Τις πρώτες ενστάσεις διατύπωσαν οι Θεσμοί για τις αλλαγές της φορολογίας εισοδήματος που πρότεινε η κυβέρνηση, με τη βασικότερη να αφορά στην ειδική εισφορά αλληλεγγύης και τη μη ενσωμάτωσή της, στη φορολογική κλίμακα.
Σήμερα ολοκληρώνεται στην Αθήνα ο πρώτος γύρος διαπραγμάτευσης με τους επικεφαλής των Θεσμών, που αναχωρούν, με την υπόσχεση να επιστρέψουν, εφόσον όμως κριθεί ότι σημειώθηκε από την Ελλάδα, αποδεκτή, πρόοδος στα μεγάλα «μέτωπα» που παραμένουν ανοικτά. Την ανάγκη να ολοκληρωθεί γρήγορα ο έλεγχος τόνισε χθες ο πρωθυπουργός στη Γερμανίδα καγκελάριο. Η κ. Μέρκελ, αν και απέφυγε να πάρει θέση επί συγκεκριμένων θεμάτων, φέρεται να συμμερίστηκε την ελληνική επιθυμία για ταχεία ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ώστε με κλειστό αυτό το κεφάλαιο να επικεντρωθεί στην αντιμετώπιση του Προσφυγικού.
Στο φορολογικό, ενώ είχε συμφωνηθεί να ενσωματωθεί η εισφορά αλληλεγγύης στη φορολογική κλίμακα, η κυβερνητική πρόταση προβλέπει ανώτατο συντελεστή 50% και διατήρηση της έκτακτης εισφοράς. Δηλαδή συνολικό ανώτατο φορολογικό συντελεστή 58%.
Την ίδια ώρα, το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει τελικά διατήρηση του συστήματος αυτοτελούς φορολόγησης των εισοδημάτων ανάλογα με την πηγή προέλευσής τους. Δηλαδή με ξεχωριστή κλίμακα θα φορολογούνται τα εισοδήματα από μισθούς-συντάξεις, διαφορετική κλίμακα θα ισχύει για τα εισοδήματα των αυτοαπασχολούμενων, άλλη για τα ενοίκια και άλλη για τους αγρότες.
Οι προτεινόμενες αλλαγές αναμένεται να φέρουν περισσότερους φόρους στους μισθωτούς και συνταξιούχους με εισοδήματα άνω των 60.000 ευρώ, μεγάλες επιβαρύνσεις στους έχοντες εισοδήματα από ακίνητα αλλά και φοροελαφρύνσεις για την πλειονότητα των ελεύθερων επαγγελματιών και ατομικών επιχειρήσεων που εμφανίζουν στην εφορία εισοδήματα έως 42.000 ευρώ.
Μισθωτοί - συνταξιούχοι: Η νέα κλίμακα είναι όμοια με την ισχύουσα για εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις, αλλά με μια διαφορά: πάνω από το επίπεδο ετησίου εισοδήματος των 60.000 ευρώ προβλέπεται συντελεστής φόρου αυξημένος από 42% στο 50%. Για όσους αποκτούν εισοδήματα από μισθούς ή συντάξεις θα εξακολουθεί να ισχύει έκπτωση φόρου έως 2.100 ευρώ, που οδηγεί σε έμμεσο αφορολόγητο όριο εισοδήματος έως 9.550 ευρώ.
Ελεύθεροι επαγγελματίες: Η προτεινόμενη κλίμακα είναι όμοια με αυτή των μισθωτών - συνταξιούχων, δηλαδή θα ισχύουν οι συντελεστές 22%, 32%, 42% και 50%, με τη διαφορά ότι ο φόρος θα επιβάλλεται από το πρώτο ευρώ. Όσοι αποκτούν εισόδημα έως 42.000 ευρώ θα είναι κερδισμένοι με την εφαρμογή της νέας κλίμακας.
Εισοδήματα από ενοίκια: Μεγάλες επιβαρύνσεις φέρνει η νέα κλίμακα για φορολογούμενους που εισπράττουν εισοδήματα από ακίνητα. Αυξάνονται οι φορολογικοί συντελεστές από 11% σε 15% για εισοδήματα έως 12.000 ευρώ και στο 35% από 33% για εισόδημα άνω των 12.000 ευρώ. Παράλληλα προστίθεται ένας ακόμη φορολογικός συντελεστής μεταξύ 40% - 45% στα εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ.
Τσίπρας - Μέρκελ
Χθες, στη συνάντηση που είχε ο κ. Τσίπρας με την Αγκ. Μέρκελ στο Λονδίνο, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε τις διαφωνίες που εντοπίζονται, μεταξύ των Θεσμών, προκαλώντας καθυστερήσεις. Ενημέρωσε δε για την ελληνική πρόταση για το Ασφαλιστικό, σημειώνοντας πως οι Θεσμοί, ακόμη, δεν έχουν διατυπώσει τις δικές τους θέσεις, παρά το ότι έχουν την ελληνική πρόταση από τις αρχές του έτους. Υποστήριξε δε πως η ελληνική πρόταση κινείται εντός του πλαισίου της συμφωνίας και δεν απαιτούνται νέες περικοπές συντάξεων, ενώ αναφέρθηκε στα θετικά σημάδια που εντοπίζονται στην ελληνική οικονομία.
Πάντως η κ. Μέρκελ κράτησε αποστάσεις από τα επιμέρους ζητήματα της αξιολόγησης και περιορίστηκε να ρωτήσει για την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα, τις απεργίες, αλλά και τον νέο αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Κριστίν Λαγκάρντ
Τη λήψη, άμεσα, μέτρων για το Ασφαλιστικό ζήτησε χθες η Κρ. Λαγκάρντ συσχετίζοντας το θέμα με το ελληνικό χρέος. «Το συνταξιοδοτικό σύστημα θα πρέπει να είναι βιώσιμο, που σημαίνει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να πάρει μέτρα τώρα. Αν το Ασφαλιστικό δεν μεταρρυθμιστεί στον δέοντα βαθμό, θα πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη μείωση χρέους από την άλλη πλευρά. Οσο μεγάλη και να είναι η μείωση, δεν θα είναι βιώσιμο το συνταξιοδοτικό», δήλωσε. Όπως επίσης τόνισε «δεν μου αρέσει να μας παρουσιάζουν σαν το δρακόντειο και αυστηρό ΔΝΤ», εξηγώντας όμως πως με δεδομένο πως 10% του ελληνικού ΑΕΠ πηγαίνει ετησίως για τη στήριξη του Ασφαλιστικού, όταν στην Ευρώπη το σχετικό ποσοστό είναι 2,5%, η μεταρρύθμισή του είναι απαραίτητη.
imerisia.gr