Αβραμόπουλος: Εάν η Σένγκεν καταρρεύσει, έρχεται το τέλος της ΕΕ που ξέραμε

Μάρτιος 03, 2017
jumbo-banner

Την ανάγκη υπεράσπισης του ευρωπαϊκού οράματος, αλλά και θεμελιωδών κοινών επιτευγμάτων, όπως η Συνθήκη Σένγκεν, εξήρε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών και Ιθαγένειας, κ.Δημήτρης Αβραμόπουλος.

«Ήταν ακριβώς πριν 60 χρόνια, όταν ηγέτες με όραμα και αποφασιστικότητα προχώρησαν στην δημιουργία της ενωμένης Ευρώπης. Πήραν αυτήν την απόφαση στο όνομα των λαών τους, αφήνοντας πίσω τις δραματικές τους εμπειρίες. Ενωμένη Ευρώπη σήμαινε έναν ευρύτερο γεωπολιτικό χώρο, στον οποίο, με το πέρασμα του χρόνου, θα κυριαρχούσε η ειρήνη, η συνεργασία, η σταθερότητα, η ασφάλεια, το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα. Και αυτήν την κληρονομιά μας την παρέδωσαν οι προηγούμενες γενιές με την εντολή να μην επιτρέψουμε σε κανέναν και σε τίποτε να την υπονομεύσει. Οι άνθρωποι όμως από τη φύση τους, όπως η ιστορία έχει αποδείξει, ξεχνούν. Κάποιοι πιστεύουν ότι όλες αυτές τις κατακτήσεις είναι δεδομένες», σημείωσε ο κ. Αβραμόπουλος και προσέθεσε πως «είναι ηθική και πολιτική υποχρέωση μας να κρατήσουμε ζωντανό και να προστατεύσουμε το Ευρωπαϊκό όραμα».

Ο Επίτροπος Μετανάστευσης υπογράμμισε πως οι ιδέες που διαμορφώνουν το ευρωπαϊκό όραμα αμφισβητούνται σήμερα στην πράξη από φωνές λαϊκισμού και εθνικισμού, με όχημα κυρίως την προσφυγική κρίση. «Κάποιοι πίστευαν ότι ο καταλύτης για την αμφισβήτηση της Ευρώπης θα ήταν η οικονομική κρίση. Τελικά αποδεικνύεται ότι είναι η προσφυγική και μεταναστευτική κρίση. Και τούτο γιατί η διαχείριση της κρίση αυτής κλόνισε τις δυο βασικές αρχές πάνω στις οποίες στηρίζεται το ευρωπαϊκό οικοδόμημα: την αλληλεγγύη και την υπευθυνότητα», υπογράμμισε. «Κάποιες κυβερνήσεις έχοντας στρέψει την προσοχή τους στο εσωτερικό των χώρων τους και στο εσωτερικό τους ακροατήριο και αγνοώντας τις ευθύνες τους, εξέθρεψαν συνειδητά τον ευρωσκεπτικισμό με τον εύκολο, ρηχό αλλά ευχάριστο λαϊκιστικό τους λόγο», προσέθεσε ο κ. Αβραμόπουλος, επισημαίνοντας έτσι και τις ευθύνες των κρατών-μελών.

Αναφερόμενος στην εκλογή Τραμπ και στην επίδρασή της στις ευρωατλαντικές σχέσεις, ο Επίτροπος Μετανάστευσης εξέφρασε την πεποίθηση ότι «οι ισχυρές αξίες της αμερικανικής δημοκρατίας θα αποδειχτούν ισχυρότερες από τις ισχυρές σε ένταση αλλά αδύναμες σε περιεχόμενο, φωνές των λαϊκιστών».

Παράλληλα, ο κ. Αβραμόπουλος μίλησε και για την ανάγκη προώθησης της ευρωπαϊκής ενοποίησης, λέγοντας πως «ο δρόμος προς τα εμπρός είναι αυτός που ορίζεται καταρχήν από τη σθεναρή αντίσταση στα κινήματα του λαϊκισμού και του εθνικισμού, και κυρίως, από την ολοκλήρωση του ευρωπαϊκού εγχειρήματος». «Η Ευρώπη υπολείπεται σε ολοκληρωμένες πολιτικές στην οικονομία, στην εξωτερική σχέσεις, στην άμυνα, στην εσωτερική της ασφάλεια», είπε, ενώ ιδίως για το θέμα της ασφάλειας εξήγησε πως «το βαθύ κράτος εξακολουθεί να αντιστέκεται. Συνεχίζει να αντιμετωπίζει την ασφάλεια ως ένα αμιγώς εθνικό ζήτημα, ενώ όλες οι απειλές που αντιμετωπίζουμε είναι διασυνοριακές».

Υπεραμύνθηκε δε της διατήρησης της Συνθήκης Σένγκεν, τονίζοντας ότι «η Σένγκεν είναι το πιο απτό επίτευγμα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης». « Θα πρέπει να διατηρήσουμε και να την υπερασπιστούμε. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, έχουμε περάσει πολύ δύσκολες στιγμές, διότι τα κράτη μέλη πιστεύουν ότι είναι καιρός να επαναφέρουν τους συνοριακούς ελέγχους, και η μετανάστευση ήταν στο επίκεντρο των ανησυχιών τους. Αλλά η Σένγκεν συνεχίζει να υφίσταται, και αν καταρρεύσει, τότε αυτό θα σημαίνει την αρχή του τέλους της Ε.Ε. όπως την γνωρίζουμε», προσέθεσε.

Ο Επίτροπος αναφέρθηκε επιπρόσθετα στην παρουσίαση χθες της Λευκής Βίβλου για την Ευρώπη από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ.Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τόνισε ότι «δεν μπορούμε να γίνουμε Ομοσπονδιακή ‘Ενωση, αλλά μπορούμε να έχουμε ομοσπονδιακού τύπου λειτουργίες σε συγκεκριμένες πολιτικές: Την μετανάστευση και την ασφάλεια, την άμυνα, την οικονομία, την εξωτερική πολιτική». «Χωρίς όμως υποχωρήσεις στις κοινές μας αξίες και την αλληλεγγύη, που πρέπει να διαπνέουν κάθε τομέα πολιτικής από την αντιμετώπιση της ανεργίας μέχρι την οικονομία», όπως χαρακτηριστικά διευκρίνισε. Απάντησε δε σε όσους ανησυχούν για την παραχώρηση εθνικής κυριαρχίας στις Βρυξέλλες, ξεκαθαρίζοντας ότι «η Ευρώπη δεν είναι κάτι αφηρημένο». Χαρακτήρισε ανεύθυνο και λαϊκίστικο «να κριτικάρουμε πάντα τους θεσμούς» και δήλωσε ότι «εμείς όλοι είμαστε η Ευρώπη και όλοι είμαστε συνυπεύθυνοι για την επιτυχία του ευρωπαϊκού εγχειρήματος».

Επικαλούμενος, τέλος, την ιστορικότητα του χώρου διεξαγωγής του συνεδρίου, ο κ. Αβραμόπουλος επικαλέστηκε τον Μαρξ, ο οποίος είπε ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται. «Έκανε λάθος. Οι άνθρωποι επαναλαμβάνουν την ιστορία γιατί πολύ απλά δεν την μελετούν και δεν διδάσκονται από αυτή. Οι λαϊκιστές σήμερα προσπαθούν να μας μιλήσουν για μια διαφορετική εκδοχή της ιστορίας, μια διαφορετική εκδοχή της αλήθειας. Αλλά οφείλουμε να μάθουμε από τα διδάγματα του παρελθόντος, και επίσης να συνειδητοποιήσουμε ότι η ιστορία δεν τελειώνει. Η μεγαλύτερη απειλή για τη σταθερότητα και την ευημερία σήμερα είναι να θεωρήσουμε ότι η δημοκρατία μας είναι δεδομένη, και να υποτιμήσουμε τη δυνατότητα επανεμφάνισης ολοκληρωτικών καθεστώτων», σχολίασε χαρακτηριστικά.

«Έχουμε εισέλθει σε μια περίοδο υπαρξιακής αναζήτησης για την Ευρώπη. Είτε, εμείς, ως Ευρωπαίοι, θα χτίσουμε μαζί το κοινό μας μέλλον, ή θα επιστρέψουμε στο σκοτεινό μας παρελθόν. Και θα βρεθούμε υπόλογοι απέναντι στις επερχόμενες γενεές, οι οποίες δεν θα μας συγχωρήσουν ποτέ», κατέληξε ο κ. Αβραμόπουλος.

eleftherostypos.gr

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot