Με την πρόταση της εισαγγελέως ξεκινά σήμερα η πλέον κρίσιμη φάση της δίκης, κατά την οποία θα αποφασιστεί εάν θα δοθεί ή όχι αναστολή στην εκτέλεση των ποινών
Στο τελευταίο και πλέον κρίσιμο στάδιο εισήλθε η δίκη για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, καθώς η έδρα αποφασίζει τις επόμενες ώρες για το εάν θα χορηγήσει ή όχι αναστολή στην εκτέλεση των ποινών που επέβαλε τόσο στο διευθυντήριο της εγκληματικής οργάνωσης όσο και στους υπολοίπους συγκατηγορουμένους τους.
Υπενθυμίζεται ότι το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων έχει κρίνει ενόχους 57 από τους 68 κατηγορούμενους στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής και έχει επιβάλλει στο διευθυντήριο της οργάνωσης ποινές πουν ξεκινούν από 10 έτη και φτάνουν έως τα 13 και κάτι έτη κάθειρξης. Ακόμη, το δικαστήριο έχει επιβάλλει ποινές από 5 έως 12 έτη κάθειρξη για τους υπόλοιπους καταδικασθέντες (πλην του Γ. Ρουπακιά), οι οποίοι κατά περίπτωση καταδικάστηκαν για ένταξη και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και άλλες αξιόποινες πράξεις.
Τώρα, πλέον και μετά την επιβολή των παραπάνω ποινών οι δικαστές αποφασίζουν για το εάν θα δώσουν αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση ή όχι. Αν δώσουν τότε δεν θα οδηγήσουν στη φυλακή όσους καταδίκασαν και θα τους αφήσουν ελεύθερους (με ή χωρίς όρους) μέχρι τη δίκη τους στο Εφετείο. Αν δώσουν αναστέλλουσα δύναμη τότε οι καταδικασθέντες ή κάποιο εξ αυτών (κάθε περίπτωση κρίνεται ξεχωριστά) θα πρέπει να οδηγηθούν άμεσα στη φυλακή.
Μέχρι όμως το δικαστήριο να οδηγηθεί στο σημείο να αποσυρθεί σε διάσκεψη ώστε να αποφασίσει για το θέμα των αναστολών, υπάρχουν συγκεκριμένα στάδια που θα πρέπει να ακολουθηθούν στη δίκη.
Καταρχάς σήμερα στις 11 με την επανέναρξη της δίκης, τον λόγο θα λάβει η εισαγγελέας της έδρας προκειμένου να προτείνει για το θέμα της αναστολής. Η πρότασή της δεν δεσμεύει το δικαστήριο, το οποίο αποφασίζει ελεύθερα. Στη συνέχεια αφού η εισαγγελέας αναπτύξει την πρότασή της για τις αναστολές, το λόγο θα λάβουν και πάλι οι συνήγοροι υπεράσπισης για να δευτερολογήσουν. Αφού ολοκληρωθούν και οι δευτερολογίες των συνηγόρων, τότε η πρόεδρος του δικαστηρίου Μ. Λεπενιώτη θα ανακοινώσει ότι το δικαστήριο αποσύρεται σε διάσκεψη προκειμένου να αποφασίσει για τις αναστολές. Εκτιμάται ότι το δικαστήριο θα ανακοινώσει την απόφασή του αυτή αύριο Τρίτη ή το αργότερο Τετάρτη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι για όσους κριθεί ότι δεν πρέπει να τους χορηγηθεί αναστολή μέχρι την έφεση και δεν είναι παρόντες στο ακροατήριο η διαδικασία που προβλέπεται είναι η εξής: Απόσπασμα της σχετικής απόφασης των τριών δικαστών θα σταλεί στο τμήμα εκτελέσεων και ακολούθως στην αρμόδια αστυνομική αρχή, η οποία και θα αναλάβει να αναζητήσει όσους θα πρέπει να οδηγηθούν στη φυλακή, εκτός φυσικά και αν κάποιοι επιλέξουν να εμφανιστούν μόνοι τους στις αρμόδιες αρχές.
Την περασμένη εβδομάδα στο δικαστήριο εμφανίστηκαν κάποιοι εκ των καταδικασθέντων πρώην βουλευτών της Χρυσής Αυγής για να ζητήσουν αναστολή στην εκτέλεση της ποινής που τους επιβλήθηκε και κάποιοι άλλοι κάλεσαν μάρτυρες για να υποστηρίξουν το αίτημά τους. Οι περισσότεροι πάντως επέλεξαν να δείξουν ένα χαμηλό προφίλ και σχεδόν ικετευτικά ζήτησαν από το δικαστήριο να μην τους οδηγήσει στη φυλακή, επικαλούμενοι τη βλάβη που θα υποστούν οι ίδιοι, οι οικογένειές τους και οι επιχειρήσεις τους.
Ενδεικτικά να αναφερθεί πως αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του συνηγόρου υπεράσπισης του Ν. Μιχαλολιάκου, ο οποίος αφού ζήτησε από το δικαστήριο να δώσει αναστολή στην εκτέλεση της ποινής του εντολέα του, είπε: «Μιλάμε για έναν αρχηγό κόμματος…. Κάποιοι ζητάνε την κεφαλή του επί πίνακι και είναι τόσο αδίστακτοι που αν μπορούσαν θα σας τον είχαν φέρει εδώ με χειροπέδες. Αν μπορούσαν θα είχαν βρει τρόπο θα είχαν βρει τη νομοθετική φόρμουλα… Υπήρξε ποτέ φυγόποινός; Έχει κατηγορηθεί για απόδραση; …Τι θα κάνει (σ.σ αν μείνει εκτός φυλακής) θα πάει στα Ίμια και στις Θερμοπύλες; Ότι ήταν να γίνει έγινε για να φύγει από τη μέση αυτό το κόμμα…. Δεν είναι τραγικό ένας πολιτικός αρχηγός να απολογείται; Γιατί, τι έκανε; Όλη αυτή η ιστορία κρίνεται, επειδή σήκωνε το χέρι το δεξί. Όχι γιατί έκανε κάτι άλλο»!
Εξάλλου, αμετανόητος εμφανίστηκε δια του δικηγόρου του στη δίκη ο Γιάννης Λαγός, ο οποίος από την ασφάλεια των Βρυξελλών βρήκε αφορμή να καταγγείλει και πάλι το δικαστήριο για μεροληψία εις βάρος του αλλά και να δηλώσει πως δεν θα ζητήσει αναστολή στην εκτέλεση της ποινής του.
Τέλος, ο Ηλίας Κασιδιάρης ήρθε ο ίδιος στο δικαστήριο και ζήτησε να ανασταλεί η ποινή του λέγοντας τα μεταξύ άλλων τα εξής: «….Ξεκίνησα και πάλι την επαγγελματική ζωή μου, τη δουλειά μου. Για δεύτερη φορά θα είμαι στη φυλακή χωρίς να έχω το δικαίωμα μιας κρίσης σε δεύτερο βαθμός... Η ποινή των 13 ετών με εξοντώνει σε κάθε επίπεδο. Έχουν ήδη παραβιαστεί όσα αναφέρει η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Δεν είναι δυνατόν να κρίνετε με 20.000 βίαιους διαδηλωτές έξω από την αίθουσα. Βγήκαν όλοι οι πολιτικοί και προανήγγειλαν την απόφαση και πίεσαν με τρόπο παράνομο. Μη μου στερήσετε αυτό το δικαίωμα που δικαιούνται όλοι οι Έλληνες πολίτες. Ακούστηκαν τρανταχτά νομικά επιχειρήματα. Σε όλα τα επίπεδα της διαδικασίας υπήρξαν δικαστές και εισαγγελείς που είπαν πως είμαι αθώος».