προληπτική γραμμή
Από τα υπόλοιπα σκέλη της ενημέρωσης ξεχώρισαν τα εξής σημεία, σύμφωνα πάντα με πηγές της Κομισιόν το πρωί της Τετάρτης:
-Η Ελλάδα βρίσκεται "εντός τροχιάς" για να βγει από το πρόγραμμα
-Η Ελλάδα παραμένει ακόμη σε χαμηλές θέσεις στους πίνακες ανταγωνιστικότητας λόγω των εμποδίων στην επιχειρηματικότητα που προέρχονται συχνά από τα Υπουργεία και τη Δικαιοσύνη.
-Είναι ανοιχτό το ζήτημα εξαγοράς των δανείων του ΔΝΤ από την Ευρωπαϊκή πλευρά από τα 27 δισ. που θα μείνουν "αχρησιμοποίητα" από το αρχικό πακέτο των 86 δισ. του τρίτου δανειακού προγράμματος (μνημονίου).
-Η Κοιμσιόν μελετά ένα σχήμα επιστροφής των κερδών ANFAs και SMPs (δηλαδή των που αποκόμισαν η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης από την αγοραπωλησία ελληνικών ομολόγων στο παρελθόν). Με βάση το σχήμα που μελετάται το ποσό αυτό των 4 δισ. ευρώ θα μπορούσε να επιστραφεί με ρυθμό 1 δισ. το χρόνο με βάση κάποιες προϋποθέσεις αλλά τα χρήματα θα δίνονται αποκλειστικά για αναπτυξιακούς σκοπούς.
-Οι Βρυξέλλες είναι κατά της παράτασης του προγράμματος και κατά της προληπτικής γραμμής. Για τη γραμμή εκτιμούν ότι θα μπορούσε να βοηθήσει ως ασφαλιστική δικλείδα αλλά σημειώνουν ότι αν επιβληθεί στην ελληνική πλευρά μπορεί να προκαλέσει "πολιτική αστάθεια" και να υπονομεύσει την ιδιοκτησία των μεταρρυθμίσεων.
Συμπερασματικά οι πηγές της Κομισιόν ανέφεραν ότι μόνο αν οι συνθήκες στις αγορές δεν είναι καλές τους επόμενους 3-4 μήνες "τότε ίσως να πρέπει να συμβεί".
-Το βασικό σενάριο των Βρυξελλών είναι το μαξιλάρι ρευστότητας (cash buffer) που ο στόχος είναι να φτάσει στα 20 δισ. ευρώ και να αρκεί για να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες ως το τέλος του 2019. Η τελευταία δόση από την τέταρτη αξιολόγηση εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 11,7 δισ. ευρώ.
-Τα μέτρα που συζητούνται για το χρέος περιλαμβάνουν επιμήκυνση ωριμάνσεων και ενδεχομένως νέα αναβολή της πληρωμής επιτοκίων.
-Το μόνο κενό που βλέπουν οι Βρυξέλλες σε επίπεδο εφαρμογής πολιτικών (policy gap) με βάση τις προβλέψεις του προγράμματος είναι ο τομέας της ενέργειας.
-Η πλευρά της Επιτροπής εκτιμά ότι είναι "στον αέρα" η εκτίμηση του ΔΝΤ σε παλαιότερη έκθεσή του ότι οι ελληνικές τράπεζες ίσως χρειαστούν ανακεφαλαιοποίηση 10 δισ. ευρώ.

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot