Τι αλλάζει στους ελέγχους για τη φοροδιαφυγή - Ποιοι μπαίνουν στο στόχαστρο

Αύγουστος 05, 2015

Τη μεγάλη φοροδιαφυγή βάζει στο στόχαστρο το υπουργείο Οικονομικών, αλλάζοντας όλο το πλαίσιο των ελέγχων.

Όπως διεμήνυσε την Τρίτη ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών για θέματα Εσόδων, Τρύφων Αλεξιάδης, είναι σε εξέλιξη μεγάλος σχεδιασμός για την πάταξη της φοροδιαφυγής, με υπαλλήλους που ελέγχουν καθημερινά. Μάλιστα, ο ίδιος αναρωτήθηκε «πώς κάποιοι θεωρούν ότι μπορούν ακόμα να κοροϊδέψουν;».

Μιλώντας στον «Alpha 989», ο κ. Αλεξιάδης τόνισε πως το φορο-σαφάρι δεν αφορά μόνο τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, επισημαίνοντας πως «θα ξεκινήσουμε από τα πολύ ακριβά ξενοδοχεία για να πάμε και στις καντίνες».

Αναφερόμενος στο πλάνο των ελέγχων και στους εφοριακούς, που θα βγουν στους δρόμους, ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ τόνισε ότι το επόμενο διάστημα «θα βγει η απόφαση και βάσει αυτής θα προχωρήσει το προσωπικό σε ελέγχους». «Θα γίνουν και εσωτερικές εργασίες για να φέρουν έσοδα στο δημόσιο. Δεν θα κατεβάσουν ρολά οι εφορίες, θα είναι μέσα οι υπάλληλοι και για έκτακτες περιπτώσεις», πρόσθεσε.

Ιδιαίτερα, όσον αφορά στην ανάγκη ενίσχυσης του προσωπικού των εφοριών, ο κ. Αλεξιάδης υπογράμμισε ότι «θα προχωρήσουμε σε μια σειρά από μέτρα για ενίσχυση προσωπικού, όπως ένα σχέδιο μετατάξεων από το Δημόσιο στο ΥΠΟΙΚ με διαφανείς διαδικασίες. Θα προχωρήσουμε στο να διακόψουμε και τις αποσπάσεις σε άλλες υπηρεσίες».

«Θα κάνουμε ό,τι περνάει απ' το χέρι μας για να χτυπήσουμε τη φοροαποφυγή, αλλά και το λαθρεμπόριο. Θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα που υπάρχει. Το ΣΔΟΕ έχει μόλις 420 ελεγκτές πανελλαδικά. Τα νούμερα είναι εξωπραγματικά σε σχέση με το προσωπικό που έχουμε», είπε χαρακτηριστικά.

Για τους ελέγχους των λιστών, π.χ. Λαγκάρντ και Λιχτενστάιν, ο ίδιος είπε πως «ως προς την εικόνα για το 2015 σε σχέση με το 2014, εάν ελέγξουμε αντίστοιχες περιπτώσεις, τώρα έχουμε πάει στις 600 χιλιάδες ανά υπόθεση, ενώ το 2014 ήταν 370 χιλιάδες. Άρα αυξάνουμε ποιοτικά και ποσοτικά τους ελέγχους. Θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα, ξέροντας όλα τα όρια, νομικά, χρονικά κλπ».

Ανοίγουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί των φοροφυγάδων

Την ίδια ώρα, οι έλεγχοι για τους μεγάλους φοροφυγάδες γίνονται πιο εντατικοί και θα εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του Κέντρου Φορολογικού Ελέγχου Μεγάλου Πλούτου.

Το υπουργείο Οικονομικών είναι έτοιμο να «στριμώξει» περίπου 1.500.000 φορολογούμενους με ύποπτες τραπεζικές συναλλαγές, ελέγχοντας απευθείας όλες τις κινήσεις σε βάθος 10ετίας, δεσμεύοντας επί τόπου κινητή και ακίνητη περιουσία όσων βρεθούν εκτεθειμένοι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι έλεγχοι θα γίνονται πλέον ως εξής:

Εισαγγελική παραγγελία ή εντολή ελέγχου
Πιστοποιημένοι ελεγκτές (υπάρχουν περίπου 100 στο ΚΕΦΟΜΕΠ) θα έχουν απευθείας πρόσβαση στα δεδομένα των φορολογικών δηλώσεων και τους τραπεζικούς λογαριασμούς οπότε θα μπορούν να δουν άμεσα υπόλοιπα καταθέσεων αλλά και κινήσεις σε βάθος δεκαετίας.
Αφού γίνουν οι διασταυρώσεις ο ελεγκτής θα στέλνει ειδοποιητήριο έγγραφο στον οικονομικό εισαγγελέα.
Ο οικονομικός εισαγγελέας θα διατάζει τη δέσμευση κινητών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων του ελεγχόμενου ώστε η αρμόδια ελεγκτική Αρχή να κάνει τους τελικούς ελέγχους.
Σημειώνεται πως η διαφορά με το ισχύον σύστημα είναι το ότι ο ελεγκτής δεν θα χρειάζεται να υποβάλει αίτημα στο ΚΕΠΥΟ και το ΚΕΠΥΟ στην ανάλογη τράπεζα.
Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, στο στόχαστρο μπαίνουν 1.370.000 ΑΦΜ που βρίσκονται σε 68 CD στο Κέντρο Ελέγχου Μεγάλου Πλούτου και αφορούν σε φορολογούμενος με κινήσεις πάνω 300.000 ευρώ σε μία χρήση ή εμβάσματα άνω των 100.000 ευρώ.

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot