Μείωση φόρων για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις - Οι εξαγγελίες Μητσοτάκη στη ΔΕΘ και οι συζητήσεις με Μακρόν, Μέρκελ και Ρούτε για το πλεόνασμα

Σεπτέμβριος 05, 2019

Νέες εκπλήξεις ετοιμάζει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο της ομιλίας του το Σαββατοκύριακο στην 84η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης καθώς θα αναφερθεί στις δεσμεύσεις του για μείωση της φορολογίας για όλους. Οι εξελίξεις αυτές δεν είναι άσχετες με τις συναντήσεις που είχε ο πρωθυπουργός με τους Ευρωπαίους ηγέτες.

Οι δηλώσεις της υποψήφιας για την θέση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προκάλεσαν χαμόγελα στο Μέγαρο Μαξίμου. Ωστόσο, δεν έπεσαν κι από τα σύννεφα , αφού γνωρίζουν τα αποτελέσματα των συναντήσεων του πρωθυπουργού στα τρία ταξίδια που έκανε στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ως τώρα. Πρώτα στο Παρίσι με τον Μακρόν, μετά στο Βερολίνο με την Μέρκελ και τελευταία με τον Μαρκ Ρούτε στην Χάγη.

Με την Λαγκάρντ ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε την ευκαιρία να συζητήσει τα προηγούμενα δύο χρόνια για τις επιδιώξεις του για την μείωση των πλεονασμάτων και υπήρξε κλίμα συναντίληψης. Οι δηλώσεις της στο πλαίσιο της ακρόασης στην επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Επιτροπής κάθε άλλο παρά τυχαίες είναι. Η ίδια , λίγο πριν αναλάβει τα νέα της καθήκοντα έχει συζητήσει γι αυτό με Παρίσι και Βερολίνο ενώ από την ΕΚΤ αναμένονται και άλλες τεχνικές διευκολύνσεις όπως η επιστροφή των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα τα οποία διαρκώς καταγράφουν νέο ιστορικό χαμηλό.
Η ΔΕΘ

Στην έκθεση της Θεσσαλονίκης, ο πρωθυπουργός σύμφωνα με πληροφορίες θα εξαγγείλει:

- Την κατάργηση της μείωσης του αφορολόγητου
- Μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή για τα φυσικά πρόσωπα από το 22% που είναι σήμερα με ισχυρπή πιθανότητα αυτό να ισχύσει για τα εισοδήματα του 2019.
- Μείωση επιπλέον 8% του ΕΝΦΙΑ
- Μείωση από το 28% στο 24% για τις επιχειρήσεις από τα κέρδη του 2019

Κυβερνητικοί παράγοντες που γνωρίζουν τις συζητήσεις του Κ. Μητσοτάκη με τους ευρωπαίους ηγέτες τονίζουν ότι ο ίδιος από το 2016 στη ΔΕΘ έχει θέσει με σαφήνεια το στόχο μείωσης των πλεονασμάτων. Από τότε τον υποστηρίζει σταθερά, περιγράφοντας και την τακτική που θα ακολουθήσει. Ότι δηλαδή, κάνουμε μεταρρυθμίσεις, αποκτούμε αξιοπιστία και στη συνέχεια επιτυγχάνουμε το στόχο μας.

Στην ΔΕΘ προ διετίας, ο Κ. Μητσοτάκης είχε πει : «Περιορισμός των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος από 3.5% στο 2%, ώστε να δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος που με τη σειρά του θα στηρίξει την ανάπτυξη».

Ακόμα, την ίδια χρονιά είχε πει στο CNBC: «O κ. Τσίπρας συμφώνησε για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% μέχρι το 2022. Πιστεύω ότι είναι ένας πολύ αυστηρός στόχος. Έχω πει από την αρχή ότι σέβομαι τις συμφωνίες που έκανε η σημερινή κυβέρνηση αλλά έχω επίσης πει στους Ευρωπαίους εταίρους ότι αν μπορέσουμε να υλοποιήσουμε πραγματικές μεταρρυθμίσεις, θα πρέπει να ανταμειφθούμε με μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα τουλάχιστον για το 2021 και το 2022. Αυτό δεν αφορά κάποια λογική σύγκρουσης.

Στο κάτω - κάτω αν πετύχουμε πρωτογενές πλεόνασμα 3% ή 2,5% το 2021, δεν θα κάνει μεγάλη διαφορά στη συνολική βιωσιμότητα του χρέους μας. Αλλά συμβολικά θα είναι μια ανταμοιβή για μια χώρα που πραγματικά δεσμεύεται σε πραγματικές μεταρρυθμίσεις. Επίσης, δέσμευσή μου ότι όποιος κι αν είναι ο δημοσιονομικός χώρος που μπορώ να διαπραγματευτώ, το 80% θα κατευθυνθεί σε μειώσεις φόρων».

Τούτων δοθέντων, το Σάββατο το βράδυ στο Βελλίδειο, ο πρωθυπουργός αναμένεται να φέρει κι άλλες μειώσεις φόρων νωρίτερα από τα χρονοδιαγράμματα για τα οποία είχε δεσμευτεί προεκλογικά.

 

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot