Μια ανάρτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Facebook αρκούσε για να ανάψει… φωτιές στο πολιτικό σκηνικό. Ο πρωθυπουργός σχολίασε τη χθεσινή απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ λέγοντας «το αυτονόητο», όπως σχολίαζαν στελέχη της ΝΔ. Ότι απήργησαν οι λίγοι και ταλαιπωρήθηκαν οι πολλοί, διότι «μερικοί επαγγελματίες του συνδικαλισμού αντιδρούν στη διαφάνεια».
Για την κριτική που άσκησε ο ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με την ανάρτηση του κ. Μητσοτάκη, στη ΝΔ έλεγαν πως η αξιωματική αντιπολίτευση διαστρεβλώνει και παραποιεί για μία ακόμη φορά τις θέσεις της κυβέρνησης, με στόχο τη δημιουργία ψεύτικων εντυπώσεων και πως η ανάρτηση του πρωθυπουργού αφορούσε τους πολλούς που ταλαιπωρούνται από τους λίγους. Ενώ προσέθεταν ότι είναι περίεργη, τουλάχιστον, η αντίδραση σε ένα νομοσχέδιο που έχει ως στόχο να διασώσει θέσεις εργασίας και να μπλοκάρει την αδήλωτη και υποδηλωμένη εργασία.
Σε ό,τι αφορά τους συνδικαλιστές, τα ίδια στελέχη υποστήριζαν πως θέλουν να παίρνουν αποφάσεις αγνοώντας τη βούληση της πλειοψηφίας κι εν τέλει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης βάζει τέλος σε αντιδημοκρατικές νοοτροπίες. Για ποιο λόγο; Διότι καθιερώνει την ηλεκτρονική ψηφοφορία και διασφαλίζει τη δυνατότητα οι αποφάσεις για απεργία να λαμβάνονται πράγματι από τους πολλούς και όχι από τους λίγους. Θα αποφασίζει, δηλαδή, η πλειοψηφία, το 50% συν ένας εργαζόμενος.
Οι επίμαχες διατάξεις έχουν επίσης στόχο να περιοριστεί δραστικά η μερική απασχόληση και η εκ περιτροπής εργασία, καθώς προβλέπονται συστηματικοί και στοχευμένοι έλεγχοι και ένα πλέγμα αντικινήτρων για την υποδηλωμένη εργασία. Από τη ΝΔ απορρίπτουν, επίσης, κατηγορηματικά τις αιτιάσεις για φακέλωμα των εργαζομένων και των συνδικαλιστών μέσω του «μητρώου φορέων» που προωθείται, ενώ δεν τίθεται ζήτημα κατάργησης των συλλογικών συμβάσεων ή ακόμη και των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
Click4more: «Σκοτωμός» για την ανάρτηση Μητσοτάκη – «Τους επαγγελματίες του συνδικαλισμού να τους ψάξει στο κόμμα του»
Τουναντίον, όπως λένε από την κυβέρνηση, παρέχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα η δυνατότητα στους κοινωνικούς εταίρους ν’ αποφασίζουν μόνοι τους για το πεδίο ισχύος των κλαδικών συμβάσεων που συνυπογράφουν και να εξαιρούν από την εφαρμογής τους – εφόσον το επιθυμούν εργαζόμενοι και εργοδότες – επιχειρήσεις που αποδεδειγμένα αντιμετωπίζουν σημαντικά οικονομικά και διαρθρωτικά προβλήματα, ώστε ν’ αποφευχθεί το λουκέτο.