2009: Όταν οι εκλογές για τον Βενιζέλο ήταν μονόδρομος (Video)

Μάιος 27, 2014
Αυτό που ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης θεωρούσε προφανές μετά τις Ευρωεκλογές του 2009, σήμερα το χαρακτηρίζει «θεσμική εκτροπή».

«Ο κ. Τσίπρας με το σημερινό (σ.σ: χθεσινό) του διάβημα στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον έφερε σε μια εξαιρετικά δύσκολή θέση καθιστώντας τον ακροατή μιας αντισυνταγματικής του πρότασης» δήλωσε χθες ο κ. Βενιζέλος, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Α. Τσίπρα.

«Με αυτό που έκανε ο κ. Τσίπρας παραποιεί το κοινοβουλευτικό πολίτευμα της Ελλάδας και το Σύνταγμα της χώρας, το οποίο προβλέπει με πολύ σαφή τρόπο στο άρθρο 41 πότε και πώς διαλύεται η Βουλή. Άρα, η αντικοινοβουλευτική ερμηνεία του Συντάγματος είναι μια συμπεριφορά που έρχεται σε αντίθεση με το ίδιο το Σύνταγμα και φυσικά δείχνει ότι δεν υπάρχει θεσμική συνέπεια και σοβαρότητα στις ενέργειες του», πρόσθεσε.

Ας γυρίσουμε όμως το χρόνο λίγο πίσω, στον όχι και τόσο μακρινό, Ιούνιο του 2009.

Στις Ευρωεκλογές που διεξάγονται το ΠΑΣΟΚ επικρατεί της ΝΔ, η οποία κυβερνά την χώρα εκείνη την περίοδο. Συγκεκριμένα το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει ποσοστό 36,6% έναντι 32,3% της ΝΔ του Κώστα Καραμανλή, με τα δύο κόμματα να εκλέγουν από οκτώ ευρωβουλευτές.

Η διαφορά ήταν αντίστοιχη μ' εκείνη του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ στις Ευρωεκλογές που διεξήχθησαν την περασμένη Κυριακή.

Το – απλό στέλεχος τότε - του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Βενιζέλος εμφανίζεται στα κανάλια και κάνει δηλώσεις: Μιλά για μη νομιμοποίηση της κυβέρνησης και ζητά εκλογές.

Δημοσιογράφος τον ρωτά: «Θέτει ζήτημα εκλογών το ΠΑΣΟΚ;»

Και εκείνος απαντά: «Το θέμα των εκλογών τίθεται εκ των πραγμάτων. Το ΠΑΣΟΚ είχε ζητήσει τη διεξαγωγή εκλογών πολύ πριν τις Ευρωεκλογές. Είχε ζητήσει την ταυτόχρονη διεξαγωγή Ευρωεκλογών και εθνικών/βουλευτικών εκλογών. Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση δεν διαθέτει την ουσιαστική νομιμοποίηση που απαιτείται, προκειμένου να διαχειριστεί μια πρωτοφανή κρίση, μια κρίση διεθνή αλλά και μια κρίση εθνική που προκάλεσε η ίδια η κυβέρνηση με την πολιτική της. Υπάρχει πρόβλημα δυσαρμονίας. Υπάρχει πρόβλημα ουσιαστική δυσαρμονίας μεταξύ της οριακής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας της ΝΔ και του πραγματικού συσχετισμού δυνάμεων στο εκλογικό σώμα. Ο κ. Καραμανλής μπορεί να οχυρωθεί πίσω από το τυπικό στοιχείο της ύπαρξης μια πλειοψηφίας των 151 βουλευτών με τον κ. Παυλίδη στη Βουλή, αλλά έτσι δεν κυβερνιούνται οι κοινωνίες και οι χώρες τώρα. Τα προβλήματα είναι πολύπλοκα, είναι απαιτητικά, χρειάζονται μεγάλες συστρατεύσεις, πρωτοβουλίες, τομές, συναινέσεις. Χρειάζεται μια ικανότητα πολιτικής διεύθυνσης της χώρας, και όταν λέω της χώρας εννοώ και του κράτους και της κοινωνίας και της οικονομίας. Δεν νομίζω ότι ο κ. Καραμανλής και η ΝΔ διαθέτει τώρα ικανότητα πολιτικής διεύθυνσης της χώρας».

Πριν πέντε χρόνια λοιπόν ο κ. Βενιζέλος είχε την πολιτική άποψη ότι «δεν κυβερνιούνται κοινωνίες και χώρες με πλειοψηφίες μόνο 151 βουλευτών».

Σήμερα, η ίδια πρόταση του Αλέξη Τσίπρα, βασιζόμενη στην ίδια πολιτική ανάλυση και επιχειρηματολογία, χαρακτηρίζεται από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ «αντισυνταγματική πρόταση».

Μένει να μας εξηγήσει ο κ. Βενιζέλος τι άλλαξε και οδήγησε και τον ίδιο σε αλλαγή στάσης και άποψης;

Διότι - όπως φαίνεται στην περίπτωσή του - η ατάκα του Κλιντ Ίστγουντ στον Επιθεωρητή Κάλαχαν πως «οι απόψεις είναι σαν τις... και όλοι έχουν από μία», πέφτει στο κενό!

Τελικά ο καθένας έχει τόσες απόψεις, όσες τον συμφέρει κάθε φορά!

Υ.Γ: Ρίξτε μια ματιά και στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων της επομένης των Ευρωεκλογών 2009 και σε αυτά των Ευρωεκλογών του 2014 και... βρείτε τις διαφορές και τα... συγχαρητήρια!
efimerides 0 3
19286199
19285745
Πηγή: newsbomb.gr

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot