Στα 250 εκατομμύρια ευρώ, που μαζί με τους τόκους φτάνουν τα 400 εκατ. ευρώ, εκτοξεύτηκαν τα χρέη των επιχειρηματιών – εργοδοτών της Δωδεκανήσου, προς το ΙΚΑ. Από το ποσό αυτό τα 170 εκατ. ευρώ (300 εκατ. με τους τόκους) αφορούν την Ρόδο. Είναι δε αξιοσημείωτο το γεγονός ότι το 2010 τα χρέη των ροδιτών εργοδοτών προς στο ΙΚΑ, ανέρχονταν σε 80 εκατ. ευρώ χωρίς τους τόκους.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Rodosalarm 1.000 επιχειρηματίες – εργοδότες της Ρόδου οφείλουν στο ΙΚΑ τα 150 εκατ. ευρώ από το σύνολο των 170 εκατ. ευρώ. Το σύνολο των επιχειρηματιών της Ρόδου που έχει πάρε δώσε με το ΙΚΑ ανέρχεται σε περίπου 6.000. Κατά τις ίδιες πληροφορίες 8 επιχειρηματίες είναι στην κατηγορία του απόλυτου κόκκινου, αφού οι οφειλές τους προς το ΙΚΑ ξεπερνούν για τον καθένα τα 7 εκατομμύρια ευρώ.
Αυτή την περίοδο ελεγκτές του ΙΚΑ πραγματοποιούν ελέγχους στην Κω την Κάλυμνο και τη Λέρο και είναι χαρακτηριστικό ότι στα εν λόγω νησιά έχουν εκδοθεί ήδη και εκτελεστεί 60 αποφάσεις κατάσχεσης ακινήτων, ιδιοκτησίας των οφειλετών.
Στη Ρόδο έχουν εκδοθεί και εκτελεστεί από το ΙΚΑ 500 αποφάσεις κατάσχεσης ακινήτων οφειλετών. Ανάμεσα στις 500 αποφάσεις υπάρχουν και κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών ή έσοδα των επιχειρήσεων που βρίσκονται εις χείρας τρίτων.
Όπως προκύπτει από τα παραπάνω στοιχεία, η κατάσταση είναι ζοφερή, τόσο για το ΙΚΑ όσο και για τους οφειλέτες. Οι κατασχέσεις ακινήτων δεν αποφέρουν στο ΙΚΑ έσοδα, αλλά απλώς λειτουργούν ως μέσο πίεσης για να υποχρεωθούν οι οφειλέτες να πληρώσουν τα χρέη τους, εντασσόμενοι σε ρυθμίσεις που προβλέπουν την εξόφληση των οφειλών τους σε πολλές δόσεις.
Παράγοντες του ΙΚΑ αναγνωρίζουν ότι πράγματι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας στην αγορά και γιαυτό δεν πληρώνονται οι υποχρεώσεις προς το ΙΚΑ, αλλά ταυτόχρονα υπάρχει η εκτίμηση ότι είναι πολλοί εκείνοι που χρησιμοποιούν την κρίση, ώστε να μην πληρώνουν τις εισφορές του προσωπικού τους.
Rodosalarm