Η οικουμενική υπερψήφιση της τροπολογίας για το επίδομα στους χαμηλοσυνταξιούχους, που θα μπορούσε να είχε καταγραφεί στη Βουλή, θυσιάστηκε στον βωμό των κυβερνητικών τακτικισμών και στην προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα να δημιουργήσει «συνενόχους» σε περίπτωση που αυτό αποτελέσει casus belli από τους θεσμούς.
Η προσπάθεια του κ. Τσίπρα να δημιουργήσει μια πλαστή εικόνα ύπαρξης διακομματικής συνεννόησης, θέτοντας σε ονομαστική ψηφοφορία την τροπολογία του, κόλλησε στο «παρών» των επιφυλάξεων της ΝΔ , και στις δύο «ηχηρές» αποχωρήσεις του Ποταμιού και της Ενωσης Κεντρώων. Αποτέλεσμα ήταν η επίμαχη τροπολογία να ψηφιστεί από 196 βουλευτές έναντι 61 «παρών», ενώ συνολικά απουσίασαν 43 βουλευτές.
«Πικρές» για τον ΣΥΡΙΖΑ αποδείχθηκαν ακόμα και οι θετικές ψήφοι της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ- ΔΗΜΑΡ, του ΚΚΕ και της Χ.Α., καθώς το «ναι» των βουλευτών τους συνοδεύτηκε από σκληρή κριτική και έντονες υπογραμμίσεις ότι «συνευθύνη δεν υπάρχει… και η ψήφος αυτή δεν αποτελεί κολυμβήθρα του Σιλωάμ στους χειρισμούς του πρωθυπουργού στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς».
Οι αποφάσεις της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ- ΔΗΜΑΡ να ψηφίσει μεν αλλά με έντονη κριτική προκάλεσε νέο ρήγμα με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος μιλώντας στη Βουλή είπε ευθέως πως εγώ «εξέφρασα την άποψή μου, αλλά θα ψηφίσω “ναι” για να διαφυλάξω την ενότητα του κόμματος και τις όποιες πιθανότητες ενοποίησης του χώρου της κεντροαριστεράς».
Στο ψευτοδίλημμα που προσπάθησε να στήσει η κυβέρνηση, «πείτε εάν είστε με την κοινωνία ή με τον Σόιμπλε», η ΝΔ απάντησε με ένα «παρών» εθνικής ευθύνης. Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης ξεκαθάρισε πως «η ΝΔ δεν μετέχει σε παιχνίδια δημιουργίας ρήξης με ΔΝΤ – ΕΕ και με κίνδυνο ένα πιθανό Grexit». Και πρότεινε: «Εμείς λέμε ναι στο επίδομα για τους συνταξιούχους, όχι στον λαϊκισμό και τον τυχοδιωκτισμό του ΣΥΡΙΖΑ. Αποσύρατε την τροπολογία, συνεννοηθείτε με τους θεσμούς και εμείς μετά θα την ψηφίσουμε. Σε πολιτικάντικους χειρισμούς του κ. Τσίπρα, που βάζουν βούτυρο στο ψωμί κάθε σκληρού στη βόρεια Ευρώπη και κάθε πολιτικού που θέλει να διώξει την Ελλάδα από την ευρωζώνη δεν μετέχουμε».
Ο βουλευτής της ΝΔ Μάκης Βορίδης έθεσε ευθέως στην κυβέρνηση τα ερωτήματα που ώθησαν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μετατοπιστεί από το «ναι» στο «παρών»:«Το πλεόνασμα έχει οριστικοποιηθεί; Εχουν κουμπώσει οι αριθμοί ή θα το βρούμε μπροστά μας; Μας διαβεβαιώνετε ότι αυτό το “ναι” ή “όχι” είναι χωρίς συνέπειες, ότι δεν θα μας ζητήσουν ισοδύναμα; Εχετε κάνει συμφωνία; Ή θα μας φέρετε σε δέκα ημέρες να ξεψηφίζουμε; Στα επικοινωνιακά παιχνίδια του κ. Τσίπρα δεν συμμετέχουμε. Δεν θα μεταθέσετε τις αποτυχίες σας και τις ανικανότητές σας στην αξιωματική αντιπολίτευση».
Στο μεταξύ, έντονα αποδοκιμάστηκε από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ Κώστα Τζαβάρα και τους υπόλοιπους «γαλάζιους» βουλευτές το «μπούλινγκ» που προσπάθησε να ασκήσει ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς λέγοντάς τους: «Καλά Χριστούγεννα και καλή τύχη στους βουλευτές της ΝΔ όταν θα πάνε στις περιφέρειές τους και θα πρέπει να εξηγήσουν στους συνταξιούχους τι έκαναν σήμερα».
Ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης από το βήμα της Ολομέλειας ανακοίνωσε πως το κόμμα του θα αποχωρήσει με το επιχείρημα ότι: «Εμείς δεν θα γίνουμε κομπάρσοι στα νέα σας σχέδια». Και εξήγησε: «Η εθνική συνεννόηση είναι μονόδρομος, αλλά η συνεννόηση δεν μπορεί να εξυπηρετεί τις ανάγκες της στιγμής, ούτε γίνεται επίκλησή της κατόπιν εορτής. Ακόμα και οι ίδιοι οι συνταξιούχοι που φώναζαν πριν λίγο έξω στους δρόμους ξέρουν ότι αυτό το επίδομα είναι ένας αντιπερισπασμός για τα μέτρα και τους φόρους που έρχονται. Δίνετε ένα επίδομα σε ποιους; Αγνοείτε τις ανάγκες των ανέργων. Λεφτά χρωστάτε στου ανέργους, στους κατεστραμμένους του ιδιωτικού τομέα που θα κάνουν Χριστούγεννα χωρίς ένα ευρώ». Ο κ. Θεοδωράκης επέκρινε και τους Ευρωπαίους για τη σκληρή τους στάση.
Ο πρόεδρος της ΕΚ Βασίλης Λεβέντης επέκρινε τις κυβερνητικές κινήσεις τονίζοντας: «Ζητάτε ονομαστική ψηφοφορία. Εγώ ζήτησα από τον κ. Τσίπρα εδώ και ενάμιση χρόνο συναίνεση. Μου απάντησε ο κ. Τσίπρας ότι μπορεί και μόνος του. Αφού μπορείτε και μόνοι σας βγάλτε τα τώρα πέρα μόνοι σας. Οχι συναίνεση όταν πιάνει το σπίτι μας φωτιά. Εμείς θέλαμε εθνική συνεννόηση, αλλά η πλευρά του κ. Τσίπρα δεν την ήθελε. Συναίνεση αλά καρτ δεν υπάρχει. Θέλετε να δώσετε στους φτωχούς; Να δώσετε, αλλά δεν δίνετε σε αυτούς. Εμείς αποχωρούμε από την ψηφοφορία».