«Καμπανάκι» για όσους θεωρούν πως μαζί με τη χαλάρωση των μέτρων σταματά και η ανάγκη εμβολιασμού, «χτύπησε» η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.
«Επικρατεί μια διάχυτη συγκρατημένη αισιοδοξία ότι διανύουμε νέα φάση της πανδημίας μετά τις ανακοινώσεις των μέτρων χαλάρωσης.
Ο τομέας των εμβολιασμών δεν επιδέχεται χαλάρωση. Ολοκληρωμένος εμβολιασμός είναι όρος για επιστροφή στην κανονικότητα. Οι ανεμβολίαστοι μπορεί να σκε΄φτονται ότι το πρόβλημα βαίνει στη λύση χωρίς τη συμμετοχή τους. Εσφαλμένη η σκέψη τους. Δεν αποκλείεται η επανεμφάνιση επιδημικού κύματος».
Για βασικό εμβολιασμό το Novavax
Παράλληλα η Μαρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε και στο πρωτεινϊκό εμβόλιο της Novavax «Να υπενθυμίσω ότι το πρωτεϊνικό εμβόλιο το Novavax συστήνεται για τον βασικό εμβολιασμό. Αναμένεται μετά από κάποιο διάστημα το εμβόλιο της Sanofi, το οποίο έχει δοκιμαστεί με στόχο να χρησιμοποιηθεί ως αναμνηστική δόση ανεξάρτητα από τον τύπο του εμβολίου που έχει γίνει ο βασικός εμβολιασμός».
Η επιτροπή αξιολογεί που θα συστήσει τέταρτη δόση
Σχετικά με την τέταρτη δόση και σε ποιους άλλους η επιτροπή θα συστήσει να προχωρήσουν σε αυτή, η Μαρία Θεοδωρίδου ανέφερε: «Πριν ένα μήνα η επιτροπή σύστησε τέταρτη δόση στους ανοσοκατεσταλμένους τρεις μήνες μετά την τρίτη δόση. Τα άτομα στα οποία συστήνονται είναι τα άτομα υψηλού κινδύνου, μεταμοσχευμένοι, αιμοκάθαρση, ηπατική ανεπάρκεια, ανοσοκαταστολή λόγω υποκειμένων και παίρνουν ισχυρά ανοσοκατασταλτικά φάρμακα. Ο πίνακας των ατόμων που χρήζουν τέταρτης δόσης είναι ανηρτημένος στο emvolio.gov.gr. Για παιδιά και εφήβους των κατηγοριών έχει εγκριθεί η τρίτη δόση τέσσερις εβδομάδες μετά τη δεύτερη. Η επιτροπή αξιολογεί τις περιπτώσεις που θα προβεί στη σύσταση της τέταρτης δόσης. Η γνώση για φυσική και ανοσία από εμβόλια εμπλουτίζεται. Σύμφωνα με τα δεδομένα τα εξουδετερωτικά αντισώματα που παράγονται από τη λοίμωξη μειώνονται από την πάροδο του χρόνου τόσο από τη φυσική νόσο όσο και από τα εμβόλια. Η διαδοχή λοίμωξης και εμβολιασμού, ή ανάποδα δημιουργεί την υβριδική ανοσία. Η προστασία κάθε ατόμου οικοδομείται και με τους δύο μηχανισμούς ανοσίας. Και της χημικής και της κυτταρικής. Είναι αυτά που παρέχουν μακρόχρονη ανοσία και ενισχύονται με τον εμβολιασμό.
Τα κύτταρα μνήμης προστατεύουν ακόμα και όταν ο κύκλος αντισωμάτων παρουσιάζει πτώση. Η παρουσία μεταλλάξεων απαιτεί τη συνεργασία και των ΄δυο τύπων της ανοσίας. Η επιτροπή έχει δώσει οδηγίες για κάθε ανοσία. Ο αλγόριθος είναι ανηρτημένος στο emvolio.gov.gr, στηρίζεται στα επιστημονικά δεδομένα. Ως παράδειγμα θα αναφέρω ότι αν ένα άτομο έχει κάνει τις δύο βασικές δόσεις και μετά νοσήσει, θα χρειαστεί μια δόση μετά από τρεις μήνες ενισχυτικού εμβολίου».
Μειώνονται οι εμβολιασμοί ρουτίνας εξαιτίας του «αντιεμβολιαστικού κινήματος»
Η Μαρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε και ΄σε ένα διαφορετικό θέμα, που αφορά τη μείωση που καταγρα΄φει βρετανική έρευνα σε εμβολιασμούς ρουτίνας για άλλες ασθένεις την οποία και αποδίδει στο αντιεμβολιαστικό κίνημα που εμφανίστηκε για τα εμβόλια κατά του κορονοϊού. «Στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό BMG δημοσιεύεται άρθρο για τη διστακτικότητα στον εμβολιασμό. Διατυπώνεται ένας προβληματισμός με αφορμή τη διαπίστωση ότι σε ένα κέντρο εμβολιασμού διαπιστώθηκε μείωση των εμβολιασμών ρουτίνας. Πιο συγκεκριμένα ο εμβολιασμός για την ιλαρά και την ερυθρά μέχρι τα 2 χρόνια ήταν χαμηλότερο του 90% και μέχρι τα 5 έτη, χαμηλότερο του 85,5%. Ο ΠΟΥ προκειμένου να εξαλείψει τα λοιμώδη νοσήματα απαιτεί ανοσοποίηση 95%.
Το θέμα το διαφορετικό από τη χώρα μας είναι ότι το ιατρικό κέντρο θα πληρώσει πρόστιμο για τη μείωση του εμβολιασμού. Συζητείται το αν η μείωση των εμβολιασμών απορρέει από το κλίμα που έχει δημιουργηθεί και μπορεί να έχει συμπαρασύρει και τους άλλους εμβολιασμούς των παιδιών. Εξαιρετικά θλιβερό ότι σε μελέτη που ρώτησαν γονείς για το τι μπορεί να προκαλέσουν τα λοιμώδη αυτά νοσήματα, 4 στους 10 δεν ήξεραν ότι η ιλαρά είναι θανατηφόρα. Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών διαπίστωσε μείωση των εμβολιασμών ρουτίνας έχει επισημάνει την ανάγκη οι εμβολιασμοί να συνεχιστούν κανονικά, να μην καθυστερούν για να μην ξαναδούμε λοιμώδη νοσήματα που έχουν ελεγχθεί με τον εμβολιασμό. Έχει λεχθεί ότι η πανδημία έχει λειτουργήσει ως μεγεθυτικός φακός για τις ανισότητες στον πλανήτη. Αυτή την πραγματικότητα πρέπει να την αντιμετωπίσουμε με αλληλεγγύη»
Απαντώντας σε ερώτηση για νέα χαλάρωση των μέτρων, ο Μάριος Θεμιστοκλέους προανήγγειλε νέα χαλάρωση των μέτρων το επόμενο διάστημα, ενώ ανέφερε ότι περίπου 300.000 άτομα άνω των 60 ετών θα πληρώσουν πρόστιμο καθώς δεν έχουν προχωρήσει σε ενισχυτική δόση.
Ερωτώμενος σχετικά με ενδεχόμενη κατάργηση των πιστοποιητικών νόσησης ο γγ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, «στο θέμα των πιστοποιητικών, των εμβολίων από το εξωτερικό είμαστε πολύ μπροστά από πολλές χώρες. Είμαστε από τους πιο ευέλικτους στο τι αναγνωρίζουμε. Για τα φαρμακεία. Παρά τους υψηλούς στόχους που έχουν επιτευχθεί. Το εμβολιαστικό πρόγραμμα δεν τελειώνει. Έχουμε τη δυνατότητα ο πολίτης που θέλει να εμβολιαστεί να βρίσκει ραντεβού σε 48 ώρες. Είμαστε στο 95% των δικαιούχων αναμνηστικής ΄δοσης. Το αν θα μπουν τα φαρμακεία θα απαντήσω: Έχουμε αποδείξει ότι πρώτα υλοποιούμε και μετά ανακοινώνουμε. Και το δεύτερο όλα εξετάζονται αν χρειάζονται, μπορούμε να φτάσουμε και 140.000 εμβολιασμούς».
Δείτε την ενημέρωση: