Ο καταστροφικός σεισμός στην Κω επαναφέρει στο προσκήνιο τις συνέπειες της εγκληματικής πολιτικής των ελληνικών Κυβερνήσεων διαχρονικά και της ΕΕ, που αδιαφορώντας για τις ενδεχόμενες καταστροφές που μπορεί να προκύψουν από τα φυσικά φαινόμενα, αντιμετωπίζει ως κόστος τα έργα που αφορούν την προστασία του λαού, καθώς αυτά δεν λειτουργούν “ανταποδοτικά” για το κεφάλαιο και δεν του εξασφαλίζουν κέρδος.
Αναδεικνύονται οι σοβαρές ελλείψεις αντισεισμικής προστασίας της χώρας. Ιδιαίτερα η Κως, με τα παλιά κτίρια του ιστορικού της κέντρου, αποδείχτηκε ανοχύρωτη, με σημαντικές καταστροφές στο λιμάνι της και σε άλλες υποδομές.
Το ΚΚΕ απαιτεί να παρθούν με ευθύνη του κράτους όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ανακούφιση των σεισμοπαθών και την αποκατάσταση των ζημιών στο νησί και αναδεικνύει ως άμεση προτεραιότητα την ανάγκη υλοποίησης ενός ολοκληρωμένου προγράμματος αντισεισμικής θωράκισης της χώρας. Με επείγοντα χαρακτήρα να ληφθούν μέτρα, για την:
Άμεση φροντίδα και περίθαλψη των τραυματιών και ιδιαιτέρως των ηλικιωμένων και των ατόμων με Ειδικές Ανάγκες, που δεν μπορούν ή διστάζουν να μείνουν στα σπίτια τους.
Άμεση και πλήρη αποκατάσταση των κατεστραμμένων υποδομών, του λιμανιού, των οδικών δικτύων κ.ά., καθώς και των λαϊκών κατοικιών και των μικρών επιχειρήσεων.
Αποζημίωση και ολόπλευρη στήριξη των πληγέντων.
Ουσιαστικό έλεγχο καταλληλότητας όλων των κτιρίων, ιδιαιτέρως των δημόσιων υπηρεσιών και των μεγάλων εργασιακών χώρων, για την προστασία της ζωής των εργαζομένων και του πληθυσμού συνολικότερα.
Αποκατάσταση και συντήρηση των ιστορικών μνημείων του νησιού.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός, πώς τοποθετείται η Κυβέρνηση απέναντι σε αυτά τα ζητήματα και σε ποια μέτρα θα προβεί για την επίλυσή τους.
Οι βουλευτές
Σταύρος Τάσσος
Διαμάντω Μανωλάκου
Μανώλης Συντυχάκης