Τι θα φέρει η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης - Ποιοι ευνοούνται

Μάιος 26, 2015

Με κατάρρευση απειλείται η Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ) που επιβλήθηκε με τον πρώτο σχετικό μνημονιακό νόμο 3865/10 (και επαναλήφθηκε με άλλα νομοθετήματα), καθώς το Ελεγκτικό Συνέδριο -σύμφωνα με πληροφορίες- προσανατολίζεται να την κρίνει αντισυνταγματική.

Σύμφωνα με το Εθνος, στις μέχρι τώρα «κεκλεισμένων των θυρών» συνεδριάσεις της Ολομέλειας ΕΣ οι περισσότεροι δικαστικοί λειτουργοί έχουν υποστηρίξει ότι οι ΕΑΣ είναι αντίθετη στο Σύνταγμα καθώς παραβιάζει την αρχή της αναλογικότητας, ενώ παράλληλα έχουν εντοπίσει προβλήματα στον τρόπο υπολογισμού της.

Είχαν προσφύγει συνταξιούχοι, σημείωσε ο βουλευτής και εργατολόγος Αλέξης Μητρόπουλος μιλώντας χθες στο Πρωινό Αnt1, και αναφερόμενος στην απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου τόνισε ότι «όταν δανείζονται οι λαοί δεν καταργούν τη δημοκρατία και τη δικαστική εξουσία».

Η απόφαση για την εισφορά αλληλεγγύης θα αφορά το σύνολο των εργαζόμενων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα και όλους τους συνταξιούχους που παίρνουν από 1.000 ευρώ και πάνω, κι αν ισχύσει, αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να βρεθούν ισοδύναμα για περίπου 2 δισ. ευρώ.

Η τάση αυτή, πάντως, που απομένει να αποτυπωθεί σε δικαστική απόφαση, κατά τις ίδιες πληροφορίες, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η ενδεχόμενη αντισυνταγματικότητα της επίμαχης εισφοράς δεν θα έχει αναδρομικό χαρακτήρα.

Κάτι τέτοιο πρακτικά σημαίνει ότι η απόφαση θα αποκλείει την επιστροφή της εισφοράς αλληλεγγύης που έχει αποδοθεί από τους συνταξιούχους μέχρι την ημέρα δημοσίευσης της απόφασης της Ολομέλειας. Με τον τρόπο αυτό, όπως επισημαίνουν δικαστικές πηγές, μειώνεται το δημοσιονομικό κόστος αλλά το κενό που θα δημιουργηθεί μετά την έκδοση μιας τέτοιας απόφασης θα πρέπει να καλυφθεί για το μέλλον με ισοδύναμα για τους συνταξιούχους του Δημοσίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο το απασχολεί το ζήτημα της αντισυνταγματικότητας της εισφοράς αλληλεγγύης μόνο για τους συνταξιούχους του δημόσιου τομέα και όχι για τους εν ενεργεία εργαζομένους του Δημοσίου και τους απασχολουμένους και συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα. Το δεδικασμένο όμως θα δημιουργήσει και νέα δεδομένα όταν θα γίνουν νέες προσφυγές.

Υπενθυμίζεται ότι η εισφορά αλληλεγγύης επιβλήθηκε για πρώτη φορά με το Μνημόνιο τον Ιούλιο του 2011 και ίσχυσε αναδρομικά και για τα εισοδήματα του 2010.
Στην Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου εισήχθη προς συζήτηση το ζήτημα της εισφοράς με τους κανόνες του Νόμου 4055/2012 περί πρότυπης δίκης. Συγκεκριμένα, οι ανώτατοι δικαστές καλούνται να αποφανθούν για τη συνταγματικότητα και την αναδρομική επιστροφή της εισφοράς αλληλεγγύης των συνταξιούχων δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και των ενστόλων όλων των Σωμάτων (Στρατού, Αεροπορίας, Ναυτικού, Λιμενικού, Πυροσβεστικού Σώματος κ.λπ.).

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot