ΟΗΕ: Τα μέτρα της κυβέρνησης για την κλιματική αλλαγή

Σεπτέμβριος 24, 2019

Ο πρωθυπουργός μίλησε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για το Κλίμα, για την τραγωδία στο Μάτι και το κλείσιμο λιγνιτικών μονάδων
Οπρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται στη Νέα Υόρκη στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής του ΟΗΕ για το Κλίμα και στις εργασίες της 74ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του από το βήμα της Συνόδου, αναφερόμενος στην τραγωδία στο Μάτι: «Νωρίς το απόγευμα της 23ης Ιουλίου πέρυσι μία μικρή πυρκαγιά ξέσπασε σε λόφο έξω από την Αθήνα. Οι πυροσβεστικές υπηρεσίες αντιμετωπίζουν χιλιάδες τέτοιες φωτιές κάθε χρόνο. Αυτή όμως ήταν διαφορετική. Οδηγημένη από ισχυρότατους ανέμους, εξαπλώθηκε γρήγορα και έφθασε στην προαστιακή κωμόπολη του Ματιού. Μόλις μπήκε στην πευκόφυτη οικιστική περιοχή κατέστη αδύνατο να περιοριστεί. Οι άνθρωποι έτρεχαν για να σώσουν τη ζωή τους πριν δοθεί οιαδήποτε εντολή εκκένωσης» και πρόσθεσε: «102 δεν τα κατάφεραν. Πέθαναν σε μια πύρινη κόλαση. Όλα έγιναν σε λιγότερο από τέσσερις ώρες. Η καταστροφή του Μάτι συγκλόνισε βαθύτατα την ελληνική κοινωνία» είπε για να συνεχίσει: «Τα ακραία καιρικά φαινόμενα είναι η άμεση συνέπεια της κλιματικής αλλαγής. Δεν είναι πρόβλημα που μπορούμε να μεταθέσουμε για λίγες δεκαετίες. Πρέπει να αντιμετωπιστεί εδώ και τώρα, καθώς οι επιπτώσεις της επηρεάζουν τις ζωές εκείνων που, μέχρι πρότινος, δεν ενδιαφέρονταν πολύ για το θέμα».

«Η κλιματική αλλαγή θα λειτουργήσει ως τροχοπέδη στην οικονομική μας ανάπτυξη», συνέχισε την ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης

«Τα ακραία καιρικά φαινόμενα είναι η άμεση συνέπεια της κλιματικής αλλαγής» ανέφερε μεταξύ άλλων ο ίδιος και ξεκαθάρισε ότι η κλιματική αλλαγή «δεν είναι πρόβλημα που μπορούμε να μεταθέσουμε για λίγες δεκαετίες», υπογραμμίζοντας ότι «πρέπει να αντιμετωπιστεί εδώ και τώρα, καθώς οι επιπτώσεις της επηρεάζουν τις ζωές εκείνων που, μέχρι πρότινος, δεν ενδιαφέρονταν πολύ για το θέμα».
Όπως είπε, «το οικονομικό μέλλον της Ελλάδας συνδέεται με την ικανότητά της να προστατεύσει το μοναδικό φυσικό της περιβάλλον», προσθέτοντας: «Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας απειλεί τις ακτές και τα νησιά μας. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα όπως οι καταιγίδες, οι πλημμύρες και τα κύματα καύσωνα έχουν καταστροφικές επιπτώσεις στην ελληνική κοινωνία και στην οικονομία μας».

Αφού σημείωσε πως «η κλιματική αλλαγή θα λειτουργήσει επίσης ως τροχοπέδη στην οικονομική μας ανάπτυξη και στην ευημερία του ελληνικού λαού, καθώς θα επηρεάσει αρνητικά οικονομικούς τομείς όπως η γεωργία και ο τουρισμός», ξεκαθάρισε: «Έχουμε κάνει την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής κεντρική συνιστώσα των κυβερνητικών μας πολιτικών».

Και διευκρίνισε: «Είμαστε πλήρως δεσμευμένοι στην εφαρμογή της Συμφωνίας των Παρισίων και της Ατζέντας των Ηνωμένων Εθνών για το 2030, με τους 17 στόχους της για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη (SDGs). Η κυβέρνησή μου υποστηρίζει σθεναρά το στρατηγικό μακροπρόθεσμο όραμα για μια οικονομία της ΕΕ, που δεν θα επιβαρύνει το κλίμα έως το 2050».

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του τόνισε ακόμη: «Για εμάς δεν είναι απλώς μία υποχρέωση, αλλά μία ευκαιρία. Έχουμε ήδη εκπληρώσει τους στόχους μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου για το 2020. Παράγουμε το 20% της ηλεκτρικής ενέργειας μας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και σκοπεύουμε να φτάσουμε στο 35% έως το 2030».

Κλείσιμο λιγνιτικών μονάδων και απαγόρευση πλαστικών μιας χρήσης
Ο κ. Μητσοτάκης γνωστοποίησε ότι «η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει να υιοθετήσει μία νέα, φιλόδοξη Εθνική Στρατηγική για την Ενέργεια και το Κλίμα πριν το τέλος του έτους», τονίζοντας πως «στόχος μας είναι να κλείσουμε όλες τις λιγνιτικές μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι το 2028, και σχεδιάζουμε να απαγορεύσουμε τα πλαστικά μιας χρήσης σε ολόκληρη τη χώρα από το 2021».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ανθρωπότητα δεν έχει πλέον καμία δικαιολογία να μην πάρει τα κατάλληλα μέτρα, ώστε να αντιμετωπιστεί η διαμορφωθείσα κατάσταση. Έχοντας κάνει μια αναφορά στους αρχαίους Έλληνες, οι οποίοι «κατανόησαν τις συνέπειες της διατάραξης της ευαίσθητης ισορροπίας μεταξύ ανθρώπου και φύσης», στηριζόμενοι σε υποθέσεις και χωρίς επιστημονικά δεδομένα, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε: «Εμείς δεν έχουμε αυτή τη δικαιολογία, όμως δεν έχουμε αναλάβει δράση».

Ο κ. Μητσοτάκης δεν παρέλειψε να τονίσει ότι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής επηρεάζουν και την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας, υπογραμμίζοντας: «Υπό τη σκιά της Ακρόπολης, ας υποσχεθούμε ότι ένα μνημείο που έχει επιβιώσει για 25 αιώνες θα συνεχίσει να αποτελεί φάρο ομορφιάς και φυσικής ισορροπίας που θα εκτιμηθεί από τις γενιές που έρχονται».

Επίσης, την πρόθεση της Ελλάδας να συγκαλέσει σύνοδο υψηλού επιπέδου, το προσεχές έτος στην Αθήνα, με στόχο την υιοθέτηση δήλωσης για την προστασία της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, ανήγγειλε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Συνόδου.

 

 

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot