Μία επταμελής ομάδα εργασίας που έχει συσταθεί στο υπουργείο Υγείας και συγκεκριμένα στο Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕ.Σ.Υ.), θα κληθεί εν μέσω προεκλογικής περιόδου να ετοιμάσει ένα ειδικό σχέδιο για την κατ’ οίκον νοσηλεία των βαριά ασθενών. Το πρόγραμμα αναμένεται να ξεκινήσει από τους ογκολογικούς ασθενείς με βάση και το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο.
Να σημειωθεί ότι σήμερα υπάρχει ένα θεσμικό πλαίσιο που καλύπτει την κατ΄οίκον νοσηλεία όχι όμως τις επιπλέον ιατρικές πράξεις από νοσηλευτές και γιατρούς που θα χρειαστούν για την νοσοκομειακή φροντίδα στο σπίτι.
Χαρακτηριστικό είναι ότι το ΚΕΣΥ δεν είχε γνωμοδοτήσει σχετικά, γι αυτό και η 7μελής επιτροπή που δημιουργείται θα κληθεί να ορίσει:
Τους όρους και τις προϋποθέσεις, τα δικαιολογητικά και τις διαδικασίες, την οργάνωση και την ανάπτυξη, τη στελέχωση, το περιεχόμενο των υπηρεσιών, τον έλεγχο και την εποπτεία, αλλά και τις ειδικότητες των επαγγελματιών υγείας, τη διαδικασία μεταφοράς και τη διάθεση ναρκωτικών ουσιών και φαρμάκων, το κόστος λειτουργίας, καθώς και κάθε άλλη λεπτομέρεια που σχετίζεται με την παροχή κατ’ οίκον νοσηλείας.
Η νέα ομάδα εργασίας που δημιουργήθηκε στο ΚΕΣΥ θα πρέπει να έχει ετοιμάσει την πρότασή της εντός 6 μηνών, με δεδομένο ότι το πρόγραμμα για την κατ’ οίκον νοσηλεία είναι χρηματοδοτούμενο από το Ταμείο Ανάπτυξης και τίθενται και συγκεκριμένα χρονικά όρια. Βέβαια δεν λείπουν οι καθυστερήσεις κατά τη γνωστή ελληνική τακτική, αφού όλος ο σχεδιασμός θα έπρεπε να είναι έτοιμος από τις αρχές του χρόνου.
Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί από τον Οργανισμό Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία (ΟΔΙΠΥ) και θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης με 14 εκατομμύρια ευρώ έως το 2025. Τα χρήματα αυτά θα καλύψουν το κόστος πρόσληψης του υγειονομικού προσωπικού αλλά και τον τεχνολογικό εξοπλισμό που απαιτείται.
Μέσω του προγράμματος αυτού θα γίνεται η χορήγηση θεραπειών και η παροχή υπηρεσιών με την υποστήριξη γιατρού και νοσηλευτή στο σπίτι, πράγμα που θα διευκολύνει αφάνταστα τους ασθενείς και τους συγγενείς τους.
Στα σχέδια του υπουργείου Υγείας είναι μετά τους ασθενείς με καρκίνο, αντίστοιχα προγράμματα κατ’ οίκον νοσηλείας και χορήγησης θεραπειών να εφαρμοστούν και σε άλλες κατηγορίες ασθενών όπως:
χρόνια αναπνευστικά, αποφρακτικά ή περιοριστικά νοσήματα,
νευρολογικές παθήσεις ταχέως ή βραδέως εξελισσόμενες, όπως η νόσος κινητικού νευρώνα, μυασθένεια,
κυστική ίνωση,
χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια.