Το β' μέρος της δημοσκόπησης της MRB παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open, το βράδυ της Παρασκευής.
Οι ερωτήσεις και οι απαντήσεις αφορούν τις μετακινήσεις ψηφοφόρων, την "ακτινογραφία" των αναποφάσιστων, αλλά και την άποψη των πολιτών για τα ελληνοτουρκικά.
Σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης, το 47,2% ανησυχεί για πιθανή πρόκληση πολεμικού επεισοδίου από την πλευρά της Τουρκίας.
Eιδικότερα, οι πολίτες, σε ποσοστό 48%, πιστεύουν πως σε ένα ενδεχόμενο επεισόδιο με την Τουρκία, θα είμαστε μόνοι μας, ενώ ένα 27,1% λέει πως θα μας βοηθήσει η Γαλλία. Το 19,8% των ερωτηθέντων υποστηρίζει πως θα μας βοηθήσουν στρατιωτικά άλλες χώρες της ΕΕ.
Σε ό,τι αφορά στο ενδεχόμενο να μην προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση από τις επόμενες εκλογές, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων σε ποσοστό 54,2% τάσσεται υπέρ της κυβέρνησης συνεργασίας δύο ή περισσότερων κομμάτων, ενώ το 38,4% θέλει προσφυγή εκ νέου στις κάλπες.
Υπέρ της κυβέρνησης δύο κομμάτων είναι το 69,3% του ΣΥΡΙΖΑ και από τον χώρο της ΝΔ το 54,2% προτιμούν επαναληπτικές εκλογές.
Όσον αφορά το σενάριο συμμαχίας σε νέα κυβέρνηση, το μεγαλύτερο ποσοστό συγκεντρώνει το σενάριο να κυβερνήσουν μαζί Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ (25,5%), ενώ το 24,3% θέλουν κυβέρνηση με πυρήνα τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ.
Σχετικά με τις συσπειρώσεις των κομμάτων, η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται στο 70,4%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ στο 69,9%.
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, υπάρχει ένα ποσοστό 2,5% από ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ που δείχνουν να μετακινούνται στο κυβερνών κόμμα, ενώ από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, το ποσοστό δείχνει να φτάνει το 6,2%. Στο 11,1% είναι η αδιευκρίνιστη ψήφος, ενώ το 9,8% σκοπεύουν να ψηφίσουν άλλο κόμμα στις επόμενες εκλογές.
Στον ΣΥΡΙΖΑ, στο 1,8% ανέρχεται το ποσοστό ψηφοφόρων της ΝΔ που δείχνει να μετακινούνται προς την πλευρά τους, στο 6,1% από το ΠΑΣΟΚ, ενώ το 7,2% θα πάει σε άλλο κόμμα. Το 15% των ψήφων παραμένουν αδιευκρίνιστες.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το α' μέρος της δημοσκόπησης της MRB, της πρώτης μετά την υπόθεση Πάτση που οδήγησε τη ΝΔ στη διαγραφή του "γαλάζιου" βουλευτή.
Ο "θόρυβος" για τον Ανδρέα Πάτση στοιχίζει στο κυβερνών κόμμα καθώς υφίσταται απώλειες, ωστόσο εξακολουθεί να διατηρεί το προβάδισμα, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να παραμένει καταλληλότερος πρωθυπουργός. Η διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ έχει "ψαλιδιστεί" κατά 1,2% σε σχέση με το γκάλοπ του Σεπτεμβρίου, ενώ η ακρίβεια εξακολουθεί να είναι το νούμερο ένα πρόβλημα των ελληνικών νοικοκυριών και ο μεγάλος πονοκέφαλος της κυβέρνησης.
Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από τους παρακάτω πίνακες, οι αυξήσεις των τιμών απασχολεί τους πολίτες περισσότερο από κάθε τι άλλο και μάλιστα με τεράστια διαφορά.
Απαισιόδοξοι είναι οι ερωτηθέντες και για το καλάθι του νοικοκυριού, καθώς σε ποσοστό 61,1% εκτιμούν πως δεν θα συμβάλλει στην αντιμετώπιση της ακρίβειας.
Παράλληλα, η υπόθεση Πάτση φαίνεται πως προκάλεσε μεγαλύτερη ζημιά στην κυβέρνηση από τις υποκλοπές. Πάνω από το 65% δήλωσε πως η ΝΔ γνώριζε μήνες πριν τη διαγραφή τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του βουλευτή της, ενώ το 50,1% εκτιμά ότι το κόμμα καθυστέρησε να αποπέμψει τον πολιτικό.
Την ίδια ώρα, το 48,2% θεωρεί πως η στάση της Ελλάδας απέναντι στην Τουρκία θα πρέπει να είναι περισσότερο σκληρή, σε αντίθεση με το 38,8% που ζητά να παραμείνει όπως ακριβώς είναι.
Στο πολιτικός σκέλος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρείται καταλληλότερος πρωθυπουργός με 38,1% έναντι 29,2% του Αλέξη Τσίπρα, ενώ ένα διόλου ευκαταφρόνητο 25,7% απάντησε κανένας από τους δύο.
Τον νυν πρωθυπουργό εμπιστεύονται οι ερωτηθέντες και για μία σειρά σημαντικών ζητημάτων όπως είναι τα εθνικά θέματα, οι θέσεις εργασίας και η εγκληματικότητα.
Ωστόσο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προηγείται σε θέματα στήριξης της μεσαίας τάξης, διαφάνειας και ακρίβειας/αισχροκέρδειας.
Στην πρόθεση ψήφου, η ΝΔ προηγείται με 30,4% κατά 6,3 μονάδες του ΣΥΡΙΖΑ που ακολουθεί με 24,1%. Αξίζει να σημειωθεί ότι η διαφορά είναι μικρότερη από τις 7,5 μονάδες που προηγούνταν το κυβερνόν κόμμα στη δημοσκόπηση του Σεπτεμβρίου.
Ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ με 12%, το ΚΚΕ με 5,2%, η Ελληνική Λύση με 4,7% και το ΜέΡΑ25 με 3%.