Την Κυριακή 25 Ιουνίου αναμένεται να στηθεί εκ νέου η κάλπη μετά τον θρίαμβο της ΝΔ την 21η Μαΐου, με διαφορετικό εκλογικό σύστημα και με τον «κίνδυνο» (για την Νέα Δημοκρατία) της εφτακομματικής (ή ακόμα και οκτώ κομμάτων) βουλής που μπορεί να οδηγήσει σε οριακή αυτοδυναμία.
Είναι σχεδόν δεδομένο ότι με τα ποσοστά της να βρίσκονται στα «ύψη», η ΝΔ θα είναι αυτοδύναμη και πολλά θα κριθούν (για τον αριθμό των εδρών) από το πόσα κόμματα θα μπουν στη Βουλή μετά την κάλπη της Κυριακής 25 Ιουνίου.
Με τα σημερινά δεδομένα, η ΝΔ στη Βουλή «μπαίνει» με 146 βουλευτές, όχι όμως και την αυτοδυναμία για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Η ΝΔ πλησίασε το «151», ωστόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ξεκαθαρίσει πως δεν θα υπάρξουν συνεργασίες.
Διόρθωση της καμπούρας με αυτήν την έξυπνη συσκευή. Δες πως
Συσκευή διόρθωσης στάσης σώματος
Στόχος να γίνει κλιματικά ουδέτερο το εργοστάσιο του Φυσικού Μεταλλικού Νερού ΑΥΡΑ μέχρι το 2025
Εκλογές 2023: Η πρώτη αντίδραση του Λοβέρδου μετά τη μη εκλογή του
by Taboola
Ο μεγάλος στόχος για τη ΝΔ είναι η «αυτοδυναμία», με την ενισχυμένη αναλογική, που θα ισχύσει στις επόμενες εκλογές σε περίπου έναν μήνα. Στη συγκεκριμένη διαδικασία θα επανεξεταστούν τα κόμματα που θα συμμετάσχουν, ενώ θα υπάρχουν λίστες στα ψηφοδέλτια που θα καθοριστούν από την ηγεσία του κάθε κόμματος.
Το «κλειδί» για την 25η Ιουνίου είναι τα κόμματα που θα ξεπεράσουν το όριο του 3% και θα εξασφαλίσουν την παρουσία τους στη Βουλή. H ενισχυμένη αναλογική που θα ισχύσει, «προσφέρει» μπόνους 20 εδρών στο πρώτο κόμμα, ενώ αυτό το μπόνους μπορεί να φτάσει ως και τις 50 έδρες αν το πρώτο κόμμα συγκεντρώσει ποσοστό 40% και πλέον, όπως έγινε στις 21 Μαΐου.
Σε ενδεχόμενη πεντακομματική Βουλή, ένα ποσοστό 37% (δηλαδή με... απώλεια 3 μονάδων για τη ΝΔ) είναι ικανό να δώσει την αυτοδυναμία στο πρώτο κόμμα, αλλά με οριακή πλειοψηφία.
Αν ίσχυε η ενισχυμένη αναλογική την Κυριακή, στις 21 Μαΐου, η κατανομή των εδρών θα γινόταν ως εξής:
Νέα Δημοκρατία: 171 έδρες (από 146 με την απλή αναλογική)
ΣΥΡΙΖΑ: 60 έδρες (από 71)
ΠΑΣΟΚ: 35 έδρες (από 41)
ΚΚΕ: 21 έδρες (από 26)
Ελληνική Λύση: 13 έδρες (από 16)
Τα εκτός Βουλής κόμματα συγκέντρωσαν 16%, κάτι που αποδίδεται στο γεγονός πως τρία από αυτά (ΝΙΚΗ, Πλεύση Ελευθερίας και ΜέΡΑ25), φλέρταραν με το όριο του 3%. Αν επαναληφθεί και στις δεύτερες εκλογές τότε το πρώτο κόμμα θα μπορέσει να έχει αυτοδυναμία και με ποσοστό κοντά στο 36%.
Σε περίπτωση που κάποιο ή κάποια από τα τρία κόμματα συγκεντρώσει πάνω από 3% και μπει στη νέα Βουλή, τότε αυξάνεται αναλογικά και το ποσοστό που θα χρειαστεί το πρώτο κόμμα ώστε να πάρει την αυτοδυναμία και να σχηματίσει κυβέρνηση.
Το ποσοστό που έλαβε η Νέα Δημοκρατία στις εκλογές της 21ης Μαΐου της έδιναν την αυτοδυναμία ακόμη και σε επτακομματική βουλή, με βάση την ενισχυμένη αναλογική που θα ισχύσει στις επόμενες εκλογές.
Πώς προκύπτουν οι έδρες με την ενισχυμένη αναλογική
Με την ενισχυμένη αναλογική, αν το πρώτο κόμμα έχει ποσοστό μεγαλύτερο του 25% τότε λαμβάνει το πρώτο μπόνους των 20 εδρών ενώ κερδίζει μία επιπλέον έδρα για κάθε μισή μονάδα που έχει παραπάνω. Με 26%, λαμβάνει 22 έδρες, με 27% 24 έδρες, με «ταβάνι» τις 50 έδρες που προκύπτουν από ποσοστό πάνω από 40%, όπως τώρα.
Αφού καθοριστεί το μπόνους των εδρών που θα λάβει το πρώτο κόμμα, τότε θα προκύψει και ο αριθμός των εδρών που θα μοιραστούν όλα τα κόμματα που θα ξεπεράσουν το 3%. Για τον υπολογισμό των ποσοστών και των μπόνους λαμβάνονται υπόψιν αποκλειστικά οι έγκυρες ψήφοι.