Οι πέντε «βόμβες» στα… Παιδεία μάχης στην Βουλή

Αύγουστος 02, 2017

Η Παιδεία γι’ ακόμη μια φορά οδήγησε σε μετωπική τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον πρόεδρο της Ν.Δ. Κυριάκο Μητσοτάκη, με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ζητάει στην Ολομέλεια ονομαστική ψηφοφορία για το νομοσχέδιο της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Τελικά η ψήφιση θα γίνει σήμερα το πρωί για ένα σχέδιο νόμου που έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων σε ακαδημαϊκή κοινότητα και αντιπολίτευση.

Η Νέα Δημοκρατία, διά στόματος Κυριάκου Μητσοτάκη, εφόσον ξεκαθάρισε ότι άμα τη αναλήψει της εξουσίας από το κόμμα ο νόμος θα καταργηθεί, ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία επί του νομοσχεδίου όχι μόνο επί της αρχής, αλλά και στα άρθρα που αποτελούν «κόκκινο πανί» για την πλειοψηφία της αντιπολίτευσης, όπως το άσυλο, η ανάδειξη πρυτάνεων και αντιπρυτάνεων με ξεχωριστό ψηφοδέλτιο, οι ρυθμίσεις για τα μεταπτυχιακά, καθώς και η τροπολογία του υπουργείου Δικαιοσύνης με αριθμό 1177/ειδικό 119 σχετικά με την «τροποποίηση – συμπλήρωση διατάξεων του Κώδικα Συμβολαιογράφων (ν. 2830/2000) και επανακαθορισμό του νομοθετικού πλαισίου των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων».

Ο κ. Τσίπρας στην ομιλία του δεν απέφυγε ακόμα μία φορά μια ανασκόπηση στο έργο του ΣΥΡΙΖΑ για την Παιδεία, ενώ σχετικά με το νομοσχέδιο δικαιολόγησε την κατάργηση των Συμβουλίων Ιδρυμάτων λέγοντας ότι «έκαναν τη βρόμικη δουλειά» τής τότε κυβέρνησης, υπερασπίστηκε το ξεχωριστό ψηφοδέλτιο υποστηρίζοντας ότι είναι «χρήσιμη και η σύνθεση διαφορετικών απόψεων στις διοικήσεις των ιδρυμάτων, αν αυτές υπάρχουν ανάμεσα στους πρυτάνεις και στους αντιπρυτάνεις», ενώ για τα μεταπτυχιακά υποστήριξε ότι «σταματάει η φάμπρικα των πολύ υψηλών διδάκτρων».

Χωρίς λύση
Θερμά υποστήριξε την επαναφορά του ασύλου ο κ. Τσίπρας, κάνοντας λόγο για διασφάλιση της ελεύθερης παρουσίας όλων των ιδεών μέσα στα πανεπιστήμια. «Διότι η κατάργηση του ασύλου, όπως το γνωρίζαμε, όχι μόνο δεν έλυσε το πρόβλημα, αλλά η εμπειρία λέει ότι το ενέτεινε. Kαι μοναδικός τρόπος, κατά την άποψή μας, να επιλύονται εντάσεις μέσα στα πανεπιστήμια είναι ο διάλογος εντός της πανεπιστημιακής κοινότητας και στο πολιτικό επίπεδο. Ετσι λύνονται τα προβλήματα. Ετσι μπορούν να λύνονται τα προβλήματα και όχι με μαζικές αστυνομικές επιχειρήσεις, που θυμίζουν άλλες εποχές», υποστήριξε.

Απέφυγε όμως να δώσει λύση στα φαινόμενα ανομίας που ταλαιπωρούν τα Ιδρύματα, αρνούμενος την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για άμεση επέμβαση της αστυνομίας για όλες τις αξιόποινες πράξεις.

Κατάργηση
«Δεσμεύομαι ενώπιον της Βουλής των Ελλήνων και ενώπιον της ελληνικής κοινωνίας ότι η Νέα Δημοκρατία θα καταργήσει το νόμο Γαβρόγλου», ξεκίνησε την ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας ότι η εν λόγω νομοθετική πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ υποβαθμίζει τα ελληνικά πανεπιστήμια, δημιουργεί ένα ασφυκτικό γραφειοκρατικό και συγκεντρωτικό πλαίσιο λειτουργίας, επαναφέρει την άκρατη κομματικοποίηση στα εκπαιδευτικά ιδρύματα, ανασύρει μια τελείως αναχρονιστική άποψη για το άσυλο, πνίγει τα μεταπτυχιακά προγράμματα, δίνοντας έτσι τελικά μικρότερο εύρος επιλογών και λιγότερη δυνατότητα εξειδίκευσης στους φοιτητές μας, και τελικά οδηγεί τους νέους, ιδιαίτερα τους νέους επιστήμονες για τους οποίους υποτίθεται ότι κόπτεσθε, πιο κοντά στην ανεργία.

Σφοδρή ήταν η κριτική του και στο γεγονός ότι το νομοσχέδιο κατατέθηκε στη Βουλή στα τέλη Ιουλίου, ενώ γι’ ακόμη μια φορά συνοδεύτηκε από «βροχή» τροπολογιών.

«Μας είπατε ότι κάνατε εξαντλητικό διάλογο, κύριε Τσίπρα, με τους πρυτάνεις και με τους εκπροσώπους των ακαδημαϊκών κοινοτήτων. Δεν μας είπατε, όμως, ότι τελικά η ακαδημαϊκή κοινότητα εξέφρασε σοβαρές αντιρρήσεις και δεν μας είπατε ότι η Σύνοδος των Πρυτάνεων διατύπωσε τις έντονες επιφυλάξεις της για το νομοσχέδιο αυτό, επιφυλάξεις και αντιρρήσεις τις οποίες προκλητικά εσείς και ο υπουργός σας αγνοήσατε. Και για όποιον δεν κατάλαβε ότι πολιτεύεστε διαρκώς με αυταρχισμό, καταθέσατε και είκοσι επιπλέον άρθρα για όλα τα θέματα. Και βέβαια το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αδυνατεί να εκτιμήσει το κόστος του νομοσχεδίου. Από τις τριάντα επτά διατάξεις που προκαλούν δαπάνη έχετε δώσει στοιχεία -προσέξτε- μόνο για τις πέντε. Είναι προφανές ότι δεν σέβεστε το Κοινοβούλιο. Είναι προφανέστερο ότι ούτε οι ίδιοι ξέρετε τι ψηφίζετε. Παρ’ όλα αυτά, είναι τα πανεπιστήμια τα οποία θα υποστούν τις συνέπειες», ανέφερε κατά την ομιλία του.

Επιμένει ο Γαβρόγλου
Η αποτυχία του υπουργείου Παιδείας να προωθήσει ένα νομοσχέδιο με ευρεία πολιτική συναίνεση έχει στρέψει τον Κώστα Γαβρόγλου στην «απελπισμένη» αναζήτηση συμμάχων στην πανεπιστημιακή κοινότητα. Παρά τις προσπάθειές του να αναδείξει ότι βρίσκεται σε κοινό τόπο με τους πρυτάνεις, οι πρόσφατες ανακοινώσεις των ηγεσιών των πανεπιστημίων τον έχουν διαψεύσει.

Στην ομιλία του ανέφερε ότι μόνο το άσυλο και το ξεχωριστό ψηφοδέλτιο βρίσκουν αντίθετους τους πρυτάνεις, όμως οι θέσεις των δεύτερων αποτυπώθηκαν σαφέστατα στην τελευταία τους ανακοίνωση που βάλλουν κατά των αλλαγών στα μεταπτυχιακά, των κλειστών διαδικασιών για την εκλογή καθηγητών αλλά των ρυθμίσεων που επιχειρούν αναβάθμιση «κατ’ όνομα» στα ΤΕΙ.

Θέσεις που ξέχασε ο υπουργός Παιδείας να αναφέρει στη λίστα των διαφωνιών, ενώ νωρίτερα επιχείρησε να υποβαθμίσει την πολιτική συναίνεση του νόμου Διαμαντοπούλου, σε μια προσπάθεια να αιτιολογήσει την απόρριψη του συνόλου της αντιπολίτευσης στις δικές του αλλαγές στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Οι πέντε «βόμβες»
1. Άσυλο

Το νομοσχέδιο ορίζει ότι μόνο σε περιπτώσεις κακουργημάτων και εγκλημάτων κατά της ζωής επεμβαίνει η Αστυνομία. Εντύπωση προκαλεί ότι υπάρχει πρόβλεψη στο νόμο για περίπτωση φωτιάς ή τροχαίου, όχι όμως και τα φαινόμενα ανομίας που ταλαιπωρούν τα Ιδρύματα τα τελευταία χρόνια. Η κριτική στο άρθρο επικεντρώνεται στο ότι το νομοσχέδιο πετάει το μπαλάκι στο πανεπιστήμιο για τη διαχείριση οποιασδήποτε άλλης αξιόποινης πράξης. Ορίζει ότι πρέπει να συγκροτηθεί πρυτανικό συμβούλιο για να λάβει απόφαση για το αν χρειάζεται επέμβαση της αστυνομίας, κρίνοντας οι ίδιοι αν μια πράξη είναι πλημμέλημα ή κακούργημα.

2. Μεταπτυχιακά

Ασφυκτικό πλαίσιο λειτουργίας με το πράσινο φως να περνάει από το γραφείο του υπουργού Παιδείας. Σύμφωνα με τον Κώστα Γαβρόγλου, επιχειρείται περιορισμός των αυθαιρεσιών στα δίδακτρα των μεταπτυχιακών, όμως η διαδικασία που ορίζει ο νόμος ενισχύει τη γραφειοκρατία και τα στενά πλαίσια λειτουργίας. Οι επικριτές κάνουν λόγο για λουκέτο πολλών μεταπτυχιακών και παράλληλη άνθηση μεταπτυχιακών του εξωτερικού.

3. Συμμετοχή φοιτητών

Η παρουσία φοιτητών στα όργανα του Ιδρύματος έχει προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων, κυρίως λόγω των προηγούμενων «κακών» εμπειριών στα πανεπιστήμια. Ο κ. Γαβρόγλου επιμένει ότι πρόκειται για συμμετοχή και όχι για δικαίωμα ψήφου, όμως η αντιπολίτευση έχει εκφράσει σοβαρές ενστάσεις, κυρίως γιατί οι φοιτητές έχουν δικαίωμα γνώμη σε υποθέσεις που δεν θα έπρεπε να είναι της δικαιοδοσίας τους, όπως για το ποιος καθηγητής θα οριστεί ομότιμος.

4. Συγχωνεύσεις-καταργήσεις τμημάτων

Το εν λόγω άρθρο είναι η αρχή για το δρόμο που έχει ανοίξει το υπουργείο Παιδείας προς τη πανεπιστημιοποίηση των ΤΕΙ. Η έναρξη θα γίνει με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, όπου συγχωνεύονται τα ΤΕΙ Πειραιά και Αθήνας. Οι πρυτάνεις έχουν εκφράσει ξεκάθαρα την άρνησή τους σε αυτές τις ενέργειες, τα ΤΕΙ βλέπουν μία νέα διέξοδο υπό τον πέλεκυ μιας νέας αναδιάρθρωσης του ακαδημαϊκού χάρτη, ενώ γκρίνιες για το νέο πανεπιστήμιο έχουν ήδη αρχίσει να εκφράζονται. Οι διαρροές σχετικά με τα τμήματα που θα συγκροτήσουν το νέο πανεπιστήμιο είχαν ως αποτέλεσμα τη διαμαρτυρία των καθηγητών του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας, οι οποίοι ενημερώθηκαν από δημοσιεύματα ότι πλέον θα είναι μια κατεύθυνση και όχι τμήμα.

5. Πανελλαδικές εξετάσεις

Είναι το επόμενο νομοσχέδιο που αναμένεται από το υπουργείο Παιδείας. Ο πρωθυπουργός δεν θα μπορούσε να αφήσει εκτός της ομιλίας του το περιβόητο πλέον σχέδιο για το Νέο Λύκειο, που υπόσχεται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ εδώ και μήνες, χωρίς όμως να έχει παρουσιάσει ακόμα κανένα προσχέδιο. Επανέλαβε γι’ ακόμη μια φορά ότι το νομοσχέδιο ετοιμάζεται, απέφυγε τις πομπώδεις δηλώσεις περί κατάργησης των πανελλαδικών εξετάσεων και περιορίστηκε στο να κάνει λόγο για «παρεμβάσεις που αφορούν κυρίως τη Β’ και τη Γ’ Λυκείου για την εισαγωγή στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και τα ΤΕΙ». Οπως ακριβώς την προηγούμενη μέρα στην ομιλία του ο Κώστας Γαβρόγλου έκανε λόγο για κατάργηση του υπάρχοντος συστήματος εισαγωγής, χωρίς όμως να παρουσιάζει κάτι καινούργιο, ενισχύοντας την άποψη ότι τελικά μόνο κατ’ όνομα θα καταργηθούν οι πανελλαδικές εξετάσεις.

eleftherostypos.gr

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot