Δεν πρέπει να «συνθλίβεται» η ελπίδα των καρκινοπαθών
Άρθρο του υποψήφιου βουλευτή
του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ
Παναγιώτη Κουνάκη
Η ακτινοθεραπεία, αποτελεί έναν από τους κύριους τρόπους αντιμετώπισης του καρκίνου με σκοπό να καταστρέψει όσα περισσότερα νεοπλασματικά κύτταρα εμφανίζονται και αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα κάθε ασθενή να έχει στη διάθεσή του όλα τα όπλα για να παλέψει για τη ζωή του. Το γεγονός ότι δεν υπάρχει στα Δωδεκάνησα ακτινοθεραπευτικό τμήμα, έχει ως αποτέλεσμα να πρέπει οι συμπατριώτες μας να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους και να παλεύουν για τη ζωή τους, μακριά από τα αγαπημένα τους πρόσωπα πολλές φορές για μήνες.
Ο αριθμός των καρκινοπαθών στα Δωδεκάνησα που θα πρέπει να ακολουθήσουν θεραπεία σε νοσοκομεία μεγάλων αστικών κέντρων δημόσια ή ιδιωτικά αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω, καθώς η εμφάνιση νεοπλασιών ανά την ελληνική επικράτεια, καταγράφει υψηλά ποσοστά.
Το Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου για δεκαετίες ολόκληρες καλύπτει ένα ευρύ φάσμα περιστατικών που προέρχονται από όλα τα νησιά της Δωδεκανήσου. Άλλοτε χρήζουν επείγουσας αντιμετώπισης, άλλοτε πρόκειται για επεμβάσεις ρουτίνας, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις αφορούν επίσκεψη σε ιατρό που δεν διαθέτει η περιοχή όπου διαμένουν. Στην περίπτωση όσων νοσούν από καρκίνο, δεν επιδέχεται αμφισβήτησης ότι η ίδρυση ακτινοθεραπευτικού τμήματος στο Γ.Ν. Ρόδου θα παρείχε αναμφίβολα βελτιστοποίηση της ποιότητας ζωής και μάλιστα με το χαμηλότερο δυνατό κόστος. Η μετατροπή του νοσοκομείου, σε ένα πανεπιστημιακού τύπου νοσηλευτικό ίδρυμα και η παροχή κινήτρων από την κυβέρνηση σε ιατρούς για να υπηρετήσουν στη Ρόδο, θα αποτελούσε σαφώς πράξη υπέρμετρης πολιτικής βούλησης και απόλυτης αντίληψης των πραγματικών αναγκών των Δωδεκανήσιων, αποτελώντας σημείο υγεινομικής αναφοράς για την περιφέρεια Ν. Αιγαίου.
Κατέχοντας ο ίδιος γνώση των όσων καλείται να αντιμετωπίσει ένας καρκινοπάθης και η οικογένειά του, να ψάχνεις γιατρούς, να αφήνεις τη δουλειά σου για να συμπαρασταθείς στον άνθρωπό σου, αντιλαμβάνομαι πως αποτελεί εξαιρετικά επείγουσας σημασίας για τους κατοίκους των Δωδεκανήσων, η λειτουργία ενός ακτινοθεραπευτικού τμήματος στο νησί της Ρόδου.
Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία θα οδηγήσει πρωτίστως σε κάθετη μείωση της οικονομικής επιβάρυνσης που προέρχεται από τα έξοδα μετακίνησης και διαμονής σε άλλη περιοχή τόσο των ασθενών όσο και των συνοδών τους. Συγχρόνως, θα λειτουργήσει ως αναστασταλτικός παράγοντας των επιπέδων του άγχους και των αρνητικών συναισθημάτων που κατακλύζουν τους νοσούντες.
Η κυβέρνηση της Ν.Δ συντηρεί ένα ανάλγητο κράτος, ένα οικοδόμημα που «μπάζει» από παντού καθώς στηρίζεται σε αδύναμα θεμέλια και ροκανίζει ανθρώπινες ψυχές. Κανένας σεβασμός προς τον συνάνθρωπο που υποφέρει, κανένας σεβασμός προς τους οικείους του. Όταν νοσεί κάποιος με καρκίνο, νοσεί όλη η οικογένεια, η στήριξη πρέπει να παρεμβατική και αποτελεσματική προς όλους.
Ο πρώην πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας, κ. Γιώργος Πισσάκας κατάφερε να συνοψίσει όλα τα παραπάνω με τα εξής λόγια : «Τα προβλήματα της Ακτινοθεραπείας δεν έχουν δύσκολη λύση. Απλά κάποιοι θα πρέπει να ασχοληθούν σοβαρά με αυτά, κοιτώντας το πρόβλημα από την πλευρά των ασθενών». Θέση πάγια που υιοθετεί καθολικά και η παράταξη του ΠΑΣΟΚ , δίνοντας βαρύτητα στην πραγματική ουσία του ζητήματος. Στην παροχή μέγιστης υγειονιμικής περίθαλψης και φροντίδας στον Έλληνα πολίτη.
Άνευ περιορισμών, ανεμπόδιστα με συντεταγμένες παρεμβάσεις και ολοκληρωμένες λύσεις και παρεμβάσεις. Προσδοκώντας ενότητα και συνεργασία από όλους, πρότασή μου, αποτελεί στο πλαίσιο μίας συλλογικής προσπάθειας όλων των υποψήφιων βουλευτών Δωδεκανήσου,
όσων κατέχουν τώρα έδρα και όσων υπηρέτησαν στα κοινοβουλευτικά έδρανα στο παρελθόν, αλλά και στον Α΄ και Β΄ βαθμό αυτοδιοίκησης, η καταβολή συντονισμένων προσπαθειών και συνεχών πιέσεων για τη δημιουργία ενός σύγχρονου και πλήρως στελεχωμένου τμήματος Ακτινοθεραπείας στο Γ.Ν. Ρόδου, που υπήρξε όραμα του αείμνηστου Δ. Κρεμαστινού.
Σε μία προσπάθεια απόδοσης τιμών, η συγκεκριμένη πτέρυγα, να λάβει το όνομα του αείμνηστου Νεκτάριου Σαντορινιού, θυμίζοντας σε όλους τη μεγάλη μάχη που έδωσε με την ασθένεια και τα όσα κατάφερε να διδάξει με τον αγώνα του σε όλους μας. Επιτέλους, το «κατόπιν ενεργειών μου» να μετατραπεί σε «κατόπιν ενεργειών μας». Ο καρκίνος δεν γνωρίζει πολιτικές ταυτότητες και πρόσωπα.
Μας αφορά όλους και αποτελεί κύρια υποχρέωση όλων μας, να ενώσουμε τις δυνάμεις για το καλό του τόπου, της οικογένειάς μας, των φίλων, των γνωστών μας. Ήρθε η ώρα να αλλάξει το μοτίβο του ενός και να προχωρήσουμε από κοινού σε συλλογικές προσπάθειες, όχι για το φαίνεσθαι ... αλλά για το είναι!