1,2 εκατ. περισσότερες αφίξεις στα αεροδρόμια την περίοδο Ιανουαρίου- Μαΐου

Ιούνιος 30, 2023
jumbo-banner

5,3 εκατομμύρια  διεθνείς αεροπορικές αφίξεις καταγράφηκαν την περίοδο Ιανουαρίου- Μαΐου στα κυριότερα αεροδρόμια, σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, τα οποία επεξεργάστηκε το INSETE Intelligence και περιλαμβάνονται στο τελευταίο στατιστικό δελτίο (Ιούνιος).

Η αύξηση σε σύγκριση με το αντίστοιχο πεντάμηνο του 2022 φτάνει το 29,3%, ενώ σε απόλυτο αριθμό έχουμε 1,2 εκατ. περισσότερες διεθνείς αφίξεις.

Η εικόνα στα αεροδρόμια είναι μεικτή, με βασικούς τουριστικούς προορισμούς, όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη και η Καλαμάτα να καταγράφουν μείωση στο πεντάμηνο, αλλά και το Μάιο.

Ειδικότερα, όπως φαίνεται και στο διάγραμμα που ακολουθεί, την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου, στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών καταγράφηκαν 2,2 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις, παρουσιάζοντας αύξηση +817 χιλ. αφίξεις/+57,5%. Ακολούθησε το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης όπου καταγράφηκαν 764 χιλ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις παρουσιάζοντας αύξηση + 190 χιλ./+33,2%.

Στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου καταγράφηκε αύξηση +49 χιλ./+8,5% και οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις ανήλθαν σε 624 χιλ. και στο αεροδρόμιο των Χανίων οι αφίξεις ανήλθαν σε 247 χιλ. παρουσιάζοντας αύξηση +25 χιλ./+11,0%.

Στο αεροδρόμιο της Ρόδου καταγράφηκαν 484 χιλ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις παρουσιάζοντας αύξηση +71 χιλ./+17,2% ενώ στο αεροδρόμιο της Κω καταγράφηκαν 191 χιλ. διεθνείς αφίξεις παρουσιάζοντας αύξηση +14 χιλ./+7,8%.

 
 

Στο αεροδρόμιο της Μυκόνου καταγράφηκαν 49 χιλ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις παρουσιάζοντας μείωση -11 χιλ./-17,6% και στο αεροδρόμιο της Σαντορίνης καταγράφηκαν 114 χιλ. διεθνείς αφίξεις παρουσιάζοντας μείωση –6 χιλ./-4,9%. Στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας σημειώθηκε μείωση -3 χιλ./-12,5%, ενώ καταγράφηκαν 22 χιλ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις. Το Μάιο, στα συγκεκριμένα αεροδρόμια, η πτώση ήταν 14,2%, 4,8% και 8,1% αντίστοιχα. Είναι τα μόνα που παρουσιάζουν μείωση της κίνησης, προκαλώντας εύλογα προβληματισμό στους επιχειρηματίες αυτών των προορισμών.

Στο αεροδρόμιο της Κέρκυρας οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις διαμορφώθηκαν σε 259 χιλ. παρουσιάζοντας αύξηση +22 χιλ./+9,1% και στο αεροδρόμιο της Ζακύνθου οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις διαμορφώθηκαν σε 119 χιλ. παρουσιάζοντας αύξηση +14 χιλ./+13,3%.

Ανακάμπτουν οι οδικές αφίξεις
Το ίδιο διάστημα καταγράφηκαν 2,3 εκατ. διεθνείς οδικές αφίξεις, έναντι 1,5 εκατ. της περιόδου Ιανουαρίου-Μαΐου 2022, παρουσιάζοντας αύξηση κατά +52,9%/+779 χιλ. οδικές αφίξεις.

Σημειώνεται πως το 2022 είχαμε 8 εκατ. διεθνείς οδικές αφίξεις, έναντι 12,3 εκατ. το 2019 (μείωση κατά -4,3 εκατ. αφίξεις/-35,2%).

Το καλάθι των εσόδων
Την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου 2023, σύμφωνα με την ΤτΕ, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις εμφάνισαν αύξηση κατά 38% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022 και διαμορφώθηκαν στα 1,494 δισ. Οι εισπράξεις από τη Γερμανία παρέμειναν σταθερές και διαμορφώθηκαν στα 181 εκατ., ενώ οι εισπράξεις από τη Γαλλία αυξήθηκαν κατά 36,6% και διαμορφώθηκαν στα 127 εκατ.. Άνοδο κατά 18% παρουσίασαν οι εισπράξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο, φτάνοντας στα 137 εκατ. €. Οι εισπράξεις από τις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 93,9%, στα 138 εκατ.

Γιατί υπάρχει προβληματισμός στην αγορά
Η πορεία τόσο των αφίξεων στο πεντάμηνο, όσο και των εσόδων στο τετράμηνο, είναι κάτι παραπάνω από θετική, όμως ο προβληματισμός σε πολλούς προορισμούς είναι έκδηλος. Και αυτό καθώς σύμφωνα με τις πληροφορίες, η εικόνα των κρατήσεων έχει αλλάξει από τον Ιούνιο: η κίνηση δεν είναι η αναμενόμενη με βάση κα τους προηγούμενους μήνες, ο ρυθμός των κρατήσεων για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο φρέναρε, ενώ κατά το ρεπορτάζ καταγράφονται και λιγότερες διανυκτερεύσεις ανά ταξίδι. Ειδικά στη Μύκονο είναι ορατή η πτώση της κίνησης, γεγονός που αποδίδεται κυρίως στις πολύ υψηλές τιμές που δημιούργησαν αρνητική φήμη, στον κορεσμό του προορισμού, στην ανισορροπία μεταξύ τιμών και παροχών, στις πολεοδομικές και άλλες παραβάσεις. Όσον αφορά τη Σαντορίνη και την Καλαμάτα, μια πρώτη εξήγηση της πτώσης στην διεθνή κίνηση των αεροδρομίων είναι πως πολλοί τουρίστες επέλεξαν πρώτα ολιγοήμερες διακοπές στην Αθήνα και με εσωτερική πτήση (ή οδικώς στην περίπτωση της Καλαμάτας) συνέχισαν τις διακοπές τους.

Η προσοχή τώρα στρέφεται αφενός στις πληρότητες των επόμενων δύο μηνών, που παραδοσιακά είναι οι μήνες που γεμίζουν το τουριστικό καλάθι.

Πηγή capital.gr




ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot