Όχι μόνο Συνέδριο και ανασχηματισμό μεθοδεύει ο Αλέξης Τσίπρας το Φθινόπωρο προκειμένου να δώσει νέα πνοή -ίσως την τελευταία- για τον ίδιο και τον ΣΥΡΙΖΑ, εξετάζει σοβαρά ακόμη και το σενάριο εκλογών με απλή αναλογική, η οποία πιθανότατα να ψηφιστεί στο πλαίσιο αλλαγής του εκλογικού νόμου εντός του καλοκαιριού, εάν οι δανειστές βάλουν το μαχαίρι στο λαιμό της κυβέρνησης με αφορμή την μεταρρύθμιση στις εργασιακές σχέσεις με βάση το σκληρό πακέτο προτάσεων του ΔΝΤ, μια γεύση του οποίου βιώνει ήδη η Γαλλική κυβέρνηση και κοινωνία.
Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με τη συνέντευξή του στην "Εφημερίδα των Συντακτών δεν κρύβει την ανησυχία του για τη "δεύτερη αξιολόγηση" το Φθινόπωρο που θα έχει στο επίκεντρο της διαπραγμάτευσης τις αλλαγές στα εργασιακά και στέλνει από τώρα το μήνυμα ότι ως κυβέρνηση "θα υπερασπιστούμε την εργασία, όπως κάναμε για την πρώτη κατοικία και τις συντάξεις". εκφράζοντας την αισιοδοξία ότι "η εμπλοκή του Ευρωκοινοβουλίου, αλλά και του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας στις διαπραγματεύσεις διευρύνει τις συμμαχίες που έχουμε ήδη διαμορφώσει".
Στο ίδιο μήκος, αναδεικνύοντας το θέμα των εργασιακών σχέσεων σε κορυφαίο ζήτημα για την κυβέρνηση μας, αν όχι "κόκκινη γραμμή "ο υπουργός Περιβάλλοντος Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος ερωτηθείς από την εφημερίδα "Αγορά" για ενδεχόμενες πιέσεις των θεσμών προς την κυβέρνηση το φθινόπωρο με αιχμή την απελευθέρωση της αγοράς εργασίας, ο κ. Σκουρλέτης τονίζει ότι "δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή επιδείνωση των εργασιακών επί των ημερών μας", σημειώνοντας "εκείνο που επιδιώκουμε είναι να περιορίσουμε δραστικά την αποδιάρθρωση της αγοράς εργασίας, βελτιώνοντας τη θέση των εργαζομένων".
Είναι βέβαιο ότι το εργασιακό θα κυριαρχήσει στον εσωκομματικό διάλογο ενόψει του Συνεδρίου αλλά και στις ίδιες τις εργασίες του Συνεδρίου. εφόσον πραγματοποιηθεί με βάση το προγραμματισμό προς τα τέλη Σεπτεμβρίου, καθώς αναμένονται σχετικές αποφάσεις, που πιθανότατα να δεσμεύουν τη κυβέρνηση, εκτός και αν το Μέγαρο Μαξίμου ακολουθήσει την συνταγή Ολάντ, δηλαδή προώθηση των αλλαγών με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ), κάτι το οποίο προς το παρόν θεωρείται απίθανο.
Με δεδομένη λοιπόν την αγωνία για τις εξελίξεις και την βούληση της ηγεσίας του κυβερνώντος κόμματος να μη απολέσει και το τελευταίο "φύλλο συκής" (εργασιακά), το Μαξίμου εστιάζει στην Ανάπτυξη, ως το "κλειδί" που μπορεί να αποκαταστήσει και πάλι την κλονισμένη σχέση με την εκλογική και κομματική βάση, με τον ίδιο τον κ. Τσίπρα να τονίζει "Ανάπτυξη, γιατί η χώρα και η οικονομία μπαίνουν σε φάση ανασυγκρότησης. Και δίκαιη, γιατί μια τέτοια ανάπτυξη έχει νόημα μόνον όταν τα οφέλη της διαχέονται στην κοινωνία" που "θα συνοδεύεται με ολοένα και ισχυρότερη κοινωνική προστασία, με στήριξη της εργασίας και της μικρής και μεσαίας οικονομίας, αλλά και με αναλογική κατανομή του οφέλους, όπως ακριβώς κατανεμήθηκαν και τα βάρη".
Σε πρώτη φάση πολλά θα κριθούν από τη σημερινή συνεδρίαση του EuroWorkingGroup που αναμένεται να εγκρίνει και τυπικά την συμφωνία της 24ης Μαϊου με τους "θεσμούς" και ακολούθως στην επόμενη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την επαναφορά του waiver, την ένταξη στο καθεστώς "ποσοτικής χαλάρωσης" εντός του καλοκαιριού και κυρίως με την ψήφιση του αναπτυξιακού νόμου, η συζήτηση του οποίου ξεκινά σήμερα στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.
newsit.gr