×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 575

Τούρκοι αγοράζουν ελληνικές μαρίνες

Αύγουστος 13, 2014
Η οικονομική ευχέρεια που διαθέτουν αλλά και η στόχευσή τους να ελέγξουν όλη την Ανατολική Μεσόγειο.
 
Για επιχειρηματική συνεκμετάλλευση του Αιγαίου με την Ελλάδα έχουν βάλει πλώρη οι Τούρκοι μέσω του θαλάσσιου τουρισμού και των σκαφών αναψυχής.
 
Η οικονομική ευχέρεια που διαθέτουν αλλά και η στόχευσή τους να ελέγξουν όλη την Ανατολική Μεσόγειο στον τομέα του yachting τούς αναδεικνύει χρόνο με τον χρόνο σε βασικούς πρωταγωνιστές.
 
Είναι οι μόνοι που επενδύουν σε αυτόν τον τομέα, αγοράζοντας ελληνικές μαρίνες, μια και οι Ελληνες δεν δείχνουν ενδιαφέρον, ούτε και οι επενδυτές από ισχυρές οικονομικά χώρες όπως οι αραβικές, οι ΗΠΑ και η Κίνα.
 
«Εχουν γεμίσει οι δικές τους μαρίνες και επεκτείνονται και στην Ελλάδα», επισημαίνουν στελέχη της ελληνικής αγοράς τονίζοντας ότι «στο θέμα του yachting, που είναι το μέλλον της Ελλάδας, κρατάμε παθητική στάση.
 
Το θέμα δεν είναι ότι εταιρείες τουρκικών συμφερόντων αγοράζουν ελληνικές μαρίνες, αλλά ότι δεν υπάρχει ενδιαφέρον από Ελληνες επιχειρηματίες. Το ελληνικό κράτος αφού βγάζει προς πώληση τις μαρίνες, θα τις δώσει σε αυτόν που δίνει τα περισσότερα. Και αυτοί είναι οι Τούρκοι. Το τίμημα, πάντως, λόγω έλλειψης ανταγωνισμού είναι μικρότερο από εκείνο που θα έπρεπε να εισπράξει το κράτος».
 
Δύο όμιλοι τουρκικών συμφερόντων αναπτύσσονται ραγδαία στην Ελλάδα στον θαλάσσιο τουρισμό. Ο Dogus Holding A.S., που κατέχει τις μαρίνες του ομίλου Κυριακούλη σε Ζέα, Λευκάδα και Γουδιά Κέρκυρας καθώς και στον Φλοίσβο, αλλά και ο όμιλος Setur που αγόρασε τη μαρίνα της Μυτιλήνης και θέλει και εκείνη της Σάμου, για την οποία προκλήθηκαν ισχυρές αντιδράσεις από ελληνικής πλευράς, καθώς και της Κω, της Λέρου, της Χίου κ.ά. Στόχος τους είναι να επεκταθούν τόσο στο Αιγαίο όσο και στο Ιόνιο, γεγονός που θα οδηγήσει στον έλεγχο των τιμών στην Ανατολική Μεσόγειο.
 
Οσον αφορά στα σκάφη αναψυχής, «οι Τούρκοι επιχειρηματίες αγόραζαν και συνεχίζουν να αγοράζουν γιοτ που πουλάνε κοψοχρονιά οι Ελληνες λόγω του ασταθούς φορολογικού περιβάλλοντος, ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο τον στόλο τους.
 
Επίσης, πολλοί ξένοι αγοράζουν σκάφη στην Τουρκία αφού το κόστος κτήσης είναι στη μισή τιμή απ’ ό,τι στην υπόλοιπη Ευρώπη. Η Τουρκία έχει γίνει πολύ καλός προορισμός για όσους θέλουν να ελλιμενίσουν εκεί τα σκάφη τους», τονίζει στέλεχος εταιρείας που ασχολείται με ναυλώσεις γιοτ και συνεχίζει: «Ο Ελβετός και ο Γερμανός, για παράδειγμα, υψώνουν στο σκάφος τους την τουρκική σημαία γιατί έχουν χαμηλότερο κόστος κτήσης και ελλιμενισμού. Οι μαρίνες τους είναι πιο φθηνές απ’ ό,τι οι ελληνικές, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχουν εξευτελιστικές τιμές».
 
«Οι Τούρκοι εκμεταλλεύονται τα ελληνικά νησιά: επιβιβάζουν τους τουρίστες από τα τουρκικά παράλια και γυρίζουν όλο το Αιγαίο. Οι ξένοι έχουν μάθει ότι αν θέλουν να νοικιάσουν-ναυλώσουν ένα φθηνό σκάφος, αυτό μπορούν να το βρουν στην Τουρκία. Στο Αιγαίο πλέουν και πολλά σκάφη υπό τουρκική σημαία, τύπου Gullet, που είναι ξύλινα, σαν πολύ μεγάλα καΐκια. Τα ναυπηγούν στην Τουρκία και το κόστος τους είναι φθηνό. Εχουν πολλές καμπίνες και νοικιάζονται σε πολύ χαμηλές τιμές», επισημαίνουν κύκλοι της αγοράς του ελληνικού yachting.
 
Μια άλλη διάσταση στο θέμα δίνει ο Αντώνης Στελλιάτος, πρόεδρος της Eνωσης Πλοιοκτητών Ελληνικών Σκαφών Τουρισμού: «Ψηφίστηκε ο νέος νόμος που αφορά τα επαγγελματικά τουριστικά σκάφη, ο οποίος προβλέπει ηλεκτρονικό μητρώο για την εγγραφή του κάθε σκάφους που έρχεται στην Ελλάδα, με όσα ορίζει η σημαία που φέρει και αν είναι επαγγελματικό ή όχι.
 
Με αυτόν τον τρόπο θα πλήρωνε και τα τέλη πλεύσης και παραμονής του το κάθε σκάφος. Ωστόσο, μέχρι τώρα δεν υπάρχει ηλεκτρονικό μητρώο και γι’ αυτό ευθύνεται το υπουργείο Οικονομικών. Ετσι δεν ελέγχουμε κάθε σκάφος που έρχεται στην Ελλάδα, ανεξαρτήτως σημαίας.
 
Μέχρι να εφαρμοστεί το ηλεκτρονικό μητρώο, ας υπάρξει πιο αυστηρός έλεγχος για το τι κάνει κάθε σκάφος στην Ελλάδα», λέει και προσθέτει: «Υπάρχουν ανεξέλεγκτες ναυλώσεις σκαφών αναψυχής. Βλέπουμε στα Δωδεκάνησα να κυματίζει η τουρκική σημαία αλλά και η αμερικανική σε σκάφη που και αυτά ανήκουν σε εταιρείες τουρκικών συμφερόντων. Εχουμε καταντήσει να βλέπουμε ελληνική σημαία μόνο στα λιμεναρχεία των νησιών».
 
Πηγή: newmoney.gr

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot