Τη δυνατότητα ελέγχου καταθέσεων σε βάθος δεκαπενταετίας, έναντι δεκαετίας που ισχύει σήμερα, προωθεί η κυβέρνηση, με στόχο μάλιστα οι έλεγχοι να ολοκληρώνονται μέσα σε διάστημα μίας εβδομάδας.
Αυτό προκύπτει από δηλώσεις κυβερνητικού στελέχους, το οποίο μετείχε στη συνάντηση με τους επικεφαλής των δανειστών αναφορικά με την πάταξη της διαφθοράς, εκφράζοντας την πεποίθηση -μετά από σχετική ερώτηση- ότι η λίστα Μπόργιανς είναι λίστα φοροδιαφυγής και όχι διαφθοράς.
Το ίδιο στέλεχος ανέφερε ότι είναι καθοριστικό σημείο για την αξιοποίηση της λίστας η ψήφιση των διατάξεων για την αυτοκαταγγελία φοροφυγάδων, νομοσχέδιο το οποίο ήταν στις προθέσεις του οικονομικού επιτελείου να έχει ψηφιστεί ήδη από τα τέλη του περασμένου έτους αλλά «κόλλησε» στους δανειστές.
Η αιτία, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του συγκεκριμένου στελέχους, φαίνεται να είναι ότι «οι προτάσεις του υπουργείου Οικονομικών ήταν αρκετά φιλόδοξες».
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με πληροφορίες που είχαν διαρρεύσει τους προηγούμενους μήνες, το επιτελείο της Καραγιώργη Σερβίας είχε προτείνει έκπτωση στον τελικό φόρο σε ποσοστό ακόμα και 60-80%, ανάλογα με το εάν τα αδήλωτα κεφάλαια του εξωτερικού τοποθετούνταν σε προθεσμιακές καταθέσεις, ακίνητα ή ομόλογα του ελληνικού δημοσίου.
Εκφράζοντας προσωπική άποψη, το στέλεχος που μετείχε στη σημερινή σύσκεψη με τους δανειστές είπε ότι θα έπρεπε να προβλεφθεί ένας πολύ υψηλός συντελεστής, της τάξεως του 35%-40%, με έκπτωση φόρου μόνο για όσους αποκαλύψουν αδήλωτα κεφάλαια τα οποία θα επενδύσουν σε ακίνητα.
Για να αποδώσει καρπούς η αυτοκαταγγελία θα πρέπει μάλιστα, σύμφωνα με την ίδια πηγή, να συνδεθεί με την ενεργοποίηση του περιουσιολογίου -η οποία επίσης καθυστερεί-, αλλά και με την αγορά και άλλων CD φορολογουμένων με καταθέσεις στο εξωτερικό.
ΠΗΓΗ: euro2day.gr