“Τσεκούρι” σε 780.000 επικουρικές, μερίσματα και εφάπαξ

Νοέμβριος 14, 2015
jumbo-banner

Κουτσουρεμένες έως και 30% θα δουν τις αποδοχές τους οι συνταξιούχοι του Δημοσίου από το 2016, αν εφαρμοστούν οι σχεδιασμοί του Υπ. Εργασίας. Παράλληλα, το Υπ. Εργασίας επιμένει στη σταδιακή αύξηση των εισφορών ακόμα και κατά 2,5% -σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες- σε συνάρτηση με την πορεία της οικονομίας,.

Στο στόχαστρο βρίσκονται 780.000 παροχές των συνταξιούχων δημοσίων υπαλλήλων , συνολικού ύψους 1,9 δις. ευρώ. Στόχος η εξοικονόμηση τουλάχιστον 600 εκατ. ευρώ εξ αυτών ακόμα και εντός του 2016.

Με άλλα λόγια απειλούνται άμεσα όλες οι σημερινές συνταξιοδοτικές παροχές τους πλην εκείνων που αφορούν τις κύριες συντάξεις, οι οποίες –βέβαια- θα θιγούν από τα νέα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης και τον νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων που θα φέρουν μειώσεις έως 40% τα επόμενα χρόνια.

Πιο συγκεκριμένα, η ελληνική πλευρά έχει καταθέσει στους δανειστές σχέδιο περικοπών που θίγει τις επικουρικές συντάξεις, τα μερίσματα και τα εφάπαξ του Δημοσίου:

· 6% στις 330.000 συντάξεις που δίδει το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης σε συνταξιούχους του ευρύτερου Δημοσίου.
“Όχημα” των μειώσεων στις επικουρικές συντάξεις θα είναι η εισαγωγή κατώτερης επικουρικής σύνταξης στα 173 ( δηλαδή στο ίδιο επίπεδο περίπου με τη μέση επικουρική σύνταξη του ΙΚΑ) και “ανώτερης” στα 350 ευρώ. Για παράδειγμα η επικουρική ενός συνταξιούχου της ΔΕΗ θα μπορούσε να μειωθεί κατά μέσο όρο από τα 228 ευρώ στα 215 ευρώ, χάνοντας 13 ευρώ.

· 30% στα 380.000 μερίσματα που λαμβάνει η ίδια κατηγορία συνταξιούχων.
Η μείωση αυτή θα προέλθει λόγω της κατάργησης ενός κοινωνικού πόρου το οποίο έχει πάψει να εισπράττει το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ) από την 1/1/2015 . Το μέρισμα που θα προκύψει πχ στο ΜΤΠΥ μετά τις μειώσεις θα ανέλθει κατά μέσο όρο στα 90 ευρώ από τα 135 ευρώ που είναι σήμερα, δηλαδή α είναι κατά 45 ευρώ μειωμένο.

· 8% σε 30.000 εκκρεμή εφάπαξ.
Το μέσο εφάπαξ του Δημοσίου θα πέσει κοντά στα 27000 ευρώ από τα περίπου 30.000 που είναι σήμερα.
Ψάχνουν 600 εκατ. ευρώ από τα 1,9 δις. ευρώ
Το ποσό που “ξεσκονίζουν” αυτές τις μέρες υπηρεσιακά στελέχη του Υπ. Εργασίας για να πετύχουν τη μέγιστη δυνατή εξοικονόμηση από την κρατική δαπάνη για συντάξεις φτάνει τα 1,9 δις. ευρώ από τα οποία πρέπει να εξοικονομηθούν κοντά στα 600 εκατ. ευρώ.

Πιο αναλυτικά :
· Τα 770 εκατ. ευρών προέρχονται από τις επικουρικές συντάξεις του Δημοσίου που παρέχει το ΕΤΕΑ. Οι μειώσεις θα εξοικονομήσουν γύρω στα 300 -350 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.
· Περίπου 630 εκατ. ευρώ προέρχονται από δαπάνες για μερίσματα των Μετοχικών Ταμείων του Δημοσίου. Οι περικοπές θα φέρουν εξοικονόμηση 180-200 εκατ. ευρώ ετησίως.
· Σε πάνω από 500 εκατ. ευρώ ανέρχονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Ταμείου Προνοίας Δημοσίων Υπαλλήλων για εφάπαξ. Από αυτές τις μελλοντικές δαπάνες θα περικοπούν περίπου 85 εκατ. ευρώ.

Η στρατηγική των δανειστών : Μείωση της κρατικής συνεισφοράς στις συντάξεις
Σταθερός πυλώνας της πολιτικής των δανειστών είναι η μείωση της συμμετοχής του κρατικού προϋπολογισμού στην καταβολή των συντάξεων περίπου κατά 2% του ΑΕΠ ή περίπου κατά 3,2 δις. ευρώ μέχρι το 2018 με άμεσα ή έμμεσα μέτρα (πχ μέσω της εισφοράς 6% στις συντάξεις υπέρ ΕΟΠΥΥ που έχει επιβληθεί από τον περασμένο Σεπτέμβριο) που θα φέρουν εξοικονόμηση δαπανών από το συνταξιοδοτικό σύστημα, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr.

Τα 3,2 δις. ευρώ της κρατικής χρηματοδότησης που πρέπει να φύγουν από τους προϋπολογισμούς των ταμείων αντιστοιχούν στο 11% της ετήσιας συνταξιοδοτικής δαπάνης (31,5 δις. ευρώ) και εφόσον αφαιρεθεί θα εξισωθεί η συμμετοχή του κράτους με εκείνη των εργοδοτών και των εργαζομένων (μέσω των ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλλουν) στις συνταξιοδοτικές δαπάνες των Ταμείων, φτάνοντας στο 7,5% του ΑΕΠ η καθεμία.

Ιστορικές περικοπές
Αν προχωρήσουν οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης τότε α προκύψει μία μείωση των ετησίων κρατικών δαπανών κατά 15% για τις επικουρικές συντάξεις των συνταξιούχων του Δημοσίου και των ΔΕΚΟ στο ΕΤΕΑ και κατά 40% στις κρατικές δαπάνες προς τα τέσσερα Μετοχικά Ταμεία του Δημοσίου.
Αν αφαιρεθεί αυτό το κονδύλι από τους “κρατικούς” κλάδους του ΕΤΕΑ και τα Μετοχικά Ταμεία του Δημοσίου τότε θα εξοικονομηθεί σχεδόν το 1/3 της κρατικής δαπάνης για επικουρικές συντάξεις – μερίσματα (συνολικά 1,4 δισ. ευρώ), το 1/10 (συνολικά 6,1 δισ. ευρώ) της κρατικής δαπάνης γενικότερα για συντάξεις του Δημοσίου και το 1,5% της συνολικής ετήσιας συνταξιοδοτικής δαπάνης.

Μία τόσο μεγάλη προσαρμογή στις δαπάνες για επικουρικές συντάξεις έχει να γίνει από το 2013 όταν καταργήθηκε η 13η και 14η επικουρική σύνταξη, όπου υπήρξε συρρίκνωση κατά 15% της σχετικής δαπάνης.

Στο τραπέζι αύξηση εισφορών, φόροι υπέρ τρίτων (πχ αγγελιόσημο) και προνοιακές συντάξεις ΤΕΒΕ
Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έχει πέσει επίσης από ελληνικής πλευράς μία αύξηση των εργοδoτικών εισφορών 0,5 %-1% , η οποία θα μπορούσε να αποφέρει κοντά στα 200-250 εκατ. ευρώ .

Εξάλλου, η κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων –όπως το αγγελιόσημο που εισπράττει το ασφαλιστικό ταμείο των εργαζομένων στα ΜΜΕ το οποίο ζητούν οι δανειστές να καταργηθεί άμεσα- που προβλέπει το νέο Μνημόνιο θα μπορούσε να φέρει εξοικονόμηση ύψους 200-300 εκατ. ευρώ ετησίως.
Στο επίκεντρο της προσοχής των δανειστών, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν παύει να είναι και το προνοιακό κομμάτι της σύνταξης πάνω από 260.000 ασφαλισμένων του πρώην ΤΕΒΕ τα οποίο καταβάλλεται με κρατική χρηματοδότηση ύψους 620 εκατ. ευρώ. Αν αυτό το κομμάτι αφαιρούταν από τις συντάξεις του ΤΕΒΕ τότε θα ερχόταν μία μείωση της τάξης του 15-20% στις αποδοχές των απομάχων επαγγελματο-βιοτεχνών.

Capital.gr

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot